Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De juiste klimschoen

Ben je onverschrokken en wil je de zwaartekracht trotseren bij het sportklimmen of boulderen? Er is minder voor nodig dan je misschien denkt. Klimschoenen zijn het stuk uitrusting waarmee je moet beginnen. Klimschoenen zijn zo cruciaal en bijzonder dat ze "moeten passen als een tweede huid" en toch comfortabel moeten zijn. Om de voet bijna als een hand te laten grijpen, moeten klimschoenen een goed evenwicht bieden tussen stabilisatie en gevoeligheid. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De vorm van de menselijke voet is voor iedereen anders. Naast de zogeheten Romeinse, Germaanse en Egyptische voeten zijn er nog vele andere. Afhankelijk van de leest (vormmodel van de voet) waarop klim- of boulderschoenen zijn gemaakt, zijn er ook verschillende pasvormen binnen het klimschoenportfolio van een fabrikant.

Klimschoenen online kopen is geen probleem. Bij het kiezen van het juiste model en type is het echter belangrijk, de tijd te nemen en ze uit te proberen. Meerdere maten tegelijk bestellen helpt je, de juiste maat te vinden. Daarna kun je de modellen die niet passen of die je niet mooi vindt gewoon gratis naar ons terugsturen.

Nu kun je ontdekken waarop je nog meer moet letten bij het kopen van klimschoentjes, welke soorten er zijn en wat er zo bijzonder is aan voorspanning en downturn.

De verschillende soorten klimschoenen

De meeste klimschoentjes zijn verkrijgbaar in zowel heren- als damesuitvoering. Ze zijn aangepast aan de anatomische verschillen in voetbreedte en totaal volume. Het uiterlijk en de kleuren van klimschoenen voor dames contrasteren meestal mooi met hun tegenhangers voor heren.

De factoren die doorslaggevend zijn bij de aanschaf zijn het gebruiksgebied, de sluiting van de schoen, de vorm van de schoen en het gebruikte bovenmateriaal.

Het toepassingsgebied

Bekende fabrikanten bieden een breed assortiment boulderschoenen, met modellen die speciaal ontworpen zijn voor verschillende toepassingsgebieden en categorieën, zoals boulderen, indoorklimmen, sportklimmen, wedstrijdklimmen, klimmen voor beginners, traditioneel klimmen en spleetklimmen.

De schoensluiting

  • Het meest voorkomende type schoensluiting is de klittenbandsluiting. Deze is ideaal voor boulderschoenen en korte sportklimroutes, vanwege de combinatie van snel aan- en uittrekken en stabiliteit.
  • Voor langere routes, multi-pitch-tochten of een hele dag op de rots zijn klimschoenen met veters aan te bevelen. Ze zijn meestal ontworpen met het oog op meer comfort.
  • Slippers daarentegen zijn speciale klimschoenen voor gevorderde klimmers. Ze zouden perfect moeten passen en zijn nog sneller aan en uit te trekken.

De schoenvorm

Vooral bij high-end klimschoenen, die meer bedoeld zijn voor gevorderde klimmers, vallen de zogenaamde downturn, de voorspanning en de asymmetrie respectievelijk symmetrie op.

  • De term downturn beschrijft de kromming in de zool tussen de neus van de schoen en de hielbasis. Zo is een grote downturn gunstig voor het beklimmen van daken of op kleine treden.
  • De voorspanning is de spanning die via het elastiek bij de hiel in de hele zool ontstaat. Hierdoor wordt de hiel van de schoen letterlijk naar voren getrokken, waardoor het hielbeen optimaal wordt omsloten en de voet naar voren wordt geduwd, de neus van de schoen in. Dit maakt schoenen in het algemeen vormvaster om mee te klimmen, een doorslaggevend pluspunt, als het lichaamsgewicht van de klimmer rust op een trede die slechts enkele millimeters breed is.
  • Van opzij gezien beschrijven agressief voorgespannen klimschoenen met een sterke downturn een boog - vergelijkbaar met de vorm van een banaan.
  • Vooral als je een paar boulderschoenen in de lengte voor je neerlegt en ze van bovenaf bekijkt, vallen je waarschijnlijk de ongewoon sterk naar binnen gerichte tenen op. Dit kenmerk heet asymmetrie en is minder uitgesproken in klimschoenen voor beginners.

Het bovenmateriaal

De belangrijkste keuze is die tussen kunstleer en echt leer. Boulderschoenen die deels van leer zijn, ruiken doorgaans minder en voelen bijzonder comfortabel aan als ze in direct contact staan met de huid. Het enige nadeel is, dat ze na intensief gebruik breder kunnen worden.

Klimschoenen met synthetisch leer behouden in vergelijking hun vorm beter, maar bieden minder goede vochtafvoer.

