- Camping Meubels
- Heuptassen & Drinkgordels
- Slaapmatten
- Camping Keuken
- Outdoor Messen & Werktuigen
- Laptoptassen & Cameratassen
- Outdoor Flessen & Thermosflessen
- Reistassen & Sporttassen
- Rugzakken & Drinksystemen
- Slaapzakken
- Overige Tassen & Etui's
- Wandel- & Trailrunning-Stokken
- Waterfilters
- Tenten, Tarps & Hangmatten
Met de perfecte outdoor-uitrusting genieten van het buitenleven
Reizen en leven in de buitenlucht wordt steeds populairder: kampeertochten, trektochten of meerdaagse wandelingen zijn vaak de eerste keuze als het gaat om ontspanning: gewoon de drukte van alledag achter je laten en genieten van een gevoel van vrijheid, rust en ontspanning in de buitenlucht. En de beste manier om dit te doen, is natuurlijk zonder op de klok te kijken. Met de juiste outdoor-uitrusting wordt kamperen in de natuur nog leuker. Ontdek hier wat belangrijk is als het gaat om outdoor-uitrusting en welke basisuitrusting je nodig hebt als je buiten wilt overnachten. Verder lezen
Onze topsellers
Merken en thema's
Kampeerspullen en outdoor-equipment – dicht bij de natuur
Kampeervakanties met het gezin, meerdaagse wandelingen met gelijkgestemden, trekking- of fietstochten - al deze manieren om van de natuur te genieten hebben één ding gemeen: je brengt het grootste deel van je tijd door in de frisse lucht. Het spreekt voor zich dat je speciale uitrusting nodig hebt om op alle tegenslagen voorbereid te zijn en optimaal van je tocht door de natuur te kunnen genieten. Maar welke outdoor-spullen zijn echt onmisbaar? Natuurlijk hangt het ervan af, hoe comfortabel je het wilt hebben of welke spullen je in geen geval kunt missen. De volgende items zijn echter essentiële outdoor-benodigdheden:
- een tent of een tarp - met andere woorden, een schuilplaats voor de nacht
- slaapzak en isomatje - welk type is natuurlijk aan jou
- een outdoor-keuken - dus keukengerei waarmee je in de buitenlucht een warme maaltijd kunt bereiden
- functionele messen en gereedschap - voor situaties waarin je iets moet snijden, vastmaken of repareren
- rugzakken of reistassen - voor het vervoeren van je elementaire outdoor-uitrusting.
Over het algemeen is de outdoor-uitrusting om te kamperen vooral ontworpen met het oog op comfort, terwijl bij de uitrusting voor bergbeklimmen, wandelen of trektochten het gewicht centraal staat.
Tenten – je bescherming tegen weer en wind
De tent is een van de eerste constructies die mensen duizenden jaren geleden bouwden om zich tegen de elementen te beschermen. Vandaag de dag vervult het nog steeds deze functie. De juiste tent vinden voor je project is daarom uiterst belangrijk. Stel jezelf daarom de volgende vragen voordat je tot aankoop overgaat:
- Hoe groot moet de tent zijn?
- Hoeveel mensen zullen erin slapen?
- Hoeveel comfort wil je?
- Welk gewicht mag de tent hebben?
- In welke periode van het jaar ga je op reis?
De juiste keuze hangt dus af van allerlei factoren. Bijvoorbeeld het aantal personen, het weer waarin je wilt reizen en de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Controleer echter alle details, om er zeker van te zijn dat de tent voldoet aan je individuele behoeften. Een ruime 2-persoonstent kan al snel te klein worden als je veel bagage meeneemt. Overweeg dan alternatieven zoals een luifel of een tarp, om je bagage buiten het slaapgedeelte te beschermen. In elk geval moet de tent niet alleen aangepast zijn aan je behoeften, maar ook aan de heersende weersomstandigheden. Je kunt ook een extra grondzeil gebruiken, niet alleen als bescherming tegen takken of stenen, maar ook als bescherming tegen kou en vocht. Als je in de winter/sneeuw reist, moet je tent beslist stabiel genoeg zijn om sneeuwbelasting te weerstaan. De materialen die worden gebruikt in moderne tenten kunnen je, in het juiste ontwerp, beschermen tegen weer en wind, zijn robuust en licht en de tenten kunnen snel en ongecompliceerd worden opgezet en afgebroken. Ze zijn meestal gemaakt van polyester, katoenmengsels of nylon. Omdat elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft - afhankelijk van de eisen die je aan de tent stelt - moet je altijd een materiaal kiezen dat past bij het beoogde gebruik.
