Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Het avontuur begint – bikepacking-highlights bij BIKE24

Nog geen plannen voor de zomer? Dan hebben we precies wat je zoekt: bikepacking. Gewoon met de fiets je volgende vakantie beginnen of ontsnappen aan de dagelijkse sleur tijdens een lang weekend. Je vindt hier smarte uitrustingsoplossingen en handige proftips voor je volgende bikepacking-avontuur. En om je te helpen je set-up te optimaliseren, hebben we een gedetailleerde paklijst samengesteld voor je volgende tocht. Ontdek nu onze bikepacking-highlights!

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De term bikepacking is gebaseerd op backpacking - gewoon op pad gaan met alleen dat wat in een rugzak past of, in het geval van bikepacking, in de fietstassen. We hebben samengevat wat bikepacking eigenlijk is, wat voor soort bike je ervoor nodig hebt, welke bagage en wat voor kleding, hoe het werkt met overnachtingen, hoe je je elektronische apparaten van stroom kunt voorzien en wat er nog meer bij komt kijken. 
Zin in een klein of groot avontuur? Laten we aan de slag gaan met de volgende lijst!

Bikepacking – wat is dat en wat heb je ervoor nodig?

Minimalisme & vrijheid - één zijn met je fiets en de natuur - dat is waar bikepacking voor staat. Het combineert de fascinatie van reizen per fiets met rijplezier en een lichte, wendbare fiets. Hier wordt het verschil met klassieke fietstochten duidelijk: bij bikepacking heb je geen bagagedragers met zijtassen nodig. Daarin kun je weliswaar allerlei soorten bagage kwijt, maar de hoge overhang en het grote extra gewicht maken de bike zwaarder, onhandelbaarder en de windweerstand neemt enorm toe.

Bij bikepacking wordt de bagage tot een minimum beperkt en opgeborgen in speciale tassensystemen die je direct aan de fiets bevestigt. Het grote voordeel: de bike blijft licht, wendbaar, terreinwaardig en dus snel. De oorsprong van bikepacking ligt in de zogenaamde “self-supported races”. Deze langeafstandswedstrijden nemen hun deelnemers mee over verschillende dagelijkse etappes, waarbij ze de benodigde bagage zelf moeten vervoeren zonder aan off-road-capaciteiten en snelheid in te boeten.

Een toegewijde bikepacker rijdt op een volgeladen gravelfiets over een bospad en laat zien wat een essentiële, lichtgewicht uitrusting is voor meerdaagse fietstochten.

Racefiets, gravelbike, mountainbike – welke fiets is geschikt voor bikepacking?

Alles wat je nodig hebt voor bikepacking zit al op je fiets: een frame, zadel, zadelpen en stuur. Bagagedrager-ogen en bagagedrager zijn niet nodig.

Omdat de nadruk ligt op sportiviteit en wendbaarheid, zijn vooral racefietsen, gravel- of all-roadfietsen, cyclocross-fietsen, mountainbikes en fatbikes populair geworden als bikepacking fiets. Ook op zeer efficiënte racefietsen kun je gemakkelijk je bikepacking-tassen kwijt. Als je echter niet vast wilt zitten aan asfaltpaden, kun je beter kiezen voor een veelzijdigere adventure-racefiets (all-road-bike) of gravelbike.

Bredere en in sommige gevallen meer off-road-compatibele banden op deze bikes zorgen voor meer comfort en rijplezier, ook op gravel-paden. Deze fietsen zijn vaak uitgerust met extra bagagedrager-ogen, bijvoorbeeld op de vork, waarop je bagage of flessenhouders kunt monteren. Wil je liever meteen spijkers met koppen slaan en op terrein rijden waar je met conventionele fietstassen nooit zou kunnen komen? En heb je daarvoor een fiets nodig die dat allemaal aankan? Moderne mountainbikes zijn perfect voor bikepacking in welke vorm dan ook - ze zijn licht, comfortabel, sportief en geschikt voor alle terreinen - zodat je er het beste uit kunt halen. Alleen bij in hoogte verstelbare zadelpennen of fully's moet je ervoor zorgen dat de tassen niet in de weg zitten van in elkaar schuivende onderdelen of tegen de banden botsen tijdens het in- en uitveren.
Als je bijzonder avontuurlijk bent ingesteld, kan een fatbike ook uitkomst bieden. De oversized banden openen compleet nieuwe mogelijkheden - grind- of zandpaden aan de kust, op het strand of aan rivieroevers of zelfs sneeuw - gebieden die je met geen enkele andere bike zou kunnen ontdekken.

Ultralichte tassenoplossingen – efficiënt pakken, comfortabel rijden

De juiste fietstaskeuze is cruciaal voor de prestaties tijdens je bikepacking-tocht. Grote zadeltassen bieden tot 20 liter opbergruimte en moeten worden gevuld met lichte kleding en een slaapzak, om het zwaartepunt laag en het rijgedrag stabiel te houden.

