Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De naafdynamo - je mini-krachtcentrale op het voorwiel

Ben je op zoek naar een onafhankelijke energiebron voor je fietsverlichting? De naafdynamo is de perfecte oplossing. Deze kleine krachtcentrales op het voorwiel behoren nu tot de standaarduitrusting van veel trekkingfietsen. En naafdynamo's zijn nu ook een interessante retrofit-optie voor toer-MTB's en gravelfietsen. De reden hiervoor zijn de vele voordelen, want naafdynamo's worden beschouwd als stille, onderhoudsarme en betrouwbare krachtbronnen. Kom nu meer te weten over naafdynamo's! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een naafdynamo?

Zonder energie geen stroom. Zonder stroom geen licht. Dit principe alleen al laat zien, waarom de energiebron net zo'n belangrijke rol speelt bij fietsverlichting als de lichtbron zelf. Naast de batterij is tegenwoordig de populairste manier om elektriciteit op te wekken tijdens het fietsen de zogenaamde naafdynamo. Dit is een speciale dynamo, die geïntegreerd is in de voornaaf van je fiets. Deze zet de mechanische energie van het fietsen om in elektrische energie.

De geschiedenis van fietsnaafdynamo's gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Lange tijd werd de technologie niet ver genoeg ontwikkeld geacht om te kunnen concurreren met de klassieke wieldynamo. Dit is echter op zijn laatst in de jaren negentig veranderd, met de bereidheid van topmerken zoals Shimano en SON om te innoveren. Tegenwoordig zijn naafdynamo's standaard, vooral op trekking- en stadsfietsen. Op nieuwe fietsen hebben ze de wieldynamo's bijna volledig vervangen.

Fietsnaafdynamo's en hun werking

Een naafdynamo werkt op basis van inductie. In zijn eenvoudigste vorm bestaat hij uit een set permanente magneten, die aan het roterende deel van de wielnaaf zijn bevestigd, en een stationaire spoel die in de naaf is ingebouwd. Als het wiel draait, draait de naaf en daarmee draaien dus ook de magneten. Deze beweging genereert een magnetisch veld, dat een elektrische spanning opwekt in de spoel. De opgewekte energie wordt vervolgens via het kabelsysteem van de fiets naar de verlichting geleid.

Het resultaat: de naafdynamo genereert elektriciteit zodra de fiets in beweging is. Moderne naafdynamo's zijn zo efficiënt ontworpen, dat ze een betrouwbare energiebron zijn, zelfs als je langzaam rijdt. Een naafdynamo van SON of Shimano levert vol vermogen bij iets meer dan 15 km/u.

Overigens: fietsnaafdynamo's zijn bijna altijd in de naaf van het voorwiel ondergebracht. Een achternaaf met dynamo is technisch mogelijk, maar veel ingewikkelder om te bouwen. Hier moeten immers ook een freewheel met tandwiel en de schijfbevestiging worden ondergebracht.

De voordelen van een naafdynamo in een oogopslag

Door hun ontwerp bieden naafdynamo's tal van voordelen ten opzichte van wieldynamo's. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

 • onafhankelijk: Met een naafdynamo wek je zelfstandig elektriciteit op en dus licht zodra je trapt. Vergeten lampjes, lege batterijen of accu's behoren daarmee tot het verleden.
 • betrouwbaar: Naafdynamo's zijn uiterst betrouwbaar. Omdat de technologie zich in de naaf bevindt, zijn ze weersbestendig en slechts heel licht gevoelig voor vuil en vocht.
 • weinig onderhoud: In vergelijking met andere dynamo's hebben naafdynamo's nauwelijks onderhoud nodig.
 • energie-efficiënt: Ze zijn zeer efficiënt. Dit betekent dat ze voldoende energie leveren voor de verlichting, zelfs als je langzaam rijdt.
 • stil: In tegenstelling tot de relatief luidruchtige wieldynamo's lopen naafdynamo's bijna geruisloos.

Hierop moet je letten als je een naafdynamo achteraf inbouwt

Als je een nieuwe naafdynamo wilt kopen of achteraf wilt monteren, moet je ervoor zorgen dat het model ook werkelijk bij jouw fiets past. We hebben de belangrijkste factoren bij het kopen van een naafdynamo hieronder samengevat:

 • gebruiksgebied: Voor welk doel heb je een naafdynamo nodig? Wil je hem installeren op een gravelbike, MTB, trekkingbike of zelfs fatbike?
 • compatibiliteit: Controleer of het voorwiel van je fiets wel geschikt is voor montage achteraf van een naafdynamo. Dit hangt vaak af van de inchmaat.
 • verlichting: De voor- en achterverlichting moeten ook berekend zijn op een naafdynamo.
 • asstandaard: Controleer welke asstandaard jouw fiets nodig heeft.
 • remsysteem: Velgremmen of disc-brake? Controleer voor welk remsysteem de naaf moet zijn ontworpen.
 • kosten: De kosten van een naafdynamo kunnen variëren. Het is belangrijk om kwaliteit en budget tegen elkaar af te wegen.
 • deskundigheid: Het monteren van een naafdynamo vereist meestal een nieuw voorwiel of het opnieuw spaken van het huidige wiel. Als je niet over de benodigde kennis beschikt, moet je de installatie aan een specialist overlaten.

Een naafdynamo online kopen – conclusie

Naafdynamo's zijn een efficiënte en duurzame oplossing voor fietsverlichting. Als je online koopt, moet je letten op kwaliteit, compatibiliteit en de reputatie van de fabrikant. Merken zoals Shimano, SON en Shutter Precision bieden een breed assortiment naafdynamo's van hoge kwaliteit, die geschikt zijn voor allerlei soorten fietsen, zoals citybikes, MTB's of fatbikes, en aan verschillende eisen voldoen.

Bekijk ons assortiment en bepaal welk model het beste bij jou en je bike past. Het voordeel: bij ons krijg je alle benodigde onderdelen voor het ombouwen van je naafdynamo uit één hand - van adapters en geschikte fietsverlichting tot gereedschap voor het spaken van het wiel. Eén ding is zeker: met een fietsnaafdynamo ben je op het gebied van verlichting veel onafhankelijker dan met een lamp op batterijen of een wieldynamo.