- Home
- Onze bikepacking highlights - jouw avontuur begint nu!
Onze bikepacking highlights - jouw avontuur begint nu!
Nog geen vakantieplannen voor deze zomer? Of ben je toe aan een uitje en heb je zin in wat tijd op je fiets? Dan hebben we iets voor je. Of het nu gaat om een welverdiende zomervakantie van 3 weken of een lang weekend om er even tussenuit te gaan - bikepacking is booming! Hier laten we je alles zien wat je moet weten voor je eerste bikepacking-avontuur, helpen we je plannen met onze paklijst en presenteren we de nieuwste producthighlights.
Verder lezenDe term bikepacking is gebaseerd op backpacking - dus gewoon op pad gaan met alleen wat in een rugzak past of, in het geval van bikepacking, in de fietstassen die aan de fiets zijn bevestigd. Wat bikepacking eigenlijk is, wat voor soort fiets je ervoor nodig hebt, wat voor bagage en wat voor kleding, hoe het werkt met de overnachting, hoe je je elektronische apparaten van stroom voorziet en waar je nog meer aan moet denken, hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Zin in een klein of groot avontuur? Laten we beginnen met de volgende punten!
- Bikepacking - wat is dat en wat heb je nodig?
- Racefiets, gravelfiets, mountainbike - welke fiets is geschikt voor bikepacking?
- Frametassen, zadeltassen, stuurtassen - er past veel in!
- Shirts, broeken, weersbestendige kleding - heb ik speciale kleding nodig voor bikepacking?
- Tenten, slaapzakken, slaapmatjes, kampeeruitrusting - overnachten tijdens het bikepacken
- Elektronica en stroomvoorziening - levensenergie voor mobiele telefoons, smartphones en navigatieapparatuur
- Jouw bikepacking-tocht - wat mag er zeker niet ontbreken?
Bikepacking - wat is dat en wat heb je nodig?
Minimalisme & vrijheid - één zijn met je fiets en de natuur - dat is waar bikepacking voor staat. Als je dit jaar weinig zin hebt in de zoveelste all-inclusive vakantie waar je met het vliegtuig naartoe vliegt, of als je verlangt naar onthaasting, purisme en avontuur, of als je gewoon een paar dagen wilt ontsnappen aan het alledaagse leven, moet je misschien eens aandacht besteden aan dit onderwerp.
Bikepacking combineert de fascinatie van fietsreizen met rijplezier en een lichte, wendbare fiets. Hier wordt ook het verschil met klassieke fietsreizen duidelijk: bij bikepacking wordt geen gebruik gemaakt van bagagedragers met zijtassen. Natuurlijk kun je daar allerlei soorten bagage in meenemen, maar de grote uitstulping en het grote extra gewicht maken de fiets logger en zwaarder, en de windweerstand neemt enorm toe. Op slechte wegen of zelfs in het terrein bereiken materiaal en bestuurder al snel hun grenzen. Bij bikepacking wordt de bagage daarom tot een minimum beperkt en opgeborgen in speciale tassensystemen die rechtstreeks aan de fiets worden bevestigd. Het grote voordeel: de fiets blijft licht, wendbaar, geschikt voor het terrein en dus vooral snel. De oorsprong van bikepacking ligt in de zogenaamde "self-supported races". Deze langeafstandswedstrijden leiden hun deelnemers over meerdere dagetappes, waarbij de benodigde bagage door de wielrenners zelf moet worden vervoerd, zonder verlies van terreinvaardigheid en snelheid.
Racefiets, gravelfiets, mountainbike - welke fiets is geschikt voor bikepacking?
De vraag kan kort en bondig worden beantwoord: in principe elke fiets met een diamant (herenfiets) of trapezium (damesfiets) frame. Hieronder valt waarschijnlijk ook de fiets die je thuis al hebt staan. Omdat het bij bikepacking gaat om een sportieve en snelle voortbeweging en om een onveranderd rijgedrag in vergelijking met een onbelaste fiets, wordt de bagage direct op de fiets opgeborgen - meestal zonder bagagedrager. Je fiets heeft hiervoor al alles wat hij nodig heeft: frame, zadel, zadelpen en stuur. Draagogen en bagagedragers zijn dus niet nodig.