De verschillende tenten worden onderscheiden naar indeling, stokken en algehele vorm. Kleinere versies zijn meestal tunnel- of koepeltenten, die over het algemeen erg populair zijn omdat ze gemakkelijk op te zetten en toch stabiel zijn. Grote katoenen tenten (of tipi's) of tunnel- en koepeltenten met meerdere cabines zijn geschikt voor meerdere personen. Geodetische tenten zijn een speciale soort koepeltenten, omdat ze meerdere boogstokken hebben, waardoor ze erg stabiel zijn. Ze zijn bijzonder robuust, stormbestendig en ideaal voor extreme omstandigheden. Ze zijn met een gewicht van enkele kilo's echter wel aanzienlijk zwaarder.
Slaapzakken voor aangename nachten in de open lucht
Voor een aangename nachtrust in een tent of zelfs onder de blote hemel is de slaapzak een onmisbaar onderdeel van je outdoor-uitrusting. De fabrikant geeft meestal een comforttemperatuur of een temperatuurbereik aan waarvoor de slaapzak geschikt is. In elk geval moet je rekening houden met je individuele gevoeligheid voor kou. Voordat je een slaapzak koopt, moet je rekening houden met het gebruiksgebied, het gewicht, de grootte (er zijn speciale slaapzakken voor mannen, vrouwen en kinderen) en de pakmaat.
De bekendste vormen zijn waarschijnlijk de mummieslaapzak en de dekenmodel-slaapzak. De ronde mummieslaapzak is vooral geschikt voor lagere temperaturen, dankzij de capuchon en de nauwsluitende pasvorm. Deze slaapzak heeft meestal ook een kleine pakmaat. De hoekige dekenmodel-slaapzak kan daarentegen flexibel worden gebruikt (als slaapzak of opengeklapt als deken). Hij biedt meer beenruimte en is meer geschikt voor warmere temperaturen. Voor de vulling worden dons of synthetische vezels gebruikt. Donzen slaapzakken isoleren zeer goed bij lage temperaturen, omdat de lucht tussen de kleine veertjes wordt ingesloten en zo veel warmte vasthoudt. Tegenwoordig zijn veel slaapzakken ook gevuld met moderne synthetische vezels, waardoor ze bijzonder onderhoudsarm, sneldrogend, robuust en licht zijn. Synthetische vezels zijn gemodelleerd naar de donsstructuur, om te profiteren van de voordelen ervan. Slaapzakken van synthetische vezels zijn daarom ook geschikt voor koud en vooral vochtig weer (in tegenstelling tot dons, dat zijn isolerend vermogen verliest in vochtige omstandigheden).
Een speciaal type voor noodgevallen is de bivakzak. Deze moet je altijd bij je hebben tijdens je tocht. Het materiaal van deze dunne noodzakken is een folie, die je beschermt tegen weer en wind en tot 90% van de lichaamswarmte reflecteert. Afkoeling wordt zo vertraagd, zodat je een ongeplande nacht in de buitenlucht veilig en wel overleeft.
Praktische accessoires voor een ontspannen nacht in de natuur zijn kleine slaapzakkussens of slaapzakvoeringen van een katoenmix voor meer comfort, en zelfdragende insectennetten voor nachten direct onder de sterren.
De slaapmat - je praktische outdoor-gebruiksvoorwerp voor onderweg
Het slaapmatje maakt je outdoor-uitrusting voor de nacht compleet. Je kunt kiezen uit een breed scala aan modellen. Er zijn verschillende lengtes, breedtes en diktes, om aan ieders individuele behoeften te voldoen. Op elke tocht door de natuur is slaapcomfort ongelooflijk belangrijk. Bij koude temperaturen is het kiezen van de juiste slaapmat nog belangrijker. In principe moet je jezelf de volgende vraag stellen: Bij welke temperaturen ga ik reizen?
