Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefietsvelgen - aerodynamisch, licht, snel

Maximale snelheid op vlak terrein, maximale gewichtsbesparing bergop - op een racefiets telt elk detail en elke gram. Dit geldt ook voor racefietsvelgen. Daarom zijn aerodynamica en gewicht hier bijzonder belangrijk. Maar ook comfort en stabiliteit zijn belangrijke factoren. Kortom, de velg is een van de factoren die bepalen hoe je racefiets rijdt. Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten over racefietsvelgen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Racefietsvelgen in één oogopslag

Bij het bekijken van verschillende fietscommunity's op het internet zie je steeds weer vragen over de aerodynamica, het gewicht en de stijfheid van racefietsvelgen. Wielen en velgen behoren immers tot de populairste onderdelen van een racefiets als het gaat om tuning. Met een nieuwe velg kun je niet alleen je aerodynamica verbeteren, maar ook gewicht besparen. En ook bij de constructie van nieuwe trainingswielen begint de reis meestal bij de velg.

De reden hiervoor is simpel: aerodynamica, acceleratie en stabiliteit van een wiel worden voornamelijk bepaald door de velg. Daarom heeft hij een beslissende invloed op de rijeigenschappen en het rijgedrag van een racefiets. En daarom zijn er ook zoveel verschillende racefietsvelgen op de markt, die verschillen qua velgprofiel, materiaaleigenschappen, spaakgaten en andere bouwwijzen.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een racefietsvelg

Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, sommen we hieronder de belangrijkste factoren voor het kiezen van de juiste velg op:

  • diameter: Als het gaat om de diameter van de racefietsvelg - synoniem voor de wielmaat - is de zaak eenvoudig: 28-inch-racefietsvelgen zijn gebruikelijk. Dit komt overeen met een buitendiameter van 622 millimeter. Daarom wordt het getal 622 gebruikt voor velgen en bijpassende racefietsbanden
  • materiaal: Je kunt kiezen tussen aluminium velgen en carbon velgen voor racefietsen. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Carbon is lichter en maakt complexere aeroprofielen mogelijk. Het is echter duurder dan aluminium. Aluminium is goedkoper, maar tegelijkertijd zwaarder.
  • velghoogte: De hoogte van een velg heeft enorme invloed op de rijeigenschappen van het wiel. Grofweg geldt: hoe platter de velg, hoe soepeler en wendbaarder het wiel in bochten en bij het accelereren is. Hoe hoger de velg, hoe groter het aerodynamische voordeel.
  • velgbreedte: Met de trend naar bredere banden op racefietsen en vooral gravelbikes, speelt de breedte van de velg ook een belangrijkere rol. Hoe breder de banden die je wilt monteren, hoe breder de velg moet zijn, zodat de band met een gelijkmatige ronde dwarsdoorsnede op de velg komt te liggen. Zorg ervoor dat je controleert voor welke bandbreedtes een velg is goedgekeurd of welke afmetingen de velgfabrikant aanbeveelt. 
  • schijfrem of velgrem: Afhankelijk van het remsysteem op je racefiets, moet je de passende velg kopen: racefietsvelgen voor velgremmen hebben een gladde remflank aan de kant waar de remblokjes aangrijpen. Velgen voor schijfremmen hebben deze remflank niet.
  • aantal spaken: De velg en de naaf van een wiel moeten ontworpen zijn voor hetzelfde aantal spaken. Als je al een naaf hebt, bepaalt dit hoeveel spaakgaten de velg moet hebben. Bij ons heb je een ruime keuze aan spaken en nippels.
  • bandenkeuze: Conventionele vouwbanden of clincher-banden passen op elke racefietsvelg. Als je tubeless banden wilt gebruiken, moet de velg tubeless-ready (UST) zijn.

Zo vind je de juiste racefietsvelg bij BIKE24

Als je van plan bent om nieuwe racefietsvelgen te kopen, zorg er dan voor dat de nieuwe velg past bij het remsysteem van je racefiets en het aantal spaken op je naven. Bovendien moet de velg passen bij de breedte van de band. Belangrijk: voor tubeless-banden heb je ook tubeless-ready velgen nodig. De hoogte van de velgen en het materiaal bepaal je op basis van je voorkeur - en je budget.

Praktisch: je kunt het filtermenu aan de linkerkant gebruiken om ons velgenassortiment gemakkelijk te filteren op basis van je voorkeuren. Dit maakt je keuze en aankoopbeslissing een stuk eenvoudiger.