Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Zo vind je de juiste MTB-binnenband voor je fiets

Een nieuwe binnenband voor je mountainbike? Niets is eenvoudiger - het aanbod is enorm. Maar juist daar is het moeilijk kiezen: 27,5 (650B), 28 of 29 inch – welke binnenband is de juiste voor mijn mountainbike? Op deze pagina helpen we je de juiste te vinden – en leggen we uit wat belangrijk is bij MTB-binnenbanden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Binnenbanden voor mountainbikes - de maat is cruciaal

De "normale" MTB-binnenband is zwart en gemaakt van butyl (rubber). Het beslissende criterium zijn twee afmetingen: de velgdiameter (27,5 inch (650B) en 29 inch (622 mm) zijn gebruikelijk bij mountainbikes en e-mountainbikes, oudere fietsen kunnen ook 26-inch-velgen hebben), en de breedte van de MTB-band (afmetingen tussen 2,1 en 2,6 inch zijn gebruikelijk bij mountainbikes). Deze twee afmetingen staan op elke binnenband vermeld: velgdiameter x bandbreedte. Voor een bike met 29-inch- (622 mm) en 2,35 inch brede banden is de overeenkomstige afmeting dus: 622 mm x 2.35" en bij een trekkingbike met 28 inch (622 mm) en 1,50 inch brede banden: 622 mm x 1.50" - deze gegevens vind je op de binnenband en op de verpakking.

Overigens: butyl binnenbanden zijn vrij flexibel – waardoor een 29-inch-MTB-binnenband meestal ook als 28-inch-binnenband voor een trekkingbike gebruikt kan worden – de velgmaat is met 622 mm even groot, alleen de breedte van de band (de bandhoogte) is duidelijk anders. Andersom past een 28-inch-binnenband niet automatisch in een 29 inch MTB-band.

In geval van nood kun je een binnenband gebruiken die niet precies bij de velg en de breedte van de band past. Dit moet echter alleen een noodoplossing zijn als je onderweg geen geschikte binnenband bij je hebt.

MTB-binnenband - welke rol speelt het ventiel?

Niet alleen de diameter en het volume van de binnenband, maar ook het ventiel moet passen: de ventieldiameter van de MTB-binnenband moet passen bij het ventielgat in de velg, en de lengte van het ventiel moet passen bij de velghoogte. Een MTB-binnenband heeft meestal een Sclaverand-ventiel. Dat heeft een kleinere diameter dan het vroeger vaker gebruikte autoventiel, zodat het door de opening in elke velg past. Maar pas op: andersom kan dit ook leiden tot problemen: een MTB-binnenband met autoventiel past alleen in velgen met een navenant grotere opening. Op het gebied van trekkingfietsen, citybikes en dergelijke worden op oudere fietsen soms binnenbanden met het goede oude fietsventiel (Dunlop) gebruikt. Binnenbanden met deze luchtinlaat zijn vaak alleen verkrijgbaar met een ventiellengte van 40 mm en minder drukstabiel. Qua diameter is het fietsventiel vergelijkbaar met het autoventiel.

Overigens: behalve de ventieldiameter kan ook de ventiellengte van belang zijn. Als de velgen van je fiets namelijk hoger zijn dan normaal (maar dit komt bij MTB's zelden voor), moet je ervoor zorgen dat de ventielen dienovereenkomstig lang zijn. Het standaardventiel op MTB-binnenbanden is ongeveer 35 mm lang, maar er bestaan ook 60 mm lange ventielen.

Overzicht - deze binnenbanden passen op je mountainbike

  • velgmaat: MTB's met 27,5- of 29-inch- (622 mm) velgen hebben 27,5- of 28/29-inch-MTB-binnenbanden nodig, oudere mountainbikes met 26-inch-velgen hebben 26-inch-binnenbanden nodig passend op MTB en vaak ook geschikt voor smallere banden. Bij trekkingbikes met 28 inch (622 mm) kun je het beste 28-inch-binnenbanden inzetten voor dat gebruiksbereik. 
  • bandbreedte: het volume van de binnenband moet overeenkomen met het volume van de buitenband - 2,0 tot 2,6 inch is gebruikelijk op MTB's.
  • ventiel: op MTB-binnenbanden worden meestal Sclaverand-ventielen gebruikt, die door elke velgopening passen. Autoventielen kunnen te breed zijn voor sommige velgopeningen. Als de velg bijzonder hoog is (aerowielen), moet het ventiel lang genoeg zijn.

Wat is nog meer belangrijk bij MTB-binnenbanden?

Als alle afmetingen kloppen, dient zich de vraag aan naar het gewicht van de MTB-binnenband, want de fabrikanten bieden hun binnenbanden aan in verschillende gewichtsklassen. Lichtgewicht binnenbanden wegen tussen 100 en 150 gram, ze rollen bijzonder goed, maar zijn veel minder lekbestendig. De standaardbinnenband voor mountainbikes weegt tussen 150 en 200 gram en biedt het beste compromis tussen een goede rolweerstand en een hoge lekbestendigheid. Wie waarde hecht aan maximale lekbestendigheid kiest voor nog zwaardere binnenbanden - maar die rollen navenant slechter en worden daarom vooral aanbevolen voor freeriden en downhill.

Om de verhouding tussen lekbestendigheid, rolweerstand en gewicht te verbeteren, zijn er ook binnenbanden van latex of kunststof. Latex is licht, extreem lekbestendig en rolt zeer gemakkelijk, maar houdt de lucht slechts enkele dagen vast. Bovendien kan het materiaal na verloop van tijd barsten of broos worden. Kunststof binnenbanden zijn extreem licht, maar kosten vele malen meer dan normale binnenbanden van butyl.