Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

SRAM Eagle 1x12

SRAM Eagle staat voor 1x12-aandrijfsystemen die op het gebied van eenvoud, lichtheid, performance en duurzaamheid nieuwe maatstaven zetten. Het portfolio omvat de high-end-groepen XX1 en X01, die zelfs beschikbaar zijn in de AXS-Wireless-Shifting-variant, evenals de voordeligere groepen GX, NX en SX. Dankzij het SRAM Eagle Ecosystem zijn de groepen onderling compatibel en kun je je mountainbikeversnellingen aanpassen aan je behoeften.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

Het SRAM 12-speed MTB-schakelsysteem: hoe het allemaal begon

Sinds hun debuut in 2016 hebben de SRAM-XX1- en X01-Eagle-1x12-speed-groepen de markt van mountainbike-schakelonderdelen wakker geschud met hun innovatieve technologieën.
De ontwikkelaars uit Schweinfurt waren er al in geslaagd om de voorderailleur te elimineren met de voorganger, de 1x11-speed-aandrijvingen, terwijl ze nog steeds een aantrekkelijke overbrengingsverhouding voor mountainbikers hadden.
Met de Eagle-versnellingen werd het bereik opnieuw vergroot, met tegelijkertijd harmonieuzere schakelsprongen.
De laatste evolutiefase heeft, dankzij de 10-52Z-cassettes en geoptimaliseerde Eagle 12-speed-achterderailleurs een indrukwekkend bereik van 520 procent en zet daarmee de MTB-aandrijvingrevolutie voort.
Mocht je nog niet bekend zijn met het Eagle-universum, dan hebben we in het volgende gedeelte alles wat je moet weten over de Eagle-technologie voor je op een rijtje gezet.

Wat houdt de SRAM-Eagle-technologie in?

In principe bestaan alle Eagle-1x12-derailleurs en -groepensets van SRAM, of ze nu mechanisch of elektronisch (AXS) zijn, uit de kern van de X-Dome-cassette, een X-Horizon-12-speed-achterderailleur met Roller-Bearing-Clutch-demping en Cage Lock, een bijpassende Eagle-ketting evenals een 12-speed-Eagle-trigger-shifter of -controller en een DUB-1x-crank met X-SYNC-Narrow-Wide-kettingblad. Een voorderailleur is niet nodig!
Dit ongecompliceerde ontwerp maakt Eagle-aandrijvingen nog lichter en onderhoudsvriendelijker. Tegelijkertijd neemt de schakelsnelheid toe door de smalle tandwielafstanden en groeit het schakelbereik tot een indrukwekkende 500 of 520%. Voor maximale voortstuwing op afdalingen of rechte stukken maken alle Eagle-XD-cassettes gebruik van het kleinste tandwiel met 10 tanden. 
Afhankelijk van het gebruiksgebied en je persoonlijke voorkeur kun je de Eagle-wereld voor een redelijke prijs betreden met de NX- of, beginnend met de GX-Eagle- en de X01- tot en met de top XX1-groepset, het gewicht tot een minimum beperken.
En het beste van alles: alle mechanische SRAM-Eagle-schakelcomponenten zijn cross-compatibel.
De schakelcomponenten van AXS Wireless kunnen ook onderling worden uitgewisseld en met alle Eagle-cassettes en -kettingen worden gebruikt.

BIKE24 Workshop | SRAM GX EAGLE vs. X01 Eagle

Welk SRAM-Eagle-schakelsysteem voor welke toepassing?

GX Eagle, AXS XX1 of NX Eagle – met al deze benamingen verlies je gemakkelijk het overzicht.
Welke SRAM-1x12-derailleur is geschikt voor welk type rijder?
Als eerste komt de duurste XX1-Eagle-AXS hightech schakelgroep. Bij dit schakelsysteem wordt het signaal draadloos verzonden van de controller naar de achterderailleur. Verder staat de XX1 voor een bijzonder laag gewicht, maximale precisie en schakelsnelheid en is gericht op cross-country-racers en liefhebbers van lichtgewicht fietsen.
Enduro- en trail-rijders met raceambities geven de voorkeur aan de nog stabielere X01 Eagle AXS, die ook draadloos wordt aangestuurd.