Frametassen zijn ideaal voor zware uitrusting zoals gereedschap, water en voedsel, omdat het lage zwaartepunt de stabiliteit verbetert. Stuurtassen moet je licht beladen, om het stuurgedrag niet negatief te beïnvloeden.

Waterdichte materialen, robuuste bevestigingssystemen en doordachte compressieoplossingen zorgen ervoor, dat je uitrusting goed op zijn plaats blijft zitten, zelfs op ruige trails.

Onze 5 tips voor jouw bikepacking-tassen:

  • gewichtsverdeling optimaliseren: Stop zware spullen diep en centraal in de frametas, lichte spullen in de zadel- en stuurtas.
  • voor balans zorgen: Verdeel het gewicht gelijkmatig over het voor- en achterwiel, om de fiets stabiel te houden.
  • de zadeltas compact inpakken: Berg zware spullen onderop bij de zadelpen, lichte spullen bovenop en druk de inhoud goed samen.
  • belangrijke spullen bij de hand houden: Berg je regenjack, snacks en mobiele telefoon op in snel toegankelijke accessoirevakken (bijvoorbeeld in het bovenbuisvak).
  • uitrusting weerbestendig inpakken: Bescherm gevoelige uitrusting in waterdichte binnentassen, om ervoor te zorgen dat alles droog blijft.
Close-up van bikepacking tassen die stevig aan een fiets zijn bevestigd, met efficiënte opbergoplossingen en waterdichte uitrusting voor lange fietstochten.

Shirts, broeken, regenkleding – kleding voor zware omstandigheden

Functionele kleding biedt je het voordeel van optimale klimaatregulatie, zweetabsorptie en ademend vermogen. Bovendien drogen de kledingstukken extreem snel. Tijdens langere fietstochten, waarbij je de hele dag in het zadel zit, ga je onvermijdelijk zweten. De mogelijkheden om je fietskleding te wassen zijn beperkt of ontbreken helemaal, afhankelijk van de route en de plaatselijke omstandigheden. Als je wilt voorkomen dat je kleding snel onaangenaam gaat ruiken, probeer dan eens ondergoed en truien van merinowol. De kleding is supercomfortabel en geurneutraal en hoeft daarom minder vaak gewassen te worden.

De natuur is onvoorspelbaar en daar houden we van. Rijden in de regen hoort gewoon bij een fietstocht en maakt hem speciaal. Voor het geval van deze verrassingen van bovenaf, moet je zeker weerbestendige kleding meenemen, zoals een opvouwbaar regenjack met een kleine pakmaat en een lange of korte regenbroek, om je te beschermen tegen nat worden en afkoelen.

Voor koude avonden is behaaglijke, warme kleding zoals een fleece- of donsjack zeker waardevol. Vooral de laatste biedt behaaglijke warmte en is nog steeds relatief compact. Tijdens koelere nachten in een slaapzak zorgt functioneel ondergoed voor behaaglijk comfort. Dit is ook verkrijgbaar in geurneutrale en zachte merinowol.

Tenten, slaapzakken, isomatjes, campingspullen – compacte bikepacking accessoires voor maximaal comfort

Een bikepacking-tent of een nog lichtere tarp, slaapzak, isomatje, kooktoestel en kookgerei nemen ruimte in beslag in je tassen en verhogen natuurlijk het gewicht dat je moet verplaatsen. Maar dat is het waard. Zo kun je genieten van volledige vrijheid.

Tenten, slaapzakken en kooktoestellen zijn ondertussen speciaal voor bikepackers verkrijgbaar in ultralichte versies met een extreem kleine pakmaat. Als je nog lichter en sneller onderweg wilt zijn en bereid bent af te zien van het comfort van een gesloten tent, kijk dan eens naar tarps of bivakzakken.
Als je een tarp gebruikt, kun je de ondersteboven geplaatste bikes gemakkelijk ombouwen tot supports.

Wat kampeerkooktoestellen betreft, zijn multi-fuel-kooktoestellen een goede optie. Daarmee ben je flexibel in je brandstofkeuze als je liever onderweg meer koopt in plaats van de benodigde voorraad voor de hele reis mee te nemen.

Tips voor wat betreft bikepacking-tenten, slaap- en kookuitrusting:

  • specifiek temperatuurbereik: De isolatiewaarde van je slaapzak moet overeenkomen met de verwachte nachttemperatuur - het is beter om met een beetje extra koude rekening te houden.
  • isolatieprestaties van het slaapmatje: Gebruik een matje met een geschikte R-waarde voor voldoende bodemisolatie.
  • dons of synthetische vezels: Dons is lichter en warmer, synthetische vezels zijn robuust en ongevoelig voor vocht.
  • juiste kooksysteem: Stem je kooktoestel af op de beschikbaarheid van brandstof en de duur van de tocht.
  • gewicht: Gebruik een minimalistische kookset met ultralicht servies en multifunctioneel bestek.
  • compacte kookset: Stapel kookaccessoires (fornuis, patroon, accessoires) in elkaar (“nesting principle”).