Een aparte klimschoenenrubriek bestaat uit speciale modellen voor kinderen. Hier ligt de nadruk duidelijk op plezier, en daarom zijn boulderklimschoenen voor kinderen buitengewoon comfortabel. Grote downturn of sterke asymmetrie? Echt niet!
Felle kleuren, leuke motieven, eenvoudige sluitingen en een hoog draagcomfort bepalen het beeld.

De pasvorm van boulder- en klimschoenen

Op het internet en onder klimmers circuleren formules als: "Koop twee maten kleiner dan je normale schoenmaat."
Er is echter geen standaardaanbeveling in deze vorm. Je kunt het beste uitgaan van je normale schoenmaat, of de maattabel van de fabrikant als leidraad gebruiken. Klimschoentjes zijn meestal ook verkrijgbaar in halve maten.

Het helpt alleen om ze te passen en uit te proberen. Schroom dus niet om meerdere modellen en maten te bestellen als je online bij BIKE24 koopt.

Voordat je de gekozen maat "in het winkelmandje" legt, moet je bedenken of je de klimschoenen met of zonder sokken wilt dragen. In het laatste geval is waarschijnlijk een halve maat groter aan te bevelen.

Als je eenmaal je bestelling in handen hebt, merk je al bij de eerste keer passen of een model geschikt is.
Je moet ze kunnen aantrekken met behulp van de stevige treklussen aan de bovenrand van de hiel en, in bijzonder moeilijke gevallen, een nylon paskousje.
Als het te gemakkelijk gaat, ga dan voor de eerstvolgende maat kleiner. Je moet een heel ander model overwegen als de klimschoen bij de tenen en middenvoet past, maar bij de hiel te los zit.
Na het aantrekken zijn de tenen in de schoen licht ingetrokken, maar het moet mogelijk zijn om zonder pijn op de tenen te staan.

Test dan, indien mogelijk, verschillende wandhellingen en treden. Vooral microtreden en hooks zijn belangrijk. Je moet zonder pijn op bijzonder kleine treden kunnen staan en bij het "hooken" mag je schoen niet uitgaan.

Maar om jou en je klimschoenen hun volledige prestaties te laten ontwikkelen, moeten de nieuwe juweeltjes enkele uren worden ingelopen.

Klimschoenen voor beginners, gevorderden of pure boulderschoenen

Een paar klimschoenen voor beginners hoeft niet duur te zijn.
De duurdere modellen zijn meer gericht op gevorderde klimmers. Veel fabrikanten bieden ook betaalbare modellen of zelfs een hele set inclusief een klimgordel en accessoires zoals een krijttas en krijt. Goedkope klim- en boulderschoenen zijn ideaal voor beginners. Ze missen meestal de gevoeligheid, kracht en coördinatie om de prestaties van high-end modellen optimaal te benutten. Je kunt ook geleidelijk het optimum benaderen en een comfortabel, minder duur paar voor langere klimtochten combineren met een bijzonder hoogwaardig paar voor boulderen of prestatiegericht sportklimmen.

Allround klimschoenen voor gevorderde klimmers hebben meestal een nog strakkere pasvorm en maken een betere krachtoverbrenging mogelijk, dankzij verhoogde voorspanning, veel downturn en asymmetrie.

Boulderschoenen voor dames en heren zijn erg trendy. Het zijn "specialisten" voor korte klimpartijen op spronghoogte. Verder bieden ze speciale randen en extra flexibiliteit in het bal- en middenvoetgebied voor de strijd tegen de zwaartekracht.

Het materiaal van de zool, een wetenschap op zich

De gebruikte materialen in het zoolgedeelte zijn net zo gevarieerd als de klimschoenen en hun vormen zelf. Er worden speciaal aangepaste rubbersoorten en -diktes gebruikt. De rubbersamenstelling van een model kan bijvoorbeeld verschillen tussen het teen- en hielgedeelte.
Het zoolmateriaal van klimschoenen onderscheidt zich door de volgende eigenschappen: hardheid respectievelijk slijtage, randstabiliteit, wrijving en duurzaamheid
Helaas is er een "belangenconflict" met betrekking tot de gewenste materiaaleigenschappen. Goede wrijvingseigenschappen betekenen minder duurzaamheid en meer slijtage voor een klimschoen, en omgekeerd. Essentieel hierbij is het vinden van de optimale balans voor je klimdoelen.

Koop klimschoenen voor dames en heren bij BIKE24

Wij bieden je een uitgebreide selectie van top boulder- en klimschoenen. Of het nu voor vrouwen, mannen of kinderen is, voor iedereen is er een geschikt model. Koop je voor het eerst online klimschoenen en heb je vragen of wil je individueel advies? Geen probleem! Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze toegewijde outdoor-adviseurs helpen je graag bij het vinden van het juiste model en de juiste maat.