Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Schoenplaatjes voor MTB-schoenen - voor stevig houvast op elk bike-avontuur

De coole kinderen rijden misschien met flatpedals, maar eerlijk is eerlijk: met klikpedalen is mountainbiken veel effectiever. De reden is simpel: met klikpedalen heb je meer controle en geniet je van een betere krachtoverbrenging. De beste klikpedalen zijn echter nutteloos zonder het juiste schoenplaatje. Maar welke MTB-schoenplaatjes passen op mijn klikpedaal? En welke schoenplaatjes passen onder mijn schoen? Op deze pagina geven we je de antwoorden op deze vragen. En we leggen alles uit wat je nog meer moet weten over MTB-pedaalplaatjes. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

MTB pedaalplaatjes - deze systemen zijn verkrijgbaar

Pedaalplaatjes (ook wel cleats genoemd) zijn de bijpassende tegenhanger van klikpedalen. Je schroeft ze op de zool van je fietsschoen, voordat je ze met het schoenplaatje in het pedaalmechanisme klikt. In principe zijn alle pedaalplaatjes voor MTB-klik-pedalen 2-bout-plaatjes. Simpelweg, omdat MTB-schoenen twee gaten in de zool hebben voor de bevestiging van de MTB-schoenplaatjes. Elke MTB-pedaalplaatje heeft daarom twee bijpassende gaten voor het vastschroeven in de schoenzool. Het goede nieuws is dus: elk MTB-schoenplaatje past in elke MTB-schoen.

Schoenplaatjes passen alleen in de klikpedalen, als beide hetzelfde systeem gebruiken. Het meestgebruikte systeem op mountainbikes en e-mountainbikes is het SPD-systeem (nerd-trivia: SPD staat voor Shimano Pedaling Dynamics). Behalve Shimano bieden ook veel andere fabrikanten pedalen en/of schoenplaatjes aan die voldoen aan de SPD-standaard. De ervaring leert echter, dat voor een optimale werking, het MTB-klikpedaal en het MTB-pedaalplaatje van dezelfde fabrikant moeten komen. Combinaties van verschillende fabrikanten werken meestal goed, maar het kan ook lastig zijn.

Shimano is weliswaar de nummer één, maar niet het enige alternatief als het gaat om MTB-schoenplaatjes. De Eggbeater-pedalen van Crank Brothers zijn vooral populair bij cross-country- en marathonrijders die op lichtgewicht gefixeerd zijn. Dit systeem gebruikt zijn eigen pedaalplaatjes. De Franse leverancier Look biedt al sinds de jaren negentig zijn Atac-pedalen voor mountainbikes aan - Look gebruikt ook zijn eigen pedaalplaatjes. Daarnaast zijn er kleine merken met hun eigen systemen, maar dat zijn eerder exoten naast SPD & co. Natuurlijk vind je deze merken ook in het assortiment aan MTB-schoenplaatjes bij BIKE24.

Een overzicht van de meest gebruikte MTB-pedaalsystemen:

  • SPD: het meestgebruikte systeem, toegepast door talloze fabrikanten. SPD-pedalen en SPD-pedaalplaatjes van verschillende fabrikanten zijn onderling compatibel; voor een perfecte werking moeten pedaal en pedaalplaatje van dezelfde fabrikant zijn.
  • Crank Brothers Eggbeater: een populair systeem onder wielrenners, met eigen schoenplaatjes. Maakt indruk met zijn bijzonder lichte constructie.
  • Time Atac: een klassiek MTB-klikpedaal met eigen schoenplaatjes

Koopadvies - wat is belangrijk bij MTB-schoenplaatjes?

Bij het SPD-systeem, maar ook bij Crank Brothers en Time Atac, bepaalt het pedaalplaatje de bewegingsvrijheid - dat wil zeggen, de speling wanneer je in het pedaal vastgeklikt bent - en de ontgrendelingshoek. Let bij het kopen op deze specificaties: hoe hoger de waarde, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt in het klikpedaal. En hoe verder je de schoen opzij moet draaien om uit het klikmechanisme te komen. Bovendien zijn er zogenaamde multi-release-pedaalplaatjes, waarbij je niet alleen kunt uitklikken door de schoen zijwaarts te draaien, maar ook door je voet opzij te kantelen.

Er zijn ook schoenplaatjes met een contraplaatje (of schroefinzetstuk). Deze heb je nodig als er geen plaatje of schroefdraad in je MTB-schoen zit om het schoenplaatje op vast te schroeven. Voor sommige schoenen heb je speciale schroeven van een andere lengte of extra afstandsplaatjes onder het schoenplaatje nodig, om een hoge zool te compenseren. Deze onderdelen zijn verkrijgbaar bij de fabrikant van je mountainbike-schoenen.

Overzicht van aankoopcriteria voor MTB-schoenplaatjes

  • de ontgrendelingshoek: bij gewone mountainbike-klikpedalen bepaalt de pedaalplaat, hoe ver je je voet opzij moet draaien om los te komen.
  • de bewegingsvrijheid: het pedaalplaatje bepaalt ook de bewegingsvrijheid van het klikpedaal.
  • accessoires: pedaalplaatjes worden geleverd met bijpassende schroeven. Afhankelijk van de schoen kun je echter speciale schroeven, extra afstandsplaatjes ter compensatie van de zoolhoogte of contraplaatjes met schroefdraad nodig hebben. Bij BIKE24 vertellen we je altijd, welke onderdelen bij je nieuwe schoenplaatjes worden meegeleverd.