Als je de voorkeur geeft aan mechanisch schakelen, heb je altijd een voorsprong met de mechanische SRAM-Eagle-groepset dankzij de X-Actuation-aansturing.
Ook hier is de bijzonder lichte SRAM XX1 Eagle voor marathons en trail-avonturen de eerste keuze, op de voet gevolgd door de X01 Eagle, die overtuigt met zijn 1x12-schakelprestaties en lage gewicht op enduro- en all-mountain-fietsen.
Een goed compromis tussen prijs, prestatie en gewicht biedt de SRAM Eagle GX, die zeer populair is in alle disciplines.
Zowel de bijbehorende XG1275- als de lichtere XG1299-cassette zijn nog veelzijdiger, dankzij een groter 52- in plaats van 50-tands-tandwiel . De kooien van de meervoudig bekroonde X-Horizon-Eagle-achterderailleurs zijn ook herzien, om het indrukwekkende 520%-bereik te kunnen bereiken.

Vooral zeer prijsbewuste kopers, die geen compromissen willen sluiten op het gebied van schakelprestaties, kunnen met een gerust hart kiezen voor de NX Eagle. In de groep met een 11-50-tands-cassette biedt hij een nog steeds hoge 1x12-speed-ratio bij een vrij bescheiden gewicht.
De SX Eagle heeft dezelfde constructie en voordelen voor wat betreft duurzaamheid als de SRAM 1x12-aandrijvingen en is de meest betaalbare instapper in het Eagle-assortiment. Met meer dan 2 kg is het echter ook de zwaarste groep.
Zowel de NX als de SX Eagle worden geleverd met een cassette voor HG-freewheels. 
Naast de complete groepensets bieden de meeste Eagle-series ook praktische upgrade-sets, die via het SRAM-Eagle-Ecosystem optimaal aangevuld kunnen worden met de gewenste XG-cassette- en Eagle-kettingcombinatie.

BIKE24 Bike Build | New SRAM GX Eagle meets TREK Fuel EX

Past een SRAM-Eagle-derailleur op mijn fiets?

In principe is de enige bepalende factor voor de compatibiliteit van een SRAM-Eagle-groepset, welk freewheel er op je achterwiel zit en welke inbouwbreedte je bike of frame heeft.
Als er al een SRAM-XD-freewheel gemonteerd is, past elke X-Dome-cassette. Als er een ander freewheel is gemonteerd, bieden veel naaf- en wielfabrikanten geschikte ombouwsets aan.
Afhankelijk van de inbouwbreedte, bijvoorbeeld 12x142 mm of 12x148 mm Boost, moet je de SRAM-DUB-crankversie kiezen die geschikt is voor jouw kettinglijn.
Bovendien zijn de 10-52-tands-cassettes alleen compatibel met de daarvoor geoptimaliseerde achterderailleurs. De huidige achterderailleurs zijn neerwaarts compatibel, zodat je ze ook kunt gebruiken met SRAM-10-50Z-cassettes.

Onderweg op fantastische trails met de draadloze SRAM XX1 Eagle AXS

Is SRAM Eagle alleen verkrijgbaar voor MTB's?

De mechanische 1x12-SRAM-Eagle-schakelcomponenten voor mountainbikes zijn niet compatibel met de 1x11-SRAM-racefietsderailleurs.
De AXS-technologie maakt het echter mogelijk, om de elektrische SRAM-RED en Force-AXS-1x12 draadloze derailleurs te combineren met een Eagle-AXS-MTB-achterderailleur en een X-Dome-cassette, bijvoorbeeld in de gravel-sector.
Het getrainde technische team van de BIKE24-klantenservice adviseert je graag over de compatibiliteit van AXS-componenten.

BIKE24 Techtalk | SRAM NX Eagle