Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Skeelers - de perfecte sportuitrusting voor fitness, plezier en lifestyle

Skeelers of inlineskates voor dames, heren en kinderen combineren onbeperkt rijplezier en effectieve trainingseenheden. Met skeelers kun je je conditie verbeteren en ook je lichaamsgevoel en evenwichtszin trainen - zonder je gewrichten of pezen te veel te belasten. Zodat je weet wat belangrijk is bij de aanschaf en hoe je de juiste skeelers voor jou vindt, hebben we alles wat je moet weten samengevat in deze leidraad. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Inlineskaten - een populaire vrijetijdssport

De grote hype rond inlineskates begon in de jaren 90. Ze werden populair door de skeelers van de jaren tachtig. De beweging, het plezier en de levensstijl eromheen maakten iedereen die met de sportuitrusting in aanraking kwam enthousiast. Tot op heden is er niets veranderd - behalve dat inlineskates technisch veel geavanceerder zijn en zodanig zijn verbeterd, dat ze aan de meest uiteenlopende behoeften voldoen. Inlineskaten is niet alleen leuk voor de kleintjes - over het asfalt glijden is ook bij volwassenen nog steeds erg populair.

Als after-workactiviteit is inlineskaten perfect om de stress van alledag achter je te laten. Maar inlineskaten helpt ook, je lichaam te versterken als een effectieve buik-benen-billentraining waarbij je gewrichten ontzien worden. Een uur actief skaten is beter voor de gewrichten dan joggen, terwijl je bijna evenveel calorieën verbrandt. De juiste techniek is belangrijk – en die kan iedereen snel leren, want deze is vergelijkbaar met schaatsen. De spieren in je rug, benen, billen en heupen zullen je er dankbaar voor zijn. De buitensport zorgt voor een extra endorfineuitstoot, een reden te meer om inlineskates eens uit te proberen.

De modellen variëren van goedkope recreatieve modellen tot speciale inliners voor hogesnelheidsritten, wilde stunts en oneffen terrein. Hieronder vertellen we je welke soorten inlineskates er zijn en waar je bij je keuze op moet letten.

Inliner-modellen - fitness-skates, freeride-skates, speed-skates

Inlineskaten heeft vele facetten en daarom zijn er inlineskates in de meest uiteenlopende uitvoeringen en voor verschillende doeleinden. Of je nu een beginner, fitnessfanaat, snelheidsjunkie of trucacrobaat bent - het volgende overzicht laat je zien, welke inlineskates voor jou geschikt zijn.

Fitness-skates - allrounders voor beginners en gevorderden

Fitness-skates zijn de allrounders onder de inlineskates en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ze worden ingedeeld bij de zogenaamde softboot-skates, omdat ze bijzonder comfortabel zijn. Hoewel de laars zacht is, is hij toch robuust. De demping zorgt voor voldoende comfort en lang rijplezier.

Freeride-skates - voor sensationele stunts

Freeride-skates of stunt-inliners zijn ontworpen voor wilde stunts op ramps, halfpipes en grindrails. Als klassieker onder de hardboot-skates hebben ze een stevig bovenmateriaal en kleine, harde wielen. Meer ervaren skaters kunnen zich uitleven met free-skates, zoals freeride-skates ook wel worden genoemd. Ze zijn ook de juiste keuze voor iedereen die scherpe bochten en slimme trucs wil uitproberen op straat of in het skatepark.

Speed-skates - vol gas zonder beperking

Speed-skates zijn ideaal voor iedereen die de absolute kick van snelheid wil ervaren, van snelle afdalingen houdt of wil trainen voor de volgende inline-marathon. Ze zijn speciaal voor deze doeleinden gemaakt en bieden daarom de hoogste stabiliteit en veiligheid. Ze zijn verkrijgbaar met drie, vier en vijf wielen.

Inlineskates - modellen in een oogopslag

Hieronder zie je een lijst met alle inlineskate-modellen:

 • Fitness-skates: klassieke allrounders voor dagelijks gebruik, ideaal voor beginners.
 • Freeride-skates: zeer robuust en tegelijkertijd zeer wendbaar, perfect voor sprongen en trucs.
 • Speed-skates: speciaal ontworpen voor hoge snelheden, verkrijgbaar met drie, vier of vijf wielen.

