- Home
- Merino - comfortabele en veelzijdige kleding van de wonderwol
Merino - comfortabele en veelzijdige kleding van de wonderwol
Merino wol is al lang geen geheimtip meer. De legendarische natuurvezel heeft zich gevestigd als een onmisbaar allround talent. De unieke eigenschappen van merinoschapenhaar blinken uit in kleding die direct op de huid wordt gedragen. Ze zijn warm in koude en natte omstandigheden en koel in warme omstandigheden, krassen niet, blijven geurloos en kreukvrij gedurende lange tijd, zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Naast een enorme keuze aan baselayers, sokken, sjaals, jassen en andere merinowonderen krijg je ook tips en informtie over verzorging, functie, afkomst en duurzaamheid.
Verder lezenMerinowol - de vele fantastische voordelen
Naast de bovengenoemde eigenschappen zoals het unieke isolerende vermogen, de geurneutraliteit of het hoge comfort, heeft de wol van het merinoschaap nog andere voordelen. Overhemden, shirts, broeken of jassen van merinowol bieden een natuurlijke UV-bescherming (tot factor 40+), zijn antistatisch en moeilijk ontvlambaar. Bovendien is het als zuivere natuurlijke grondstof afbreekbaar zonder reststoffen en zou het binnen enkele maanden in de bodem veranderen in compost.
Veel van de eigenschappen van merinowol kunnen worden verklaard door de buitengewone structuur. De fijne en gegolfde vezels zijn sterk gekruld, waardoor ze veel ruimte laten voor het vasthouden van lucht en lichaamswarmte, terwijl ze naar buiten toe isoleren. Bovendien bezitten ze hygroscopische eigenschappen, wat betekent dat ze vocht kunnen binden, maar dat het oppervlak van de vezel en dus het gevoel op de huid droog blijft. Een andere briljante truc en geheime tip komt voort uit de chemische eigenschappen wanneer de vezels en watermoleculen met elkaar in botsing komen, waardoor warmte vrijkomt. Dus als het regent, kan het een goed idee zijn om even te wachten met het aantrekken van een regenjack, zodat je merinoshirt wat extra warmte voor je produceert.
Waar komt merinowol vandaan?
Merinowol is een zeer fijne scheerwol die tegenwoordig vooral wordt verkregen van merinoschapen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Oorspronkelijk kwam dit schapenras waarschijnlijk uit Noord-Afrika en bereikte van daaruit Spanje, waar het snel aan belang won door zijn vele voordelen. Dankzij hun unieke wolvacht kunnen de pluizige dieren bijna elk klimaat aan en voelen ze zich zowel in de winter als bij hoge zomertemperaturen comfortabel. Gewoonlijk wordt hun lange vacht, die meerdere kilo's kan wegen, in het voorjaar afgeschoren.
Waarom kriebelt merinowol niet?
Normale wol heeft vaak vezels die tot twee keer zo dik zijn als merinowol, waardoor de vezels te stabiel zijn om te krullen bij contact met de huid. De vezeldikte van merinowol is echter meestal minder dan 26 micron - haar, ter vergelijking, heeft een dikte tussen 50 en 100 micron - en ligt dus ver onder deze krasgrens, waardoor functioneel ondergoed, sokken en handschoenen zacht en luchtig aanvoelen.
Waarom hebben kledingstukken van merinowol geen geur?
Er zijn verschillende redenen waarom tops, jassen of mutsen & sjaals van merinowol bijzonder geschikt zijn voor lange berghuttentochten, outdoor- en ski-avonturen of wildkampeertochten. Een belangrijke factor is de geur. Of beter gezegd het ontbreken van geur. Merinovezels bestaan onder andere uit het eiwit keratine, dat geurveroorzakende bacteriën op de huid afbreekt. Bovendien wordt vocht van de huid afgevoerd voordat de geur van zweet zich kan vormen. Het geschubde oppervlak en het wolvet lanoline maken het bovendien moeilijk voor eventuele bacteriën om zich te vestigen.
Hoe was en verzorg ik merinokleding op de juiste manier?
Hoewel het altijd een goed idee is om eerst de instructies op het shirt of de legging te controleren, kun je er meestal van uitgaan dat merino wol kleding voor dames en heren op 30-40 graden gewassen kan worden. Dit kan het beste met wolwasmiddel in het wolwasprogramma, maar zeker zonder bleekmiddel of wasverzachter! Een wasnetje is vooral handig voor heel dunne merino kleding, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. De beste manier om de kledingstukken te drogen is aan de lucht. Dit is namelijk beschermender en bijna net zo snel.
Wat is „mulesing“?
Hoewel de praktijk van "mulesing" in veel landen om redenen van dierenwelzijn verboden is, kan niet altijd worden uitgesloten dat de wol afkomstig is van schapen die niet op deze pijnlijke manier zijn besneden. Vooral in Australië, de grootste producent van merinowol, wordt de huid van de lammeren rond de staart nog steeds onverdoofd weggesneden om te voorkomen dat vliegenmaden zich daar vestigen. Inmiddels hebben veel producenten echter toegezegd geen wol meer te gebruiken die door dergelijke martelmethoden is verkregen. In de rubriek "Hoe kan ik duurzame merinowol herkennen?" vind je ook enkele certificaten waar je zeker van kunt zijn dat de wol zonder "mulesing" is verkregen.
Hoe herken ik duurzame en ethische merinowol?
Gelukkig hebben veel fabrikanten zich ertoe verplicht om ervoor te zorgen dat hun wol afkomstig is van schapen die goed worden behandeld. Grote bedrijven zoals Icebreaker, de marktleider, maar ook veel andere bedrijven die bekend staan om hun merino-wol thermo-kleding, zoals Devold, Ortovox, Mons Royale of Aclima, hebben strenge richtlijnen waaraan schapenboerderijen zich moeten houden. Sommige van hen publiceren elk jaar op hun website transparante rapporten over de herkomst en het productieproces.
Aangezien termen als "natuurlijk" of "biologisch" geen indicator zijn wat betreft dierenwelzijn of duurzaamheid in verband met merinowol, is het de moeite waard om te weten welke keurmerken en certificaten welke criteria controleren en garanderen.
Een van de bekendste standaarden ter wereld voor mulesing-vrije en duurzaam geproduceerde wol is de Responsible Wool Standard (RWS), hoewel dit label niet garandeert dat bij de productie geen potentieel schadelijke chemicaliën zijn gebruikt.
De "Global Organic Textile Standard (GOTS)" certificeert economische, duurzame, fairtrade producten die afkomstig zijn van ten minste 70% gecertificeerde biologische veeteelt. Bovendien mogen in het productieproces geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt.
Het certificaat "natuurtextiel IVN gecertificeerd BEST". Jaarlijkse onaangekondigde controles en mogelijke sancties maken een duurzame en ethische productieketen mogelijk die gezondheidsgevaarlijke stoffen en "mulesing" uitsluit.