Je kunt je oriënteren aan de hand van de zogenaamde R-waarde. Deze geeft de warmtedoorgangscoëfficiënt van een materiaal aan en staat meestal vermeld op het gegevensblad van de slaapmat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het matje van onderen isoleert. Maar let op: als je gevoelig bent voor koude, moet je een mat kiezen met een betere isolatie.
Hier volgt ter oriëntatie een overzicht:
R-waarde | Temperatuur | Tijd van het jaar |
1 | tot +7° C | zomer, warme lente- of herfstnachten |
2 | tot +2° C | zomer, lente of herfst zonder vorst aan de grond |
3 | tot -5° C | lente, zomer, herfst, milde winternachten |
4 | tot -11° C | het hele jaar door, want geschikt voor de winter |
5 | tot -17° C | winter |
6 | tot -24° C | winter, alpine tochten |
7 en meer | vanaf -24° C | extreme winternachten, hoogalpine tochten, expedities, enzovoort |
Toch moet de R-waarde niet de enige factor zijn. De keuze van je kampeertoebehoren moet altijd gebaseerd zijn op een holistische kijk op je beoogde gebruik.
Wat voor slaapmatten zijn er en welke is voor jou de juiste?
Is een slaapmat hetzelfde als een slaapmat? Absoluut niet. Er zijn in principe vier soorten, die vooral verschillen voor wat betreft het materiaal. De klassieker onder de slaapmatten is waarschijnlijk de schuimstofmat. Deze is betrouwbaar, vrij ongevoelig en daarom duurzaam. Hij is verkrijgbaar in verschillende materiaaldiktes.
Een ander type dat de laatste jaren populair is geworden, is de zelfopblazende mat. Deze is verkrijgbaar in talloze varianten en diktes. Het luchtdichte buitenmateriaal omsluit een kern van schuim met grote cellen, zodat er direct lucht in kan stromen als je het ventiel opent. Daarna kun je het ventiel weer sluiten of er meer lucht inpompen. We raden aan om een pomp of een pompzak te gebruiken, omdat er via de ademlucht vocht in de mat kan komen. Dit is bij warme temperaturen een goede voedingsbodem voor bacteriën en kan bij koude temperaturen bevriezen. Om de zelfopblazende mat op te bergen, open je gewoon het ventiel weer, druk je de lucht eruit en rol je hem op. Deze matten hebben een zeer goede verhouding tussen warmte en comfort en zijn daarom erg populair.
Als je het woord "luchtmatras" hoort, denk je meteen aan de klassieke zwembadluchtmatras. Dit type matras is hiermee echter alleen vergelijkbaar voor wat betreft het basisprincipe: het bestaat uit verschillende kamers die met lucht gevuld worden. De verschillend gerangschikte kamers zorgen voor stabiliteit; de uiterst lichte en robuuste materialen zorgen voor een extreem laag gewicht en een kleine pakmaat. We raden je aan, om ter bescherming een matje of zeil onder een luchtgevulde mat te leggen.
De luchtkamers van de gevulde slaapmat zijn gevuld met dons of synthetische vezels, wat de thermische prestaties sterk verbetert. Ze zijn ook erg licht en kunnen gemakkelijk in je bagage worden opgeborgen, waardoor ze de ideale metgezel zijn op wintertochten of in alpine terrein.
