Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

S-pedelecs - de snelheidsspecialisten onder de e-bikes

Moeiteloos trappen en toch tot 45 kilometer per uur fietsen - s-pedelecs maken het mogelijk. De zogenaamde speed-e-bikes zijn de snelste en krachtigste e-bikes op de markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen de voordelen van dit type fiets inzien. Maar wat is een s-pedelec eigenlijk? Hoe verschillen de diverse modellen van elkaar? En waar moet je op letten als je een speed-pedelec koopt? Wij beantwoorden al deze vragen hieronder in detail. Verder lezen

Speed-pedelecs in beeld - wat is een s-pedelec eigenlijk?

Speels langs het vastgelopen verkeer suizen, 45 kilometer per uur halen en toch zonder te zweten op je bestemming aankomen - dat alles wordt beloofd door zogenaamde s-pedelecs, ook wel speed-pedelecs genoemd. In principe zijn dit e-bikes met een minder beperkte trapondersteuning. Terwijl klassieke elektrische fietsen ondersteuning bieden tot een snelheid van 25 kilometer per uur, ondersteunt de aandrijving op een s-pedelec namelijk tot 45 km/u. Het voordeel van deze speed-e-bikes ligt dan ook voor de hand: met een s-pedelec ben je nog sneller op je bestemming dan met een klassieke e-bike.

Met name forenzen die bijzonder lange afstanden van meer dan tien kilometer naar hun werkplek moeten afleggen, kunnen met een s-pedelec hun woon-werkverkeer aanzienlijk korter en ook aangenamer maken. Want enerzijds is de speed-pedelec een aantrekkelijk alternatief voor de auto, zeker in tijden waarin de benzine- en dieselprijzen recordhoogtes bereiken. Anderzijds biedt de s-pedelec ook een manier om het woon-werkverkeer te combineren met beweging in de frisse lucht. Maar speedbikes kunnen ook een spannend alternatief zijn voor toerfietsers. Dit geldt vooral als je graag "meer power" voelt tijdens je fietsavonturen.

Zeven feiten over s-pedelecs

  1. S-pedelecs worden ook wel speed-pedelecs genoemd. Ze zijn de snelle versie van klassieke elektrische fietsen en e-bikes.
  2. De maximumsnelheid van elektrische fietsen is 45 kilometer per uur.
  3. Hiervoor hebben s-pedelecs aandrijvingen met een maximale permanente trapondersteuning van 500 W. Veel motoren bereiken zelfs pieken van wel 800 W. Veel modellen hebben ook bijzonder krachtige batterijen.
  4. S-pedelecs zijn verkrijgbaar in verschillende versies - van s-pedelecs voor in de stad tot e-trekkingfietsen tot 45 km/u.
  5. De grootste doelgroep zijn pendelaars die op zoek zijn naar een alternatief voor de auto of met de fiets sneller naar hun werk willen.
  6. S-pedelecs zijn wettelijk veel beter gereglementeerd dan klassieke e-bikes.
  7. S-pedelecs behoren qua prijs tot het topsegment, waardoor zij meestal een zeer hoogwaardige uitrusting hebben.

S-pedelecs vs. e-bikes - wat zijn de technische verschillen?

Zuiver visueel gezien lijken s-pedelecs en de gewone e-bike sterk op elkaar. Toch zijn er enkele cruciale verschillen. De topsnelheid van e-bikes van 45 km/u is slechts één aspect. Een ander verschil zijn de verschillende technische vereisten voor de aandrijving. In tegenstelling tot e-bikes, die meestal een motor van 250 W hebben, zijn s-pedelecs uitgerust met een motor waarvan het nominaal vermogen respectievelijk nominaal continu vermogen 500 W en meer kan bedragen. Bovendien kunnen de batterijen van s-pedelecs meer capaciteit hebben en dus iets zwaarder zijn. S-pedelecs hebben daarom ook een hoger gewicht dan normale e-bikes.

S-pedelec vs. pedelec vs. e-bikes - een definitie

In de fietsenwereld worden de termen s-pedelecs, pedelecs en e-bikes gebruikt. S-pedelecs zijn snelle e-bikes met een trapondersteuning tot 45 km/u. Normale pedelecs zijn fietsen met een trapondersteuning tot 25 km/u. Daarentegen zijn e-bikes eigenlijk fietsen die met een druk op de knop rijden - zonder dat je zelf hoeft te trappen. In het dagelijks taalgebruik worden de termen pedelec en e-bike nu echter als synoniemen gebruikt. Voor een betere leesbaarheid doen we dat in dit artikel ook.

S-pedelecs vs. e-bikes - wat zijn de wettelijke verschillen?

Behalve technische verschillen zijn er ook wettelijke verschillen tussen s-pedelecs en gewone pedelecs. Voor een s-pedelec gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Als gevolg daarvan zijn de wettelijke voorschriften veel strenger. Om op een s-pedelec te rijden moet je bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs (AM) hebben en minstens 16 jaar oud zijn. Bovendien zijn helmen verplicht voor het rijden op s-pedelecs. De belangrijkste wettelijke verschillen tussen speed-pedelecs en gewone e-bikes hebben we hieronder samengevat:

  • Wettelijk zijn s-pedelecs geen klassieke fietsen, maar zogenaamde bromfietsen.
  • Dit betekent dat je een rijbewijs nodig hebt om op een speed-e-bike te rijden. Je hebt minimaal een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Dit is bijvoorbeeld automatisch opgenomen in het autorijbewijs klasse B.
  • Net als bromfietsen moeten ook s-pedelecs verzekerd zijn en een kenteken hebben. Je hebt ook een bromfietskeuringsbewijs en een aansprakelijkheidsverzekering (WA) nodig.
  • Helmen zijn verplicht bij het rijden op een s-pedelec.
  • Op een s-pedelec mag geen kinderzitje of aanhangwagen worden bevestigd.
  • Ook de toegestane uitrusting is veel strikter geregeld dan bij een gewone fiets. Remschijven, remleidingen of remblokken, bijvoorbeeld, mogen alleen worden geïnstalleerd met een geldige toelating volgens ECE-R 90 of een algemene goedkeuring.
  • En goed om te weten: rijden met een s-pedelec op het fietspad is niet toegestaan.

