Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Sport-gels - praktische energieleveranciers voor onderweg

Ben je een sporter op zoek naar een energiebron? Dan moet je zeker eens kijken naar energie-gels. We leggen uit wat energie-gels zijn en wat hun voor- en nadelen zijn. We laten je ook zien hoe je de juiste keuze maakt bij het kopen van een energy-gel - afgestemd op jouw individuele behoeften. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn energie-gels en wat doen ze voor je lichaam tijdens het sporten?

Energie-gels zijn praktische energieleveranciers voor onderweg, die je lichaam voor korte tijd een energie-boost geven. De voedingsstoffencombinatie van verschillende koolhydraten en mineralen is ideaal voor duursporters zoals wielrenners, omdat het snelle energie levert. Dit kan een voordeel zijn op tournee, maar vooral in competitieverband. Gels maken daarom deel uit van de standaard sportvoeding tijdens een wielrenwedstrijd, maar ook bij triatlon of hardlopen.

Waar zijn sport-gels van gemaakt?

Niet elke energie-gel is hetzelfde - er zijn grote verschillen in de samenstelling van de voedingsstoffen. De basis van elke sport-gel is suiker - in de meest uiteenlopende vormen. Klassieke ingrediënten zijn maltodextrine, glucose, fructose of dextrose. Het belangrijkste verschil tussen deze vormen van suiker is, hoe snel ze het lichaam van energie voorzien. Sommige fabrikanten werken ook met combinaties - zoals fructose met glucose -, om de opname van de koolhydraten te verbeteren. Om te voorkomen dat je na aankoop voor een onaangename verrassing komt te staan, moet je vooraf bedenken welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft en verdraagt. Het effect van een energie-gel hangt ook vooral af van je persoonlijke spijsvertering. Daarom is het raadzaam om verschillende producten uit te proberen en zelf uit te zoeken welke power-gel je beste verdraagt.

Welke soorten energie-gels zijn er?

De toedieningsvorm van energie-gels is ook doorslaggevend voor het effect. De meeste sport-gels zitten in zakjes, die je gemakkelijk kunt openen en innemen. Zo heb je je energiestoot snel en gemakkelijk bij de hand. Maar ook hier zijn er uitzonderingen: sommige fabrikanten bieden hun energie-gels als fruitgom of als vloeistof aan. De eerste worden steeds populairder, omdat hun consistentie lijkt op die van klassieke gummibeertjes uit de supermarkt. Ze zijn daarom veel gemakkelijker te hanteren tijdens het sporten dan de vaak kleverige gels. Hun nadeel is, dat ze meer verteringstijd vergen en dus wat later energie leveren. Vloeibare gels (hydrogels) daarentegen zijn goed als je niet veel wilt drinken na het nuttigen van de gel. In principe worden de volgende soorten energiegels onderscheiden:

Soorten energie-gels:

  • klassieke energie-gels: meestal in een pulpachtige consistentie. Hoe stroperiger de gel, hoe meer je moet drinken.
  • hydro-gels: zoals klassieke sport-gels, maar zo vloeibaar dat je ze kunt drinken. Meer drinken is hier vaak niet nodig.
  • energy-gums: vergelijkbaar met gummibeertjes. Je hoeft na inname geen grote hoeveelheden te drinken. Ze zijn echter kleiner, zodat je een groter aantal moet opeten, om dezelfde hoeveelheid energie te krijgen als een gel.
  • dextrose: snelle energie zonder blijvend effect. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid vloeistof nodig om erna te drinken.

Welke smaken hebben energie-gels en wat is de beste keuze qua smaak en prestaties?

Sport-gels zijn er in verschillende smaken, dus er is voor elk wat wils. De meeste fabrikanten bieden hun producten aan in fruit-, chocolade- en vanillesmaken. Maar exotische smaken als kokos of mango zijn niet langer zeldzaam. Niet alleen de smaak is belangrijk, ook het effect van de energiegel moet passen. Dit hangt af van je persoonlijke behoeften: sommige sporters zweren bijvoorbeeld bij de power-gel-combinatie van chocolade en vanille, omdat die bijzonder vullend is en lang aanhoudt. Anderen geven de voorkeur aan een energie-gel met een hoog gehalte aan koolhydraten, om het lichaam optimaal te voeden. Er zijn ook gels met cafeïne of guarana verkrijgbaar. Ze beloven een extra energie-boost - als je de betreffende ingrediënten goed verdraagt.

Hoe gebruik je energie-gels tijdens het sporten optimaal?

Als je energie-gels tijdens het sporten gebruikt, moet je een paar dingen bedenken. Allereerst is het belangrijk om voldoende te drinken - alleen zo kan je lichaam de voedingsstoffen optimaal benutten. Zorg ervoor dat je regelmatig wat water of een isotone drank drinkt. Het kan ook een goed idee zijn om na inname iets te drinken, om de plakkerige smaak die veel gels hebben te neutraliseren. Bovendien moet je oppassen dat je niet te veel gels tegelijk consumeert, want dat kan leiden tot spijsverteringsproblemen of steken in de zij. Een grove vuistregel is, om bij grote belasting en tijdens wedstrijden ongeveer 1 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per uur te consumeren.

Zijn er alternatieve producten, die vergelijkbare voordelen bieden als sport-gels?

Ja, die zijn er. Hieronder vallen energierepen, -kauwgoms en -drankjes. Bij BIKE24 bieden we je een breed scala aan sportvoeding. Energierepen bevatten verschillende ingrediënten, waaronder koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze zijn er in veel verschillende smaken en je kunt ze voor of na het sporten eten. Energie-gums leveren een vergelijkbare hoeveelheid energie, maar zijn kleiner en gemakkelijker te eten dan energierepen en zijn beter geschikt om tijdens een activiteit te eten. Energiedrankjes bevatten meestal koolhydraten en vaak ook cafeïne en andere voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Ze zijn er ook in veel verschillende smaken en kunnen voor of tijdens het sporten gedronken worden.