Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Cannondale mountainbikes

Cannondale is een van de pioniers op het gebied van mountainbiken. In de jaren zeventig was de tijd rijp voor een nieuw genre fietsen. Minder traditioneel, minder regelgebonden, minder asfalt: de tijd was rijp voor mountainbiken. De oprichter van Cannondale geloofde vanaf het begin dat hier de toekomst van het fietsen lag. In 1971 legde Joe Montgomery de eerste steen voor het bedrijf. Sindsdien behoren Cannondale mountainbikes tot de innovatiedrijvers van de industrie.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Cannondale MTB - de hele wereld van de mountainbike

n de begindagen van het mountainbiken stond Cannondale bekend om zijn extreem volumineuze aluminium frames en opvallende designs. Met zijn raceteam baarde het Amerikaanse bedrijf keer op keer opzien. Echte mountainbike-legendes reden namelijk op Cannondale mountainbikes. Namen als Tinker Juarez, Miles Rockwell, Missy Giove en Cedric Gracia zijn vandaag de dag nog steeds bekend bij elke fietsliefhebber. Eén van de mijlpalen van het bedrijf is zonder twijfel de beroemde Cannondale Delta V downhill-fiets. Toen der tijd was het een absolute high-tech droomfiets met volledige vering, upside-down verende voorvork en vele technische verfijningen.

Cannondale heeft het altijd al aangedurfd om buiten de kaders te denken en nieuwe wegen in te slaan. Het beste voorbeeld van deze filosofie is de ontwikkeling van de eigen verende voorvork Lefty. Deze heeft een dip/standbuis en een enkelzijdige wielophanging. Toen Cannondale deze verende voorvork presenteerde, werd er controversieel over gesproken. Tegenwoordig is de technologie beproefd en wordt ze nog steeds gebruikt. Niet alleen in mountainbikes: er is een Lefty voor gebruik in gravelfietsen.

Cannondale is zijn lijn tot op de dag van vandaag trouw gebleven. Het bedrijf uit Connecticut staat nog steeds voor absolute topmountainbikes en innovatiedrang. Cannondale mountainbikes behoren tot de beste fietsen die je kunt krijgen. Overigens: de bedrijfsnaam gaat terug op een station in de buurt van het hoofdkantoor van het bedrijf in Connecticut - het Cannondale station van de Metro-North Railroad.

Alle Cannondale mountainbikes hebben één ding gemeen: ze sluiten geen compromissen. "Gemaakt om in het vuil te spelen" - zo noemt Cannondale zijn filosofie. En dat betekent niets anders dan dit: als je een Cannondale Dirt Jump fiets koopt, dan is geen onverharde baan ter wereld te zwaar voor deze fiets. Met een Cannondale crossfiets ben je in perfecte handen op de racebanen van deze wereld. Als je in plaats daarvan geen genoeg kunt krijgen van uitdagende enduro-paden, dan heeft Cannondale de passende fiets voor jou.

Cannondale mountainbikes zijn grofweg in te delen in deze categorieën:

 • Cannondale XC fietsen
 • Cannondale trail- & enduro-fietsen
 • Cannondale e-mountainbikes

Cannondale Cross Country fietsen zijn compromisloze racemachines: ze zijn licht, efficiënt en hebben zich absoluut bewezen. Je hebt de keuze tussen de F-Si Carbon XC race hardtail of de lichtgewicht Scalpel XC fully. Het frame van die laatste weegt slechts 1.900 gram en biedt 100 mm veerweg. Cannondale gebruikt aan de voorkant van bijna alle XC-modellen zijn eigen Lefty verende voorvork.

Cannondale trail- en enduro-fietsen bestrijken een breed scala aan gebruiksmogelijkheden. De modellen uit de Trail-serie zijn ideaal voor beginners en puristen. De basis is een lichtgewicht aluminium hardtail-frame met comfortabele trail-geometrie. Ondanks verschillende uitrustingspakketten bestrijken de Trail modellen een betaalbare prijsklasse. De Trail-damesmodellen zijn speciaal ontworpen om aan de behoeften van vrouwen te voldoen.

De Habit is het juiste model voor sportief all-mountain gebruik. Hij wordt geleverd met een aluminium of carbon frame en biedt een efficiënt 130 mm/140 mm chassis. Met een vlakke stuurhoek en korte liggende achtervorken biedt hij een moderne geometrie die kan worden gecategoriseerd als downcountry.

Tenslotte is de Jekyll de juiste fiets voor liefhebbers van gravity. Dit model heeft een hoogwaardig carbon frame. Zijn 4-bar achterdriehoek biedt maar liefst 165 mm veerweg. Dankzij de downhill-georiënteerde geometrie is de Jekyll perfect voor optimaal rijplezier tijdens enduro-wedstrijden, in fietsparken of op downhill-trails.

Cannondale fully versus hardtail – welke fiets is de juiste voor jou?

Cannondale mountainbikes bestrijken alle gebruiksgebieden en voorkeuren. De vraag is: welke fiets is geschikt voor jou? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Heb je een Cannondale mountainbike fully nodig of is een hardtail de betere keuze? Beide systemen hebben voor- en nadelen, die we hieronder zullen toelichten.