Omdat de nadruk wordt gelegd op sportiviteit en wendbaarheid, zijn racefietsen, gravel- of allroadfietsen, cyclocrossers, mountainbikes en fat bikes bijzonder populair geworden als bikepacking-fietsen. Bikepackingtassen kunnen ook op zeer efficiënte racefietsen gemakkelijk worden gemonteerd. Wie zich echter niet wil beperken tot geasfalteerde wegen, is beter af met een meer veelzijdige adventure racefiets (all-road bike) of gravelfiets.
Bredere banden, waarvan sommige meer geschikt zijn voor gebruik in het terrein, maken deze fietsen comfortabeler en leuker om op te rijden, zelfs op gravelwegen. Vaak zijn deze fietsen uitgerust met extra draagogen, bijvoorbeeld ook op de achtervork, waarmee bagage- of flessenhouders kunnen worden gemonteerd. Wil je meteen aan de slag en terrein verkennen dat je met conventionele fietstassen nooit zou kunnen bedwingen en heb je dus een fiets nodig die alles aankan? Moderne mountainbikes zijn in alle opzichten perfect voor bikepacking - ze zijn licht, comfortabel, sportief en kunnen alle soorten terrein aan. Alleen in het geval van in hoogte verstelbare zadelpennen of fullys moet je erop letten dat de tassen niet in de weg zitten als de onderdelen in elkaar glijden of tijdens het inveren tegen de banden botsen.
Als de dorst naar avontuur bijzonder groot is, kan een fat bike uitkomst bieden. De oversized banden bieden een hele reeks nieuwe mogelijkheden: grind- of zandpaden aan de kust, op het strand of de rivieroevers, of zelfs sneeuw - gebieden die je met geen enkele andere fiets zou kunnen ontdekken.
Frametassen, zadeltassen, stuurtassen - er past veel in!
Voor bikepacking zijn er tegenwoordig veel verschillende en speciale tassystemen waarin je je uitrusting kunt opbergen. De zadeltas is met een pakvolume tot 20 liter zeker een van de meest karakteristieke en opvallende bagagestukken op de bikepackingfiets. Compressieriemen en stevig materiaal zorgen ervoor dat alles goed vastzit, zelfs als het er een beetje ruig aan toe gaat.
Laten we eerlijk zijn, afgezien van de bidons heeft niemand ooit gebruik gemaakt van de ruimte in de framedriehoek. Toch is hier veel ruimte voor grote frametassen. Deze zijn ideaal voor het opbergen van zwaardere voorwerpen, omdat ze een lager zwaartepunt behouden, waardoor onvervalst rijplezier gegarandeerd is.
Zadel- en frametassen worden aangevuld met compacte stuurwielen of stuurtassen. Deze kunnen worden gebruikt om belangrijke bagage, zoals documenten, smartphones of energierepen, altijd binnen handbereik op te bergen.
Shirts, broeken, weersbestendige kleding - heb ik speciale kleding nodig voor bikepacking?
Nee. Voor het perfecte avontuur op de fiets in de vrije natuur heb je alleen je gewone fietskleding nodig waarin je je op je gemak voelt.
Functionele kleding biedt je het voordeel van optimale klimaatregeling, zweetabsorptie en ademend vermogen. Bovendien drogen ze bijzonder snel. Bij langere fietstochten waarbij je de hele dag in het zadel zit, ga je onvermijdelijk zweten. De mogelijkheden om je fietskleding te wassen zijn beperkt of onbestaande, afhankelijk van de route en de plaatselijke omstandigheden. Als je wilt voorkomen dat je kleding onaangenaam gaat ruiken, probeer dan eens ondergoed en shirts van merinowol. Deze speciale fijne wol is afkomstig van het merinoschaap en wordt tegenwoordig vooral in Australië geproduceerd. Kleding van merinowol is voorbestemd om meerdere dagen te dragen tijdens lange fietstochten, want: hij stinkt niet. Zelfs niet na enkele dagen gebruik. Daarom hoeft hij ook minder vaak gewassen te worden. Daarnaast voelt hij sensationeel zacht aan op de huid.