Kooptips - waarop letten bij het kopen van inlineskates

Voordat je inlineskates koopt, moet je een paar belangrijke punten in overweging nemen om het perfecte paar te vinden. Dit moet je weten:

Pasvorm - zodat de inline skates goed passen

"The proof of the pudding is in the eating": of iets werkt, blijkt pas in de praktijk. Afhankelijk van de vorm van je voeten is het mogelijk, dat je inlineskates dezelfde maat hebben als je schoenmaat. De ervaring leert echter dat inlineskates in een halve tot één maat groter vaak beter aanvoelen. Hoe dan ook, je moet een goede centimeter ruimte hebben vóór in je schoen. Softboot of hardboot - die keuze hangt af van je skate-voorkeuren, net als de wielmaat.

Inlineskates dames, inlineskates heren en inlineskates kinderen - geschikt voor elke voetvorm

Het maakt ook verschil of je inlineskates voor vrouwen, mannen of kinderen bekijkt. Mannen en vrouwen hebben fundamenteel verschillende voetvormen, waardoor de pasvorm van inlineskates aanzienlijk kan verschillen. Daarom is het zinvol dat er modellen zijn die speciaal voor vrouwen of mannen zijn ontworpen, zodat je optimale steun in de schoen hebt en veilig de weg op kunt. Het voordeel van inlineskates voor kinderen is, dat ze in grootte verstelbaar zijn: de schoenen groeien als het ware met het kind mee, waardoor je er gedurende meerdere zomers plezier van kunt hebben en het tegelijkertijd goed is voor de portemonnee.

Wielmaat en -hardheid - bepalend voor het rijgevoel

De wielmaat voor fitness-skates is maximaal 85 millimeter. De wielen op freeskates zijn kleiner en harder. Speed-skates daarentegen hebben indrukwekkende wielen met een diameter tot twaalf centimeter. Naast de hogere snelheid zorgen ze voor een comfortabelere rit op een hobbelige ondergrond.

Als beginner is het meestal gemakkelijker om kleine wielen te gebruiken. Ze rollen niet zo snel als de grote. Dit geeft je een betere controle, waardoor je veiliger rijden kunt. Ook de hardheid van de wielen is belangrijk: de zachtere versies hebben meer grip. Dit betekent echter ook dat je deze wielen vaker moet vervangen vergeleken met hardere wielen.

Aantal wielen - afhankelijk van het gebruiksgebied

Inlineskates hebben meestal vier wielen. Drie wielen zie je meestal op marathon- en speed-skates. Het volgende geldt: hoe meer wielen de inlineskates hebben, hoe sneller je snelheid opdoet. Je moet alleen rekening houden dat je minder wendbaar wordt, omdat grotere wielen en een groter aantal wielen langere rails vereisen, wat weer van invloed is op de draaicirkel. Daarom zijn de 5-wielige inliners die enkele jaren geleden nog gebruikelijk waren, tegenwoordig niet meer zo gangbaar.

Gewicht - invloed op snelheid en wendbaarheid

Het gewicht van inlineskates heeft een directe invloed op de wendbaarheid en snelheid bij het inlineskaten. Hoe lichter je inlineskates zijn, hoe sneller je kunt rijden en hoe beter je scherpe bochten kunt nemen. Schoenen met een bovendeel van carbon zijn veel lichter. Het is ook de moeite waard om het gewicht van de wielen en de lagers te vergelijken. Over het algemeen kun je ervan op aan: hoe hoger de kwaliteit van de afwerking en de gebruikte materialen, hoe duurder de inlineskates. Een opmerking hierbij: bij aankoop van vervangingswielen vermelden wij in de productbeschrijving altijd het betreffende wielgewicht.

Kogellagers - voor een soepele rit

Ook al zijn het kleine onderdelen, kogellagers van hoge kwaliteit geven een beter rijgevoel. Twee veel voorkomende kogellagermaten voor inlineskates zijn de lagers met de aanduidingen 608 en 688. De eerste is de grotere variant. Bij de 688-variant spreek je van microlagers. Om de kwaliteit van de kogellagers te bepalen is er de zogenaamde ABEC-schaal. Dit staat voor "Annular Bearing Engineering Committee" en loopt van 1 tot 11. Klasse 1 is het laagste, klasse 11 het hoogste kwaliteitsniveau.

Hoe hoger de kogellagerklasse, hoe exacter en preciezer je kunt rijden. De krachtoverbrenging werkt beter en de wielen lopen schoner en soepeler. Voor beginners en gevorderden raden wij inlineskates aan met minstens ABEC-7-kogellagers. Ambitieuze skaters moeten kiezen voor ABEC-9-kogellagers of hoger.