In het algemeen geldt natuurlijk: respecteer de natuur, laat geen afval achter op de kampeerplaats en informeer vooraf naar de regionale natuurbeschermingsregels!

Een bikepacker pakt zorgvuldig een slaapzak in zijn zadeltas.

Elektronica en stroomverzorging – levensenergie voor smartphones & navigatieapparatuur

Natuurlijk moet je bij het gebruik van een fietscomputer of smartphone ook aan de stroomvoorziening ervan denken. In het uiterste geval, als je de nacht volledig buiten doorbrengt zonder stopcontacten binnen handbereik, rijst de vraag hoe je de batterijen van je elektronische apparaten kunt opladen. Powerbanks slaan voldoende capaciteit op om je smartphone en/of navigatiesysteem meerdere keren op te laden. Als ook hun energievoorraad uitgeput is, kunnen uitklapbare zonnepanelen helpen. Met behulp van zonne-energie kun je je technische apparaten nieuw leven inblazen.

Als je navigeert met je smartphone, kom je niet ver zonder een extra non-stop-stroomvoorziening, want zelfs de batterijen van moderne mobiele telefoons raken snel leeg als de GPS-ontvanger lange tijd actief is. Je kunt speciale powerbanks op het stuur monteren die je smartphone tijdens het rijden opladen, zodat je niet plotseling in het bos vast komt te zitten.

Als je langere tochten plant of in tijden van het jaar rijdt waarin er voor zonnepanelen niet genoeg zonlicht is, kun je met een naafdynamo op elk moment en zo lang als nodig is de nacht in dag veranderen. Bovendien kun je in combinatie met een USB-oplader met naafdynamo gemakkelijk stroom opwekken voor je elektronische apparaten bij elke meter die je fietst.

Jouw bikepacking-tour – wat moet absoluut mee?

Bovenaanzicht van een complete bikepacking kit op de grond, met alles van zadeltassen, frametassen en stuurtassen tot slaapsystemen, kooksets, gereedschap en hydratatieoplossingen voor meerdaagse fietstochten.

Voor een bikepacking-avontuur, een fietsvakantie of een selfsupported wedstrijd is het raadzaam om je optimaal voor te bereiden. Er zijn een paar dingen die in geval van nood kunnen bepalen of de tocht door kan gaan ondanks een klein defect of ongelukje, of dat je een langere pauze moet nemen of de tocht zelfs moet afbreken.

  • Om er zeker van te zijn dat je aan alles denkt en dat je tocht op het hoogste niveau kan plaatsvinden, vind je hier onze gedetailleerde bikepacking-paklijst.

Paklijst bikepacking

On-tour basis-equipment

Kleding

  • regenjas
  • regenbroek
  • arm- en beenwarmers
  • overschoenen of beenkappen
  • warm ondergoed, baselayers en sokken
  • longsleeve en fleecejack
  • fietsbroek
  • fietsshirts (eentje om te wisselen)
  • fietspet of muts
  • warme top (bijvoorbeeld een donsvest) om te kamperen
  • broek om te kamperen

Gereedschap & reserveonderdelen

  • kettingpons
  • spaaksleutel
  • cassettes/Center Lock Tool
  • steeksleutel 8/10/15
  • kettingslot
  • remblokken
  • reservespaken
  • versnellingskabel & rembinnenkabel
  • reserveschroeven (kettingblad M4/M5/M6)

Apotheek & lichaamsverzorging

  • pijnstillers
  • zonnebrandcrème
  • zitcrème / wondzalf
  • wc-papier
  • insectenwering
  • shampoo
  • handdoek
  • tandverzorgingsmiddelen
  • individuele spullen (bijvoorbeeld contactlenzen, medicijnen …)

Elektronica

  • hoofdlamp
  • powerbank
  • zonnepaneel voor lange afstanden
  • mobiele telefoon / smartphone

Voedsel

  • reserve aan energiegels of -repen
  • kant-en-klare maaltijden
  • dranken met elektrolyten
  • koffie / thee

Persoonlijke spullen

  • beschermhoes / etui / reisportemonnee
  • identiteitskaart en paspoort
  • cash
  • pinpas
  • documenten

 

Hier kun je de complete paklijst ook in het Engels downloaden.

Het alternatief - trekkingfietsen met fietstassen

Ondanks een optimale planning en topuitrusting bereiken bikepacking-set-ups soms hun grenzen tijdens meerdaagse fietstochten of zijn ze niet erg praktisch in het dagelijks leven. Je moet ook veel compromissen sluiten als het gaat om het transportvolume, bijvoorbeeld voor het wisselen van kleding. Als sportieve eisen of off-road-mogelijkheden minder belangrijk voor je zijn, bieden trekking-bikes en trekking-e-bikes met bagagedragers en bijbehorende fietstassen een aangenaam alternatief. Alle informatie over de bikes en de geschikte toeruitrusting vind je in onze trekking-themawereld.