Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Mountainbikes voor dames en de juiste uitrusting - top tips en chique fietsen

Mountainbiken is al lang geen mannenzaak meer en wordt ook onder vrouwen steeds populairder. Steeds meer dames kiezen voor wilde afdalingen en tricky trails, en steeds vaker op een geoptimaliseerde dames-MTB. Aangezien vrouwen hun eigen eisen stellen aan de sport en de uitrusting, zijn er steeds meer fabrikanten die zich inzetten voor de ontwikkeling van MTB-uitrusting voor dames. In deze themawereld willen we je een klein overzicht geven van de mogelijkheden en laten zien dat je hier alles kunt vinden wat het hart van een mountainbikester begeert. Let's shred!

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De volgende onderwerpen wachten op jou:

  • Mountainbiken op zijn best - met de perfecte fiets, accessoires en outfit! 
  • De fiets - hoe ziet een MTB voor dames eruit?
  • Veiligheid eerst: helmen en brillen
  • Beschermers voor nog meer veiligheid
  • Queen of the Trails - dameskleding voor het mountainbiken

Mountainbiken op zijn best - met de perfecte fiets, accessoires en outfit!

Voordat we dieper ingaan op de details, volgt hier een opmerking die de hele inhoud betreft: als we in het onderstaande spreken over het vrouwelijk postuur in het algemeen, hebben we het over de meerderheid van de vrouwen en willen we natuurlijk niemand uitsluiten. Natuurlijk zijn er veel vrouwen die afwijken van het grote publiek, langer of korter zijn, bredere schouders hebben enz. Als je zelfs na onze excursie in de wereld van de MTB's voor dames nog steeds niet zeker weet welke fiets voor jou geschikt is, neem dan bijvoorbeeld contact op met onze experts van de klantenservice om advies te krijgen.

Mountainbikes voor dames en de juiste uitrusting - top tips en chique fietsen

Het is bekend dat de meeste mannen qua lichaamsafmetingen en proporties verschillen van de meeste vrouwen. Mannen zijn bijvoorbeeld meestal langer en hebben meer spiermassa dan vrouwen. Deze verschillen bestaan niet alleen tussen de geslachten, maar ook binnen de mannelijke of vrouwelijke sekse. Daarom is elke beslissing over speciale damesartikelen individueel. Het belangrijkste is dat je uitprobeert wat je mooi vindt en naar je gevoel luistert. Want soms past een uniseks product wel beter

In het fietssegment zijn er ook vrouwen die op herenfietsen (kunnen) rijden. Zolang de geometrie bij je postuur en proporties past, staat er niets in je weg. Bovendien kunnen belangrijke onderdelen zoals stuur of zadels gemakkelijk worden uitgewisseld en zo aan je eigen behoeften worden aangepast.

Maar aangezien de meeste vrouwen zich comfortabeler en efficiënter zullen voelen op damesfietsen en het aantal fietsende vrouwen steeds groter wordt, groeit de keuze aan merken en collecties waarvan het assortiment expliciet voor dames wordt ontwikkeld.

Studies hebben de anatomie van mannen en vrouwen vergeleken en de volgende verschillen qua proporties aan het licht gebracht:

Vrouwen hebben vaak...

...een korter bovenlichaam
...langere benen
...gemiddeld een grotere zitbeenafstand (andere bekkenbotten)
...kleinere handen
...smallere schouders

Bovendien zijn vrouwen over het algemeen minder bereid risico's te nemen, zijn zij vaak verstandiger en schatten zij, na rijp beraad, hun eigen capaciteiten realistischer in. Dit gedrag komt meestal tot uiting in de sport of zelfs voor de trailafdaling. Hier geldt natuurlijk hetzelfde: uitzonderingen bewijzen de regel. Niet iedere man is een waaghals en niet iedere vrouw is overdreven verstandig. Daarom is bij het ontwerp niet alleen rekening gehouden met uiterlijke kenmerken. Voor dames kan een meer compacte, rechte houding op de fiets zinvol zijn, omdat dit voor beginners een veilige en bijzonder aangename rijervaring oplevert.
 

De fiets - hoe ziet een MTB voor dames eruit?

