Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Remhendels van hoge kwaliteit - zodat je altijd alles onder controle hebt

De remhendel is zonder twijfel een van de belangrijkste onderdelen van een fiets. Elke keer dat je hem gebruikt, staat je veiligheid op het spel: met deze hendel bepaal je hoe hard en hoe snel je remt. Soms heel langzaam en soepel, soms zo snel mogelijk en met volle power. Maar een remhendel op een bike is niet op elke bike hetzelfde. Hier geven we je een overzicht van de verschillende soorten fietsremhendels en leggen we uit wat je moet weten als je er een koopt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De fietsremhendel in één oogopslag

Niet alle handvatten zijn hetzelfde - dat is belangrijk bij fietsremhendels. Want de remhendel moet altijd passen bij de fietsrem en het stuur van je bike. Op bijna alle fietsen met mountainbike-versnellingen (dus ook city-, trekking- en toerfietsen en de meeste e-bikes) zijn de remhendels afzonderlijk - los van de versnellingshendel - op het stuur gemonteerd. Je hebt dus meestal een linker- en rechterremhendel. Het deel van de hendel waaraan je trekt, wordt dan nog onderverdeeld in één-vinger-, twee-vinger- of drie-vinger-varianten. Versies voor één en twee vingers worden meestal gebruikt op MTB's, BMX's en dirtbikes, maar de keuze is vooral een kwestie van smaak.
Rijd je daarentegen op een bike met racefietsversnellingen, worden meestal gecombineerde rem-/schakelhendels gebruikt. In dit geval moet de hendel niet alleen passen bij het type remmen, maar ook bij de versnellingen. Er zijn ook rem-/schakelhendelcombinaties voor mountainbike-versnellingen die je op rechte sturen kunt monteren, maar deze komen vrij zelden voor.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat remhendels en remmen, respectievelijk remlichamen voor velgremmen en remklauwen voor schijfremmen, uit dezelfde serie van een fabrikant komen. Dit betekent dat de overbrengingsverhouding, het overbrengingsmedium en het type bediening waarschijnlijk overeenkomen. Qua type overbrenging zijn er mechanische en hydraulische remhendels. 

Naast deze twee meest voorkomende remhendelontwerpen voor mountainbike-versnellingen (flatbar/riser) en racefietsversnellingen (dropbar) zijn er ook speciale remhendels: extra remgrepen voor cyclo-cross-fietsen en remgrepen voor tijdritsturen.

Remhendels voor fietsen - waar je op moet letten

Om er zeker van te zijn dat de remhendel-set-up bij jouw remmen past, moet je de volgende criteria in acht nemen:

  • compatibiliteit: De remhendel en de rem op de velg of remschijf moeten overeenkomen qua overbrengingsverhouding, overbrengingsmedium en type bediening. Idealiter komen ze uit dezelfde serie van een fabrikant.
  • remhendelontwerp: Mountainbikes gebruiken individuele MTB-remhendels voor montage op rechte sturen (flatbar/riser). Op racefietssturen worden gecombineerde rem-/schakelhendels voor schakelgroepen op de racefiets gemonteerd.
  • rembediening: Bedien je je remmen mechanisch (dat wil zeggen met een bowden-kabel) of hydraulisch? Dienovereenkomstig heb je mechanische of hydraulische remhendels nodig.
  • remontwerp: Voor welke rem heb je de remhendel nodig - voor of achter? In de regel bedient de rechterhendel de achterrem, de linkerhendel de voorrem.
  • bevestiging: De meeste remhendels worden met een aparte klemband aan het stuur bevestigd. Er zijn echter ook systemen met één klemband per kant, waarmee de remhendel direct kan worden vastgezet naast de versnellingshendel.

Koop de juiste fietsremhendels online bij BIKE24

De remhendel moet passen bij het type en de bediening van de remmen op je bike: schijfrem of velgrem, mechanisch of hydraulisch - de keuze is aan jou. Racefietsremhendels worden geleverd als rem/schakelhendelcombinaties. Mountainbikes gebruiken afzonderlijke remhendels.

Trouwens: om je te helpen de juiste remhendels voor jouw fiets te vinden, bieden we de nieuwste modellen van bekende merken aan - vooral Shimano en SRAM. Via het filtermenu kun je ook gemakkelijk zoeken naar specifieke kenmerken van je remhendels. Je vindt hier ook accessoires zoals bowden-kabels en kabelomhulsels.