Het eten is klaar: dit keukengerei hoort in elke outdoor-keuken
Om ervoor te zorgen dat je het niet zonder een warme maaltijd in de buitenlucht hoeft te stellen, hebben we in onze shop een ruim assortiment aan apparatuur voor je kampeerkeuken. Er zijn veel oplossingen voor het veilig bewaren en bereiden van voedsel en accessoires voor waterbehandeling verkrijgbaar. Het hart van je outdoor-keukenuitrusting is het kampeerkooktoestel. Dit kleine, praktische hulpje werkt op benzine, gas of andere brandstoffen en kan in een mum van tijd heerlijk eten opwarmen en ook jou van warmte voorzien. Om ruimte te besparen in je rugzak zijn veel modellen opvouwbaar en bijzonder licht. Gewicht, stabiliteit en pakmaat zijn ook belangrijke kenmerken van (kook)pannen en bestek voor outdoor-diners, waarvan sommige ook opvouwbaar of inklapbaar zijn. Ze zijn dus niet te vergelijken met de potten, pannen en borden van de indoor-keuken thuis.
Checklist: Wat zeker niet mag ontbreken in de open-air-keuken:
- kampeerkooktoestel
- kookgerei
- campingbestek: bijvoorbeeld een ruimtebesparende spork - een combinatie van lepel (Engels: spoon) en vork
- aansteker en vuurstaal
- accessoires voor waterzuivering
- multitool (met mes en blikopener) of zakmes
- vuilniszak
- snijplank
Als je met de auto reist en een klassieke kampeervakantie plant, kan de keukenuitrusting ook luxueuzer zijn. Meerdere branders of praktisch kampeermeubilair dragen bij aan het comfort. Als gewicht echter een probleem is - voor bergbeklimmen of trektochten - zal de outdoor-keuken compact zijn en beperkt tot het strikt noodzakelijke.
En waar laat je de proviand? Wandelrugzakken voor elke gelegenheid
Zonder een goede wandelrugzak kun je niet, want je outdoor-spullen moeten ergens in worden meegenomen. Wandelrugzakken zijn slijtvast en meestal uitgerust met een meervoudig verstelbaar draagsysteem. Dit omvat gepolsterde schouderbanden, een heupgordel en bijna altijd een borstband, die individueel en dus ideaal aan de drager kunnen worden aangepast. Deze onderdelen zorgen er uiteindelijk voor dat de rugzak perfect zit en niet wegglijdt tijdens beklimmingen, afdalingen of vlakke passages. Een gaas van stevige netstof voor een goede ventilatie op de rug, een praktische indeling aan de binnenkant en extra buitenvakken voor bijvoorbeeld een thermosfles of andere kleine spullen die je snel bij de hand moet hebben, zijn andere kenmerken van wandelrugzakken.
Voor hiking-tochten (dus dagwandelingen) is een daypack (dagrugzak) met een volume van ongeveer 20-30 liter ruim voldoende. Hierin kunnen de dagelijkse proviand, voldoende te drinken, extra kleding, de wandelkaart en zelfs zonnebrandcrème comfortabel worden opgeborgen. Trekking-rugzakken daarentegen zijn aanzienlijk groter (rond de 60 liter is niet ongewoon), zodat je er ook de outdoor-uitrusting voor overnachtingen in de buitenlucht in kunt opbergen.
Bij het maken van je keuze moet je altijd de instructies van de fabrikant raadplegen. Wandelrugzakken houden bij de vorm en het ontwerp van het draagsysteem en de ruglengte vaak rekening met de anatomische kenmerken van het desbetreffende geslacht. Maar er zijn ook speciale kinderwandelrugzakken voor de kleine avonturiers, die zijn aangepast aan de anatomie van de kleintjes. Qua kenmerken en comfort lijken de kindermodellen vaak erg op die van hun ouders.
Wat voor andere outdoor-uitrusting heb je nodig?
Natuurlijk is er ook andere outdoor-equipment die handig kan zijn voor je tocht. Dit hangt echter altijd af van hoe je reist en hoeveel bagage je meeneemt. Sporthorloges of navigatieapparaten zijn bijvoorbeeld bijzonder populair voor trekking of bergbeklimmen, om de afstand die je hebt afgelegd bij te houden. Als je nog wat ruimte in je bagage hebt, is een hangmat ook een geweldige gimmick voor je tijd in de natuur.
Niet vergeten: een EHBO-kit en een reparatieset voor je tent, slaapzak en slaapmat maken deel uit van elke outdoor-basisuitrusting. Zo voorkom je een voortijdig einde van je outdoor-avontuur.