- Home
- Winterfietskleding en isolatiekleding voor actieve mensen
Winterfietskleding en isolatiekleding voor actieve mensen
Of het nu op een regenachtig herfsttrail, een winterse ochtend of een vakantie in de sneeuw is: met de juiste winterkleding voor op de fiets geniet je op elk moment van het jaar van het outdoor fietsen. Een warm winterjack en een fietsbroek met een bijzonder goed isolerende voering van merinowol of fleece bieden optimale bescherming tegen kou en neerslag. Voeg het juiste functionele ondergoed, winterschoenen en accessoires zoals een paar waterdichte thermische handschoenen, een muts voor onder de helm of een tube-sjaal toe en je kunt gaan fietsen!
Verder lezenLaag voor laag tegen kou en vocht met winterkleding voor fietsers
Op koele en koude dagen en bij wisselende weersomstandigheden heeft het lagenprincipe zich al lang bewezen. Bij buitensporten helpt het om, naast verschillende temperaturen en weersituaties, overtollige lichaamswarmte en vocht uit te balanceren. Vooral wanneer je actief op pad bent in de natuur, is het uiterst belangrijk om de kledinglagen functioneel op elkaar af te stemmen om ook bij fysieke inspanning een optimaal lichaamsklimaat te garanderen. Met meerdere dunne lagen kun je bovendien flexibeler reageren op weersveranderingen of pauzes. Elke laag vervult een specifiek doel.
Kleding die direct op de huid wordt gedragen, de zogenaamde baselayers, vormen de eerste laag volgens het lagenprincipe. Het vochtregulerende thermische ondergoed is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het afvoeren van vocht en zweet van de huid, zodat er een laag warme lucht tussen de huid en de stof kan blijven. Aangezien het functionele ondergoed rechtstreeks in contact komt met de huid, zijn zachte, comfortabele, sneldrogende en geurneutrale broeken en topjes van merinowol en onderhoudsvriendelijke synthetische vezels ideaal gebleken.
Midlayers worden gekenmerkt door het feit dat ze isolerend en ademend zijn. Als midlayers moeten zij lichaamswarmte kunnen opslaan en tegelijkertijd vocht naar buiten doorlaten. Afhankelijk van het eisenprofiel en het toepassingsgebied zijn verschillende midlayers nuttig: van ademende shirts met lange mouwen tot min of meer dikke truien en pullovers van fleece, wol of slimme materiaalmengsels.
De buitenste laag - vaak shell-layer, outer shell of extra isolatielaag genoemd - moet verschillende uitdagingen overwinnen. Uiteindelijk moet hij je beschermen tegen kou, wind, regen, sneeuw en vocht en tegelijkertijd een zekere mate van ademend vermogen en beweeglijkheid behouden. Gelukkig zijn moderne jassen, vesten en broeken net zo goed in staat om je warm en comfortabel te houden tijdens een pauze op een winderige bergtop als tijdens een lange, snelle ski- of downhill-afdaling. Afhankelijk van je activiteit en de weersverwachting wordt meestal dons of een vulling van synthetische vezels zoals Primaloft® of Polartec® gebruikt. Tegenwoordig vind je vaak jassen die beide vullingen voor verschillende doeleinden gebruiken en die bovendien zijn uitgerust met wind- en waterafstotende of zelfs waterdichte materialen of impregneringen (bv. Gore-Tex®, Pertex®, Windstopper®).
De beste materialen
Dons - licht als een veer, samendrukbaar en uiterst warm
De voor- en nadelen van dons zijn bekend. Ze bieden een uitstekende isolatie, vooral door de hoge samendrukbaarheid en het lage gewicht. Ze kunnen ook een breed temperatuurbereik bestrijken en zorgen in veel situaties voor een optimaal klimaat. Dons is buitengewoon duurzaam wanneer het goed wordt verzorgd, maar gaat ook gepaard met overeenkomstige prijzen. Daarnaast is het belangrijk om de herkomst van het dons nader te bekijken om te zien in hoeverre de merken aandacht besteden aan het welzijn van de dieren. Certificaten als de Responsible Down Standard, de Down Codex of de Global Traceable Down Standard identificeren donsproducten waarbij levend plukken is uitgesloten. De kleine donsveertjes zijn bovendien gevoelig voor vochtigheid, omdat ze aan elkaar kunnen kleven en hun isolerend vermogen verliezen.