Als het mooi weer is, kan iedereen fietsen. De natuur is echter onvoorspelbaar en daar houden we van. Fietsen in de regen hoort gewoon bij een fietsreis en maakt hem bijzonder. Voor de onaangename verrassingen van bovenaf moet je zeker weerbeschermende kleding meenemen, zoals een opbergbare regenjas met een klein pakvolume en een lange of korte regenbroek, die je beschermt tegen nat worden en afkoelen.
Voor gezellige avonden voor de tent is het zeker de moeite waard warme kleding te dragen, zoals een fleece- of donsjack. Vooral de laatste zorgt voor behaaglijke warmte en is nog relatief gemakkelijk mee te nemen. Tijdens koelere nachten in de slaapzak zorgt functioneel ondergoed voor comfort. Dit is ook verkrijgbaar in geurbestendige en zachte merinowol.
Tenten, slaapzakken, slaapmatjes, kampeeruitrusting - overnachten tijdens het bikepacken
Trouw aan de wortels van de meerdaagse MTB-wedstrijden wordt bij bikepacking de nacht buiten in een tent doorgebracht. Onder het motto "alles kan, niets moet" kun je natuurlijk zelf bepalen of je graag in de buitenlucht overnacht of dat je de voorkeur geeft aan een vaste accommodatie. Houd er rekening mee dat je je uitrusting op eigen kracht moet vervoeren.
Een tent of een nog lichtere tarp, slaapzak, kooktoestel, gaspatronen en kampeerbenodigdheden nemen nogal wat ruimte in beslag in je tassen en verhogen natuurlijk het gewicht dat vervoerd moet worden. Maar het is de moeite waard. Je kunt genieten van volledige vrijheid. Blijf gewoon waar je wilt, zoek een camping of - en dat heb je natuurlijk niet van ons - zoek gewoon een plekje in het wild - je bent nog nooit zo dicht bij de natuur geweest.
Tenten, slaapzakken en kooktoestellen zijn nu ook verkrijgbaar in bikepacking-vriendelijke varianten. Van licht tot ultralicht en met een klein pakvolume wegen moderne tenten niet meer zo veel en kunnen zelfs ruimtebesparend worden opgeborgen. Wil je nog lichter en sneller reizen en ben je bereid het comfort van een gesloten tent op te geven, kijk dan eens naar tarps of bivakzakken.
Wanneer je een tarp gebruikt, kunnen de fietsen ondersteboven worden gebruikt als steun.
Wat kampeerkooktoestellen betreft, zijn multi-fuel kooktoestellen een goede keuze, omdat ze je flexibiliteit bieden in je brandstofkeuze als je er de voorkeur aan geeft om onderweg iets bij te kopen in plaats van gedurende de hele reis de nodige reserve mee te nemen.
Respecteer de natuur, laat geen afval achter op de overnachtingscamping en informeer je vooraf over de regionale regelgeving inzake natuurbescherming!
Elektronica en stroomvoorziening - levensenergie voor mobiele telefoons, smartphones en navigatieapparatuur
Het is natuurlijk aan jou of je op je bikepackingroute een traditionele kaart volgt of elektronische hulpmiddelen gebruikt, zoals een fietsnavigatiesysteem of een navigatie-app op je smartphone. Het voordeel van het laatste is duidelijk: je hoeft niet steeds op de kaart te kijken, want het navigatiesysteem vertelt of laat zien waar je heen moet. De kans dat je verdwaalt, is dus ook aanzienlijk kleiner. En je kunt je tocht achteraf evalueren.
Bij het gebruik van een fietscomputer of smartphone moet je natuurlijk ook aan de stroomvoorziening denken. Uiterlijk wanneer je de nacht volledig buiten doorbrengt, zonder stopcontacten met elektriciteit binnen handbereik, rijst de vraag hoe je de batterijen van je elektronische apparaten kunt opladen. Powerbanks slaan voldoende capaciteit op om je smartphone en/of navigatiesysteem meerdere keren op te laden. Is ook hun energieopslag uitgeput, dan bieden opvouwbare zonnepanelen uitkomst. Met behulp van zonne-energie kun je je technische apparaten nieuw leven inblazen.
