Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Sterke, lichte en mooie BMX-helmen kopen

Helmen spelen een onmisbare rol in de BMX-sport. Kenmerkend zijn hun vorm en enorme stabiliteit. Ze spelen een beslissende rol in de mate waarin je bij een ongeluk gewond raakt of een ongeluk ongedeerd doorstaat. Ze zijn echter niet alleen bedoeld in geval van nood, maar ook als bescherming bij de kleine risico's die bij het BMX-rijden horen. Bovendien ben je uitstekend beschermd. Daarbij staan je zichtbaarheid en het comfort van de helm altijd op de voorgrond. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

BMX-helm-eigenschappen

BMX-rijden is in elk opzicht een riskante activiteit. Het gaat gepaard met hoge snelheden, moeilijke obstakels die je moet overwinnen en momenten waarop je bike de zwaartekracht moet trotseren. Geen wonder dus, dat deze spectaculaire discipline zowel het publiek als de deelnemers in haar ban houdt.

Bij BMX-rijden moet je je dus beter beschermen dan bij andere fietssporten. De basisuitrusting omvat ten minste elleboog- en kniebeschermers, maar kan ook uitgebreid worden met borstbeschermers en vesten. Iedereen die nalaat deze beschermende maatregelen te nemen, brengt zijn leven in gevaar.

Daarom bieden de belangrijkste fabrikanten van fietshelmen comfortabele en duurzame producten aan. Helmen zijn er in twee zeer verschillende uitvoeringen: standaard BMX-helmen, ook wel schaalhelmen genoemd, die het bovenste deel van de schedel bedekken en doen denken aan de helmen uit de begindagen van BMX, en BMX-integraalhelmen, die alleen ruimte overlaten voor de ogen, neus en mond, maar wel ventilatieopeningen hebben. De laatstgenoemde helmen, BMX helm full face,  zijn verwant aan motorhelmen, omdat ze ook een vizier hebben dat het gezicht volledig bedekt.

In tegenstelling tot motorhelmen hebben BMX-helmen een rechtlijniger ontwerp. Je zou dit kunnen opvatten als een artistieke gril, waarmee fabrikanten de aandacht van klanten proberen te trekken. Maar dat is niet het geval. De vorm van dit type helm is namelijk meer in lijn met de aerodynamica die bij deze discipline hoort, waarbij het niet gaat om het handhaven van een constante snelheid, zoals meestal het geval is bij racefietsen, maar eerder om het compenseren van plotselinge veranderingen in richting of plotseling remmen en accelereren. Dit verandert echter niets aan het feit dat BMX-helmen een spectaculair, zeer modern en, tot op zekere hoogte, futuristisch design hebben, ontworpen voor zowel mannen als vrouwen, hoewel er, net als bij het traditionele wielrennen, niet veel verschil is tussen mannen- en vrouwenhelmen.

BMX-helmmaterialen

Wat betreft de materialen van BMX-helmen vind je dezelfde voorkeuren als bij andere fietssporten. De schaal is gemaakt van koolstofvezels en kunststoffen zoals ABS (acrylonitrilbutadieenstyreen) en EPS-verstevigingen (het klassieke geëxpandeerde polystyreen dat wordt gebruikt in industriële verpakkingen). Er zijn ook schokabsorberende schuimstoffen en gewatteerde gebieden, die die delen van je hoofd beschermen die het gemakkelijkst en het sterkst beschadigd kunnen raken. 

BMX-helmtechnologieën

BMX-helmen zijn hoogtechnische accessoires, die zorgvuldig door de fabrikanten worden getest. De meeste BMX-helmen, vooral de integraalhelmen, zijn voorzien van een MIPS®-systeem, een geavanceerde technologie die ervoor zorgt, dat de binnenkant van de helm bij een val in dezelfde richting beweegt als je hoofd. Dit beschermt niet alleen de buitenkant van je schedel, maar ook de binnenkant, omdat je hoofd zich in de richting van de impact beweegt, terwijl je hersenen zich bewegen in de richting van het momentum dat je had voor het ongeluk. Het MIPS®-systeem compenseert deze twee tegengestelde richtingen en vermindert de schade aanzienlijk.

Hoewel het beschermende effect het belangrijkste is, moeten ook andere eigenschappen van de BMX-helm, zoals het ademend vermogen, zeer goed zijn. De integraalhelm is niet zo integraal als zijn naam doet vermoeden, want hij heeft ventilatiekanalen, die langs de bovenkant van je schedel en je kin lopen. De lucht kan er ongehinderd doorheen stromen en zo het zweet uit de helm afvoeren. Deze ventilatiekanalen zijn op schaalhelmen onopvallender, omdat ze de kaak niet zo beschermen als hun grotere broers en zussen. In plaats daarvan hebben ze bevestigingsriempjes met sluitingen, die je gemakkelijk kunt openen. Voor rijders die op zoek zijn naar het beste van de twee werelden, zijn er full-face-BMX-helmmodellen waarbij het onderste deel van de helm kan worden verwijderd, zodat je kin vrij blijft.

De pasvorm van de helm vinden de fabrikanten ook belangrijk: de helm moet niet alleen altijd goed vastzitten, maar ook niet op je hoofd verschuiven of onaangenaam knellen. Bovendien moet je de helm ook met een snelle handbeweging kunnen afzetten: de helm mag geen hindernis worden in geval van een ongeluk.

Je zou kunnen denken dat door de vele beschermende functies en de materialen die nodig zijn om de helmen te maken, de helmen wel navenant zwaar zullen zijn. Maar dat is absoluut niet het geval. BMX-helmen bieden een optimale balans tussen gewicht en sterkte. Dit hebben ze niet in de laatste plaats te danken aan de polycarbonaten. Iedereen die zijn nieuwe BMX-helm voor het eerst in handen houdt, kan dus aangenaam verrast zijn.

BMX-helmmaten

BMX-helmen worden aangeboden in verschillende maten, afhankelijk van de fabrikant. De producenten proberen daarbij te voldoen aan de behoeften van de gebruiker. Niet alleen qua hoofdomtrek, maar ook in heren-, dames- en kindermaten.

Als kinderen willen beginnen met BMX, moet hun uitrusting overeenkomen met die van volwassenen. De uitdagingen zijn op deze leeftijd al vergelijkbaar en daarom is de populairste helm voor kinderen de schaalhelm, die voor betere ventilatie zorgt dan een integraalhelm. Er zijn ook integraalhelmen voor kinderen die dezelfde functies hebben en van dezelfde materialen gemaakt zijn als een helm voor volwassenen.

Professionals raden je ook aan om je hoofd op te meten als je een BMX helm kopen wil. Als je je maten weet, kun je ze vergelijken met de helmgroottes van de betreffende fabrikant. Vergeet niet dat de helm een beschermend omhulsel is en geen tweede huid, dus laat je hoofd een paar mm ruimte en let erop, dat de helm niet knelt. Dit is ook belangrijk om in gedachten te houden bij aankoop van een kinderhelm.