Sommigen denken: " Shrink it and pink it", maar holistisch afgestelde dames-MTB's zijn veel meer dan kleine, roze herenfietsen. Ze hebben een ergonomische geometrie die is aangepast aan de vrouwelijke anatomie. Met behulp van talrijke gegevens over lichaamsafmetingen van vrouwen over de hele wereld konden speciaal voor vrouwen aangepaste fietsvormen worden ontwikkeld. Zo is een comfortabele zitpositie op de fiets belangrijk, evenals een optimale aanpassing van de contactpunten (zadel, stuur, pedalen) aan het gewicht of de drukverdeling. Alleen op die manier kunnen vrouwen optimaal kracht overbrengen op de fiets, aangezien vrouwen (in vergelijking met mannen) bij het fietsen naar verhouding meer kracht halen uit hun onderlichaam dan uit hun bovenlichaam. Bij de keuze van je nieuwe fiets moet je er altijd op letten dat de standoverhoogte overeenkomt met de binnenbeenlengte. Voor MTB's moet dit ongeveer 10 cm zijn (tussen kruis en bovenbuis).

Damesmountainbike infographic

Het frame, als hart van de mountainbike, kreeg bij de ontwikkeling speciale aandacht. Een te groot frame leidt tot een slechte of verkeerde zithouding. Dit kan op zijn beurt leiden tot rug- of nekklachten (vooral op langere routes) en actief fietsgebruik kan onmogelijk worden. Met lichaamsscans en diverse tests kon worden vastgesteld dat vrouwen een andere gewichtsverdeling op de fiets hebben en dus anders balanceren. Rekening houdend met deze punten kan worden vastgesteld dat vrouwen heel andere eisen stellen aan een MTB-frame. Verdere punten voor de noodzaak van een andere geometrie zijn de proporties en de lichaamsgrootte.

Een kortere bovenbuis op een damesmountainbike zorgt voor een aangename bovenlichaamshoek, wat een veel comfortabelere houding mogelijk maakt, vooral voor kleinere mensen. Bovendien is de MTB gemakkelijker te hanteren bij het bergafwaarts rijden. Bekende fabrikanten, zoals Liv, houden bij de materiaalverwerking ook rekening met de andere krachtverdeling van vrouwen. Zij werken met een andere carbon matlegging dan bij herenfietsen om de versteviging of compliance beter te kunnen afstemmen. De doorgaans kortere torso zorgt bij vrouwen namelijk voor een andere verdeling van de krachtverhoudingen dan bij mannen.

Ook sommige onderdelen van je MTB (bv. zadel, stuur, handvatten), en vooral de contactpunten, moeten worden aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw en aan je individuele behoeften. Wees echter niet bang dat je alle onderdelen moet vervangen of uitwisselen als je voor een uniseks fiets kiest. Niet alle onderdelen zijn expliciet voor vrouwen gemaakt en verschillen dus niet, bijvoorbeeld banden, wielen of de aandrijving. Zelfs qua wielmaten zijn 27,5 of 29er wielen de norm geworden voor dames-MTB's - de dagen van de 26'' zijn ook voor dames min of meer voorbij.

Mountainbikes voor dames en de juiste uitrusting - top tips en chique fietsen

Aangezien vrouwen gemiddeld een bredere zitbeenafstand hebben dan mannen, is de keuze voor een dameszadel onvermijdelijk. Na veel onderzoek op dit gebied zijn er nu talrijke zadels met een speciale vrouwenpasvorm verkrijgbaar. De uitsparingen, die zorgen voor gewichtsbesparing zonder afbreuk te doen aan de stabiliteit, zijn bij dameszadels bijvoorbeeld zandlopervormig en hebben afgeschuinde randen. Hierdoor blijft het comfort in de gevoelige zones en de zachte weefsels (spieren van de billen, bindweefsel, enz.) zelfs op hobbelige paden behouden. Het zadel heeft de juiste breedte voor jou als het je bekken ondersteunt bij de zitbotjes. Dit vermindert de druk op de billen en bevordert de bloedcirculatie. In ieder geval is het belangrijk dat je comfortabel zit, dat de vulling van het zadel aan je behoeften is aangepast en dat je zithouding door het zadel wordt ondersteund.

De stuurpen van een mountainbike voor dames is meestal korter en het stuur is meestal smaller, omdat vrouwen meestal smallere schouders hebben. Kortere armen vereisen een korter stuur, zodat een natuurlijke, meer comfortabele houding op de fiets mogelijk is. Omdat een goede grip op de MTB belangrijk is, zijn er smallere of slankere handvatten voor kleinere handen. Bovendien zijn remmen met gemakkelijk verstelbare of korte remhendels voor veel vrouwen voordelig.

Bovendien wordt er ook geprobeerd het frame en de vering te optimaliseren voor dames. Speciale aandacht wordt besteed aan het gewicht en de dempingselementen, want de compressiedemping van standaard schokdempers is meestal te hard. En als een vrouw niet genoeg gewicht uitoefent, biedt de fiets niet genoeg vering voor de ondergrond.