Inline skates voor beginners - inlineskaten leren

Ben je aangestoken door het inlineskating-virus en wil je meteen beginnen met skaten? Als je je nog steeds afvraagt hoe je als beginner je eerste stappen kunt zetten en hoe je het beste kunt leren inlineskaten, lees dan onze volgende tips over inlineskaten voor gemotiveerde beginners:

 • Koop de juiste inlineskates en bijbehorende bescherming. Dat wil zeggen: inlineskates, helm, kniebeschermers, polsbeschermers en elleboogbeschermers. Een fietshelm is ook geschikt voor beginners.
 • Zoek een vlakke, veilige, rustige en droge plek om te oefenen.
 • Goed opwarmen. Als je spieren opgewarmd zijn, is de kans op blessures veel kleiner.
 • Doe het rustig aan en zet je eerste stappen met de inlineskates op een grasveld om een gevoel te krijgen voor je nieuwe inlineskates.
 • Een goede houding en lichaamsspanning zijn belangrijk voor een stevige en stabiele houding. Het recept hier is: oefenen, oefenen, oefenen! Een tip: het is het beste om met gebogen knieën en licht voorovergebogen te rijden.
 • Leer remmen met inlineskates. Er is de hielrem met remblok, de V-rem of sneeuwschuiver en de T-rem.
  Oefen goed te vallen met je inlineskates om erger letsel in noodgevallen te voorkomen. Tip: Laat je vallen op je knieën en handen, die beschermd zijn met beschermers. Val nooit achterover!
 • Begin met het leren van verschillende inlineskate-technieken. Tip: begin met skaten en rollen.
 • Als je vertrouwen hebt bij het staan en rollen, waag je dan aan het rijden van bochten.

Inlineskates kopen - de belangrijkste vragen en antwoorden

Welke inlineskates zijn geschikt voor beginners?

Als je een volledige beginner bent, is het zinvol om fitness-skates te kopen. Met deze modellen heb je het meeste rijplezier en het meeste succes. De wielen zijn kleiner en zachter dan bij andere modellen. Dit geeft je stabiliteit en veiligheid. Free-skates en speed-skates zijn "next level" en zijn relevant voor je als je gevorderd en een meer ervaren skater bent. Één ding geldt echter voor alle ervaringsniveaus: beschermingsmiddelen mogen nooit ontbreken!

Hoe vind ik de juiste inlineskate-maat?

Ga met je hiel tegen de muur staan en meet van je hiel tot je langste teen. Tel een centimeter op bij het resultaat om de juiste inlineskate-maat te vinden. Vergeet niet dat de inlineskates en hun pasvorm per fabrikant kunnen verschillen. Let er bij het passen op, dat de schoen niet te los of te strak zit. Inlineskates moeten altijd goed passen, zodat je een stevige grip en maximale controle hebt.

Hoe gezond is inlineskaten?

Inlineskaten versterkt verschillende spiergroepen tegelijk, vooral je been-, buik-, bil-, rug- en heupspieren. Inlineskaten is dus een effectieve kracht- en duurtraining. Afhankelijk van de intensiteit verbrand je veel calorieën en verdwijnt de stress van alledag minstens zo snel als de extra kilo's. Ongeacht je leeftijd: inlineskaten is voor iedereen haalbaar en, mits goed uitgevoerd, veel vriendelijker voor gewrichten en pezen dan een rondje joggen. Bovendien traint het je evenwicht en vergroot het je uithoudingsvermogen.

Wat zijn de voordelen van dagelijks inlineskaten?

Inlineskaten is een duursport en helpt je om je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten. Je voelt het effect van de dagelijkse training zowel in je benen als in je bovenlichaam. Afhankelijk van de intensiteit van je training kun je in een uur 500-700 calorieën verbranden - vergelijkbaar met een uur joggen.

Inlineskates samenvatting - de dynamische buitensport met funfactor

Voor veel mensen roepen inlineskates herinneringen op aan hun kindertijd of jeugd. Het verbazingwekkende is: de sport is nog lang geen geschiedenis. Misschien komt het omdat skaten met inlineskates een alledaagse bezigheid is. Het combineert fitness, sport, lifestyle en frisse lucht in één paar schoenen. Het is ook gemakkelijk en relatief snel te leren, minder belastend voor de gewrichten dan andere sporten en kan, afhankelijk van je instelling, als ontspanning, een actieve sport of zelfs een extreme sport worden gezien.