Maar ook hier moet met diverse factoren rekening worden gehouden die een groot verschil kunnen maken. De thermische prestaties en de kwaliteit van donsjassen zijn uiteindelijk afhankelijk van de vulkracht (cuin), de mengverhouding en de vulhoeveelheid. De vulkracht, ook wel fillpower of loft genoemd, wordt uitgedrukt in cuin en bepaalt het vermogen van het dons om na compressie weer uit te breiden. Hoe hoger de specificatie in cuin, hoe beter de thermische prestaties in verhouding tot volume en gewicht. Goede donsjassen hebben meestal ten minste 500 cuin, terwijl de absolute topklasse begint bij 800 cuin
Voor de stabiliteit van de donsvulling wordt gewoonlijk een bepaald aandeel steunveren toegevoegd. De mengverhouding (b.v. 95/5) beïnvloedt ook de vulkracht en geeft dus informatie over het isolerend vermogen van de kleding. Een verhouding van 95 % dons en 5 % veren duidt op zeer hoogwaardige en uitstekend isolerende jassen, broeken of vesten. Vulkracht en mengverhouding alleen zijn echter niet voldoende om een uitspraak te kunnen doen over het warmtevermogen. Logischerwijs hangt dit ook af van de totale hoeveelheid gebruikte vulling. Hoe hoger het gewicht per oppervlakte-eenheid (g per m²), hoe warmer.
Met dons ben je ideaal uitgerust wanneer elke gram telt of de temperaturen laag zijn. En dankzij speciaal geïmpregneerd dons kun je nu ook tijdens natte dagen genieten van de voordelen van dit natuurproduct.
Synthetische vezels - met functie & innovatie de natuur beleven
Kleding van synthetische vezels, zoals Primaloft® of het innovatieve Polartec®-fleece, is vaak iets minder goed samendrukbaar dan dons, maar is ook minder gevoelig voor vocht en meestal iets voordeliger. Het behoudt zijn isolerende eigenschappen ook als het erg nat is en is dus ook bijzonder geschikt voor intensievere sportactiviteiten, ook omdat het veel bewegingsvrijheid biedt. De huidige kunstvezelvullingen zijn licht en ademend, vaak wind- en waterafstotend en bieden hoge thermische prestaties. Net als bij dons kan de kwaliteit ook worden beoordeeld aan de hand van de vulkracht en de vulhoeveelheid.
Wol - veelzijdig, natuurlijk regulerend en uiterst comfortabel
Wol is ook vandaag nog een alleskunner en wordt gebruikt als voering in isolerende jassen of als zelfstandige tussenlaag, maar ook in ondergoed en handschoenen. Hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, onderscheidt het zich vooral door zijn vochtregulerende en geurremmende werking. Het robuuste natuurlijke materiaal is deels zelfreinigend en vanuit milieuoogpunt gemiddeld minder schadelijk dan dons. Vooral merinowol heeft de laatste jaren naam gemaakt in de outdoorsector. Het hoge draagcomfort gedurende lange periodes maakt het geschikt voor gebruik tijdens wandelingen en lange sportieve tochten. Alleen qua gewicht en samendrukbaarheid kan hij niet helemaal tippen aan de eigenschappen van dons en synthetische vezels. Scandinavische schapenwol, merinowol, alpacawol of yakwol: wanneer niet elke gram belangrijk is, beloven ze de beste isolerende eigenschappen en een uitgekiende klimaatregeling.
Extra warmte voor voeten en handen
Het is algemeen bekend hoe belangrijk een goede isolatie van de ledematen is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Fatsoenlijke winterschoenen hebben niet alleen een zool die beschermt tegen uitglijden op sneeuw en ijs, maar zorgen ook altijd voor aangenaam warme voeten. Hiervoor worden de zolen versterkt met warmte-isolerende materialen (bv. EVA-schuim, fleece of aluminiumfolie). Voor een volledige bescherming rondom zijn de meeste winterschoenen voorzien van een hoogwaardig nylonweefsel en isolatieschuim of holle vezels van polyester. Samen met een waterdichte en ademende tussenlaag garandeert dit dat je voeten in alle omstandigheden droog en warm blijven. Ook natuurlijke materialen zoals leer of lamswol kunnen uitstekend isoleren tegen kou en nattigheid. Natuurlijk mag de ethische component niet uit het oog worden verloren, hoewel leer en bont buitengewoon duurzaam kunnen zijn als ze goed worden verzorgd.
Niets is erger dan natte en koude handen. Of het nu op de fiets, tijdens het wandelen, skiën of klimmen is. Gelukkig is er tegenwoordig een ruim assortiment handschoenen voor alle doeleinden. Ongevoelige, lichte en uitstekend isolerende synthetische vezelvoeringen zoals Primaloft®, beproefde, dunne en bijzonder comfortabele wollen handschoenen en wollen voeringen, maar ook fleecehandschoenen en wind- en waterdichte expeditiehandschoenen. Afhankelijk van de dikte en de constructie van de handschoenen krijg je meer warmte en robuustheid (bv. wanten of leren handschoenen) of meer comfort en tastbaarheid (vingerhandschoenen of liners). Met de juiste isolerende MTB winterkleding, wielren winterkleding of merino thermoshirt hoeft geen enkele buitensporter het koud te hebben of bang te zijn voor de winter. Begin je volgende avontuur!