Als je met je smartphone navigeert, kom je niet ver zonder een extra non-stop stroomvoorziening, want zelfs de batterijen van moderne mobiele telefoons raken snel leeg als de GPS-ontvanger lange tijd actief is. Speciale powerbanks kunnen op het stuur worden gemonteerd en laden je smartphone op terwijl je rijdt, zodat je niet plotseling verdwaald in het bos staat.
Als je langere tochten plant of in periodes van het jaar fietst waarin er onvoldoende zonlicht is voor zonnepanelen, kun je met een naafdynamo op elk moment en zo lang als nodig de nacht in dag veranderen. In combinatie met een USB-lader met naafdynamo kun je bovendien met elke meter eenvoudig zelf de stroom voor je elektronische apparaten opwekken.
Jouw bikepacking-tocht - wat mag er zeker niet ontbreken?
Soms moet alles snel gaan: de koffers en tassen worden naar de auto gebracht en je vertrekt naar het vakantiehuis of naar het vliegtuig. Bij aankomst volgt echter de ontnuchtering, want je bent iets vergeten. Maar geen probleem, alles is te verkrijgen.
Voor een bikepacking avontuur, een fietsvakantie of een selfsupported race is het echter raadzaam om optimaal voorbereid te zijn. Er zijn een paar dingen die in geval van nood kunnen bepalen of de tocht ondanks een kleine pech of ongeluk doorgaat, of dat je hem moet onderbreken of zelfs afbreken.
Welke dingen je zeker niet thuis mag laten blijkt uit onze...
Bikepacking paklijst
On-Tour basisuitrusting
- bidon(s)
- drinkbekers
- multi-tool
- reparatieset of tubeless reparatieset/reservebanden
- /bandenlichters
- vouwmes / zakmes
- fietsverlichting
- energiegels of -repen
- kabelbinders of spanbanden
- kaart, GPS navigator of smartphone met navigatie-app
- EHBO-kit
- luchtpomp
- lichtgewicht fietsslot
- zonnebril/sportbril
Kleding
- regenjas
- regen...
-
regenbroek
-
arm- en beenwarmers
-
overschoenen of beenkappen
-
warm ondergoed, baselayers en sokken
-
longsleeve en fleecejack
-
fietsbroek
-
fietsshirts (eentje om te wisselen)
-
fietspet of muts
-
warme top (bijvoorbeeld een donsvest) om te kamperen
-
broek om te kamperen
Gereedschap & reserveonderdelen
-
kettingpons
-
spaaksleutel
-
cassettes/Center Lock Tool
-
steeksleutel 8/10/15
-
kettingslot
-
remblokken
-
reservespaken
-
versnellingskabel & rembinnenkabel
-
reserveschroeven (kettingblad M4/M5/M6)
Apotheek & lichaamsverzorging
- pijnstillers
- zonnebrandcrème
- zitcrème / wondzalf
- wc-papier
- insectenwering
- shampoo
- handdoek
- tandverzorgingsmiddelen
- individuele spullen (bijvoorbeeld contactlenzen, medicijnen …)
Elektronica
- hoofdlamp
- powerbank
- zonnepaneel voor lange afstanden
- mobiele telefoon / smartphone
Voedsel
- reserve aan energiegels of -repen
- kant-en-klare maaltijden
- dranken met elektrolyten
- koffie / thee
Persoonlijke spullen
- beschermhoes / etui / reisportemonnee
- identiteitskaart en paspoort
- cash
- pinpas
- documenten
Het alternatief - trekkingfietsen met fietstassen
Ondanks een optimale planning en een topuitrusting bereiken bike packing setups voor meerdaagse fietstochten soms hun grenzen of zijn ze niet erg praktisch voor dagelijks gebruik. Er moeten ook veel compromissen worden gesloten als het gaat om de hoeveelheid spullen die je mee moet nemen, bijvoorbeeld je kleding. Als sportieve eisen of terreinvaardigheid voor jou minder prioriteit hebben, bieden trekking-biofietsen en e-bikes met bagagedragers en bijbehorende fietstassen een aangenaam alternatief. Alle informatie over de fietsen en de juiste toeruitrusting vindt je in onze themawereld trekking.