Cannondale fully - comfort, veiligheid, rijplezier

Een Cannondale MTB fully of fullsuspension-fiets heeft vering aan de achterkant van het frame én aan de voorkant van de voorvork. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Fullys rijden comfortabel
 • De vering biedt meer veiligheid omdat hij veel schokken compenseert
 • Je kunt sneller rijden, vooral bergafwaarts
 • Moderne fullys zoals de Cannondale fullys zijn efficiënt qua aandrijving
 • De andere kant van de medaille: fullys zijn wat onderhoudsintensiever en duurder in aanschaf.

Cannondale hardtail – efficiënt en puristisch

Een Cannondale MTB-hardtail wordt geleverd zonder verend frame. Aan de voorkant is er een verende voorvork. Hardtails zijn puristisch en bieden een directe, onvervalste rijervaring. Omdat de complexe veringstechnologie ontbreekt, zijn hardtails meestal lichter en aanzienlijk goedkoper dan volledig geveerde fietsen. Daarom zijn ze de beste keuze voor puristen en mountainbike beginners.

Cannondale mountainbikes: carbon of aluminium?

Cannondale biedt fietsen aan met carbon en aluminium frames. Beide materialen hebben hun bestaansrecht. In het volgende leggen we de voor- en nadelen uit. Laten we beginnen met aluminium. Aluminium is een absoluut beproefd materiaal. Cannondale heeft er tientallen jaren ervaring mee en is een echte aluminiumspecialist. Dus het goede nieuws vooraf: het kan niet misgaan met een aluminium fiets van Cannondale. Aluminium is stijf, robuust en licht. Het enige nadeel is dat aluminium in veel van deze aspecten wordt overtroffen door carbon. Maar aluminium is goedkoper. Als je niet het nieuwste van het nieuwste nodig hebt en liever geld bespaart, dan is een aluminium fiets perfect voor jou.

Carbon is een echt high-tech materiaal. Inmiddels zijn de productie en verwerking ervan zodanig geëvolueerd dat carbon frames absoluut robuust en duurzaam zijn. Carbon biedt doorslaggevende voordelen. Zijn synthetische vezels kunnen perfect worden aangepast aan het beoogde gebruiksdoel en de verwachte belastingen. Je kunt absoluut lichte, extreem stijve carbonbuizen ontwikkelen. Desondanks kun je ook carbon onderdelen bouwen die flink meegeven en een hoog comfort bieden. Cannondale heeft bijvoorbeeld een Gravel "fully" in het programma die het helemaal zonder lagers doet. In plaats daarvan buigt de hele achterdriehoek van carbon mee, zonder aan duurzaamheid in te boeten. Met carbon kun je het laatste beetje prestatie uit een fiets persen. Natuurlijk heeft dit zijn prijs. Daarom moet je meestal meer betalen voor een carbonfiets.

Hoeveel veerweg heeft je Cannondale mountainbike nodig?

Als je besloten hebt een fully te kopen, moet je ook de volgende vraag beantwoorden: Hoeveel veerweg moet je fiets bieden? Het antwoord op deze vraag is snel gevonden als je je rijstijl en het beoogde gebruiksbereik kent. Als je wilt crossen - misschien zelfs racen - heb je een stevige en efficiënte vering nodig. Daarom zijn cross-country fietsen meestal voorzien van een veerweg van ongeveer 100 mm. Aan het andere uiterste staan tochten in veeleisend terrein en met een focus op uitdagende afdalingen. Voor zulke downhill- en enduro-ritten is een fiets met veel veerweg zinvol. 150 mm tot 170 mm worden hier aanbevolen. Als je jouw rijstijl tussen deze twee uitersten in ziet, is een trail- of all-mountainfiets perfect voor jou. Die bieden ongeveer 130 mm tot 140 mm veerweg en zijn de perfecte keuze voor allround-gebruik.

Grootte is belangrijk? 29-inch-wielen versus 650b-wielen

De laatste jaren hebben zich twee wielmaten gevestigd die de klassieke 26-inch-wielen bijna volledig hebben vervangen. Maar welke wielmaat is geschikt voor jou: 29 inch of 27,5 inch (bekend als 650b)?

Beide wielmaten bieden voor- en nadelen. Een Cannondale mountainbike met 29-inch-wielen biedt:

 • hoge tractie
 • optimaal rolgedrag
 • is stabiel bij hoge snelheden
 • is zwaarder en kan minder stijf zijn door de grotere wieldiameter
 • heeft meer ruimte nodig voor het grote 29-inch-wiel, wat met kleine frames niet altijd optimaal kan worden opgelost


27,5-inch-wielen bieden:

 • goede tractie
 • goed rolgedrag
 • zijn stabieler dan de oude 26-inch-wielen
 • zijn wendbaarder dan 29-inch
 • zijn over het algemeen lichter en stijver
 • zijn niet zo soepel bij hoge snelheden


Op basis van deze kenmerken kun je gemakkelijk bepalen welke wielmaat perfect voor jou is. Als je op zoek bent naar een hoge efficiëntie, perfecte tractie en goede roleigenschappen, dan zijn 29-inch-wielen ideaal voor jou. Deze eigenschappen zijn net zo zinvol op cross-country fietsen als op snelle downhills. Als rijplezier je prioriteit is, zijn 27,5-inch-wielen een goed alternatief. Overigens: Cannondale biedt ook een model met 26-inch-wielen. Het is de Dirtjump Bike Dave. Voor springen en trucrijden is de wendbaarheid van de klassieke wielmaat nog steeds onverslaanbaar.