S-pedelecs vs. e-bikes - de voordelen van s-pedelecs op een rij

  • S-pedelecs zijn sneller dan klassieke pedelecs (25 km/u tegen 45 km/u).
  • S-pedelecs lijken dus qua snelheid meer op auto's.
  • S-pedelecs zien er toch nog uit als klassieke pedelecs.

E-bike 45 km/h - Waarin onderscheiden de s-pedelec-typen zich qua uitrusting?

De belangrijkste doelgroep van s-pedelecs zijn forenzen en toerrijders. De meeste modellen zijn dan ook precies voor deze doeleinden ontworpen. Normaal gesproken zijn er slechts twee soorten s-pedelecs. Speed-pedelecs met een focus op rijden in de stad of voor woon-werkverkeer en s-pedelecs die ook geschikt zijn om mee te toeren. In dit geval spreken we van city-e-bikes in de s-pedelec-versie en trekking-e-bikes in de s-pedelec-versie.

De uitrusting maakt meestal het verschil. City-s-pedelecs hebben bijvoorbeeld banden met een licht rollend negatief profiel. Spatborden zijn hierbij ook een absolute must. Touring-modellen daarentegen hebben een bijzonder stevig bagagerek als onderdeel van de basisuitrusting. Ongeacht of het stads- of toerfietsen zijn - de meeste fietsen vallen in het hogere prijssegment. Daarom beschikken ze vaak over zeer geavanceerde en optimaal geïntegreerde componenten, zoals een LED-verlichtingssysteem.

Overigens bieden sommige fabrikanten ook racefietsen in s-pedelec-uitvoering en mountainbikes in s-pedelec-uitvoering aan. De uitrusting van deze motoren is dienovereenkomstig veel sportiever.

Een s-pedelec kopen - welke s-pedelec is de juiste voor jou?

Je wilt een s-pedelec kopen en je kunt niet kiezen? Hieronder staat een aantal vragen die je je moet stellen voordat je tot aankoop overgaat. De antwoorden erop zullen je helpen bij je beslissing.

  • Wil je een snelle of een normale pedelec?
  • Zijn de wettelijke voorschriften voor s-pedelecs en de consequenties daarvan voor jou geen probleem? Heb je bijvoorbeeld een brommerrijbewijs (AM) of hoger?
  • Waarvoor wil je je s-pedelec gebruiken? Rijd je meer in de stad of juist op het platteland?
  • Welke uitrusting moet je s-pedelec hebben?
  • Welk design of welke kleur moet je s-pedelec hebben?
  • Wat is je budget voor de aanschaf van je s-pedelec?
  • Heb je de juiste uitrusting om met een "elektro-bike met 500 W" te rijden?

S-pedelec-helmen - de juiste hoofdbescherming voor het rijden op een s-pedelec

Zoals we hierboven hebben gezien, worden s-pedelecs door de wetgever beschouwd als bromfietsen. Daarom moet je een helm dragen om op je nieuwe s-pedelec te rijden. Aangezien motorhelmen vanwege de fysieke activiteit niet bijzonder geschikt zijn voor het fietsen, zijn er nu speciale s-pedelec-helmen. Je kunt deze herkennen aan het feit dat zij de Nederlandse norm NTA 8776 hebben. Deze is gebaseerd op de DIN-norm voor fietshelmen (EN 1078), maar biedt een nog hogere impactbescherming en, in vergelijking met motorhelmen, een betere zichtbaarheid en ventilatie. In ons assortiment fietshelmen vind je overeenkomstige helmmodellen.

Welke andere accessoires heb ik nodig om op een s-pedelec te rijden?

In principe heb je voor het rijden op een s-pedelec dezelfde accessoires nodig als op een gewone fiets. Er is echter een klein maar belangrijk verschil: je bent veel sneller op een s-pedelec. Aangezien de motor het grootste deel van het vermogen levert, heb je voor veel ritten warmere fietskleding nodig dan je zou verwachten. Wij raden je daarom aan een goed windjack te kopen. Naast een helm (zie de paragraaf hierboven) is ook een fietsbril sterk aan te bevelen. Die beschermt je ogen tegen rondvliegende insecten of steentjes. Bovendien ben je niet direct blootgesteld aan de rijwind. Fietshandschoenen kunnen ook zeer comfortabel zijn bij het rijden op een speed-e-bike, vooral in het koude seizoen.

Samenvatting - loont het zich om een s-pedelec te kopen?

Moeiteloos trappen en toch snel zijn tot 45 kilometer per uur - s-pedelecs maken het mogelijk. Het grootste voordeel van een s-pedelec is zijn snelheid. Terwijl normale e-bikes maximaal 25 km/u kunnen rijden, kunnen s-pedelecs tot 45 km/u gaan - zonder enige inspanning! Dankzij de gemotoriseerde ondersteuning kom je veel sneller vooruit en hoef je je minder in te spannen dan bij fietsen zonder trapondersteuning of met een klassieke e-bike. Dus als je een fiets zoekt die je veel werk uit handen neemt, dan is een s-pedelec iets voor jou!