Hier volgt een kort overzicht van de grootste verschillen tussen mountainbikes voor dames en heren:

 

Geometrie damesmountainbikes hebben een kortere reach voor bovenlichaam en armen en daarom frames met een speciale geometrie
Sturen + handvatten smaller/slanker (smallere schouders + kleinere handen)
Remhendels aangepast aan de handgrootte
Veringselementen compressiedemping aangepast aan vermogen en gewicht
Zadels anatomische aanpassing (grotere afstand zitbeenderen)

Veiligheid eerst: helmen en brillen

Maar zelfs de beste mountainbike heeft geen nut zonder de juiste uitrusting. Want: veiligheid voorop! Helmen, brillen of goggles zijn absoluut onmisbaar op de trails. Deze hebben echter geen speciale damespasvorm, maar zijn meestal alleen in kleinere maten verkrijgbaar. Ook hier geldt: pas ze en kijk welke pasvorm en welke fabrikant bij je past. Probeer verschillende merken uit voordat je een besluit neemt, want elk merk heeft een andere pasvorm. De helmen kunnen meestal worden aangepast aan de omtrek van je hoofd door middel van een draaiwieltje aan de achterkant van het hoofd of dikkere kussentjes.

Beschermers voor nog meer veiligheid

Beschermers behoren tot de basisuitrusting voor mountainbikers. Ook hier moet je een model kiezen dat perfect bij je lichaamsbouw past. Beschermers voor dames komen overeen met de vrouwelijke anatomie. Beschermende shirts, vesten of jacks, bijvoorbeeld, hebben een meer getailleerde snit en er kan niets afglijden, ook al heb je een smalle taille. De ribben, rug of wervelkolom, nieren en stuit worden beschermd tijdens een val of onvrijwillig contact met andere hindernissen. De perfecte pasvorm van een beschermer is enorm belangrijk. Een verschuivende protector verliest zijn functie en kan geen bescherming meer bieden waar dat moet. Hetzelfde geldt voor de pasvorm van beschermende broeken of shorts. Er zijn talloze modellen die speciaal zijn ontwikkeld voor de vrouwelijke anatomie. Deze moeten dan ook bewust gekozen worden.

Wat de beschermers voor knieën en ellebogen betreft, hoef je niet voor een specifiek damesmodel te kiezen. Het belangrijkste verschil met de herenmodellen is de maat. Daarom kun je ook kiezen voor een uniseks model dat bij je past.

Mountainbikes voor dames en de juiste uitrusting - top tips en chique fietsen

Queen of the Trails - dameskleding voor het mountainbiken

MTB-broeken en tops voor het mountainbiken zijn over het algemeen wat losser gesneden. Op de trails is aerodynamica namelijk niet zo essentieel. Bovendien passen er beschermers comfortabel onder de kleding. De materiaalkeuze is gebaseerd op robuuste stoffen die zo duurzaam mogelijk zijn, zelfs bij contact met takken en de grond. De meeste MTB-shorts zijn voorzien van een uitneembare binnenbroek met zitvulling voor maximaal comfort. Kies daarom zeker voor een damesmodel, want de zitvulling is aangepast aan de vrouwelijke anatomie. Dit houdt rekening met het feit dat de afstand tussen de zitbeenderen doorgaans groter is.

Shirts voor mountainbikesters hebben meestal een meer getailleerde snit en hebben dus ook een damesspecifieke pasvorm. Het ontwerp van dames MTB-shirts is vaak aangepast aan de voorkeuren van vrouwen. Echter zijn er ook uitzonderingen. Qua materiaal en functie zijn er natuurlijk geen verschillen. MTB-shirts zijn ademend (voor snel vochttransport) en hebben meestal een verlengde rug, die is aangepast aan de zitpositie op de MTB. Sommige fabrikanten kiezen voor coole functies zoals gewatteerde elleboogbescherming, zakken met rits voor kleine voorwerpen, reflecterende elementen voor een goede zichtbaarheid of een geïntegreerd brillenpoetsdoekje.

Om de outfit compleet te maken zijn er natuurlijk wind- of regenjassen en vesten voor slecht weer en handschoenen voor de perfecte grip op het stuur.

MTB-schoenen verschillen van herenmodellen qua pasvorm en maat, maar ook qua uiterlijk en ontwerp. 

Mountainbikes voor dames en de juiste uitrusting - top tips en chique fietsen