- Home
- Outdoor
- Outdoor Uitrusting
- Camping Keuken
- Campingservies & Bestek
Het juiste campingservies en -bestek
Hier vind je alle keukenspullen die je nodig hebt naast een campingkooktoestel en ingrediënten, voor het bereiden van heerlijke maaltijden of drankjes onderweg of tijdens het kamperen. Van kleine tot grote, opvouwbare of stapelbare potten, pannen, kopjes, mokken, borden en kommen tot campingbestek, thermische containers, snijplanken, kruidenstrooiers, filterzakjes, klemmen, koffiezetapparaten of schoonmaaksponsjes. In de tekst hieronder kom je te weten waar je op moet letten bij aankoop en welke materialen welke eigenschappen hebben. Verder lezen
De juiste materialen voor servies en bestek voor een korte of lange trip
Afhankelijk van doel, duur van de reis en individuele voorkeuren hangt de juiste keuze niet alleen af van grootte en uitrusting, en het juiste campingkooktoestel, maar vooral van het materiaal van het kampeerservies of bestek. De populairste materialen zijn aluminium, titanium, roestvrij staal en hout. Daarnaast zijn er enkele mengvormen, die de verschillende voordelen van de afzonderlijke materialen combineren, en natuurlijk servies, schaaltjes en kampeerbestek van lichtgewicht kunststof.
Campingservies & reisbestek van aluminium
Lange tijd was aluminium de eerste keuze als het om het gewicht in de rugzak ging. Een ander voordeel van het lichte metaal, dat het erg populair maakt, is zijn hoge thermische geleidbaarheid. Onbehandeld aluminium is echter gevoelig voor krassen en reageert met zuren en zouten, waardoor kleine hoeveelheden van het materiaal zouden kunnen oplossen en samen met voedsel worden ingenomen.
Vandaar dat een onschadelijk alternatief werd ontwikkeld: (hard) geanodiseerd aluminium. Door een chemisch proces wordt de buitenste laag van het aluminium harder en resistenter, waardoor de potten of pannen niet meer kunnen reageren met zuren of zouten. Dit maakt ze ook aanzienlijk duurzamer en krasbestendiger zonder merkbaar aan gewicht te winnen. Door het langere productieproces zijn ze echter iets duurder in aanschaf.
Hard geanodiseerd aluminium is dus een bijzonder goede keuze als je kampeergerei of bestek zoekt met een goede balans tussen gewicht, prijs en duurzaamheid. Als je water wilt koken, is onbehandeld aluminium ook een goed alternatief.
Titanium kookgerei, opvouwbaar bestek en meer
Campingbestek en -servies van titanium is de laatste jaren in de outdoor-wereld steeds populairder geworden. Door hun grote stabiliteit worden titaniumplaten met een bijzonder geringe wanddikte gebruikt voor de productie van bestek- of kooksets. Daardoor zijn de gebruiksvoorwerpen extreem licht en toch zeer robuust. Bovendien is onbewerkt titanium minder gevaarlijk dan onbehandeld aluminium.
De structuur en vervaardiging van onbehandeld titanium heeft echter ook enkele nadelen:
- Het heeft een lager warmtegeleidingsvermogen dan aluminium.
- De kans dat voedsel verbrandt, is groter dan bij andere materialen.
- Het is ook wat moeilijker schoon te maken en relatief duur.
Toch zijn bestek en servies van titanium geniale metgezellen voor iedereen die zo weinig mogelijk gewicht op zijn rug of fiets wil hebben, maar er toch zeker van wil zijn dat de potten, borden of lepels alles aankunnen.
Outdoor-bestek en servies van roestvrij staal
Dit aloude materiaal wordt nog steeds gebruikt en is populair voor kampeer- of trektochten, omdat het een aantal belangrijke voordelen heeft:
- Het is bijna onverwoestbaar en ook roestvrij.
- Het levert geen gezondheidsproblemen op en is smaakloos.
- De producten zijn meestal goedkoop.
De robuustheid heeft echter ook zijn prijs, die tot uitdrukking komt in het hoge gewicht en het lage warmtegeleidingsvermogen. Voor kampeertochten waar gewicht niet belangrijk is, of voor langere tochten en expedities ver van de bewoonde wereld, waar je het servies en bestek intensief en veel gebruikt, wordt roestvrij staal aanbevolen als waardevolle en betrouwbare optie.
Plastic, hout, teflon, keramiek en co.
Sommige fabrikanten (bijvoorbeeld Optimus en MSR) bieden servies aan met een extra coating van teflon of keramiek, om de krasgevoeligheid en de kans op aanbranden te minimaliseren. Je moet echter niet vergeten dat antiaanbaklagen ook beschadigd kunnen raken. Het ervaren Zweedse bedrijf Trangia heeft een nieuw materiaal ontwikkeld, Duossal genaamd, dat de positieve kanten van aluminium en roestvrij staal zou combineren en zeker de moeite van het bekijken waard is.
Vooral bij bestek is kunststof een licht, gemakkelijk schoon te maken en goedkoop alternatief dat ook minder snel krassen achterlaat op kookgerei. Het is belangrijk erop te letten dat de kunststoffen BPA-vrij zijn. Het bestek is ook vaak verkrijgbaar als set met mes, vork en lepel of direct in de populaire spork-combinatie (lepel + vork). Natuurlijk is plastic ook geschikt voor bekers, borden, voorraadbakken of afwaskommen, omdat het stabiel en licht is en de mogelijkheid biedt de producten inklapbaar te maken en zo de pakmaat in de rugzak te verkleinen.
Ook van hout, een van de oudste materialen op aarde, zijn er natuurlijk nog diverse mogelijkheden, zoals kooklepels en spatels van kokoshout of drinkbekers van bamboe.
Accessoires voor perfecte ochtenden, pauzes en maaltijden
Voor al diegenen die hun ochtend in hun slaapzak liever beginnen met een kop warme koffie of thee, bieden sommige fabrikanten koffiepers-sets, koffiezetapparaten, waterkokers, thermomokken en speciale filterzakjes aan. En om maaltijden bijzonder gevarieerd en smakelijk te maken, is het wellicht ook de moeite waard om een snijplank en zout- en kruidenstrooiers te kopen. Een andere uitgekiende aankoop zijn zogenaamde klemgrepen. Ze kunnen flexibel gebruikt worden voor potten en pannen die om plaatsredenen geen handvat hebben. En voor heel bijzondere avonden mogen de herbruikbare drinkrietjes en de kurkentrekker niet ontbreken!