Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Stoneman Glaciara – jouw bike-avontuur in Zwitserland

Stel je voor dat je tijdens je MTB-tocht wordt omringd door talloze bergtoppen van 4.000 meter, dat je door eeuwenoude bergdorpjes rijdt en volledig opgaat in de fascinatie van de Zwitserse Alpen. De Stoneman Glaciara biedt je dit alles en nog veel meer. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de Zwitserse versie van de Stoneman - van de route en de fitnessvereisten tot de juiste uitrusting voor jouw #YouRockStoneman-ervaring op de Zwitserse Alpentrails.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Stoneman Glaciara in het kort

Mountainbiken en Zwitserland - dat hoort gewoon bij elkaar. Het was dan ook geen verrassing dat de familie Stoneman in 2017 ook in Zwitserland een MTB-route opende. De Stoneman Glaciara-route, samengesteld door voormalig wereldbekerwinnaar en Stoneman-oprichter Roland Stauder, voert je door de mooiste plekken van Wallis. In totaal staan je 127 kilometer en 4.700 hoogtemeters te wachten. Alleen al een blik op het hoogteprofiel van de Stoneman Glaciara laat zien dat het Wallis veel te bieden heeft. De clou van de MTB-tocht is de rit naar de Grote Aletschgletsjer - met 27 miljard ton ijs de machtigste ijsstroom van de Alpen!

De allesovertreffende MTB Transalp

Stoneman MTB Track Zwitserland: de route van de Stoneman Wallis

Maar de Stoneman-Glaciara route biedt ook tal van andere highlights. Bijvoorbeeld het Binntal, de schatkamer van bergkristallen en meer dan 200 andere soorten mineralen. Daarnaast is er de indrukwekkende rivierloop van de Rhône, die je richting Obergoms volgt en waarlangs je talrijke mystieke bergdorpjes met historische monumenten en uitnodigende cafés passeert. En de eersteklas worteltrails van Bellwald naar Fiesch zijn technisch uiterst spannend. De oude, steile militaire weg naar de 2.451 m hoge Breithornpas is veeleisend. Een indrukwekkende 1.600 hoogtemeters met 14 haarspeldbochten moeten hier worden overwonnen, zodat zelfs zeer fitte rijders hun grenzen leren kennen.

Stoneman MTB Zwitserland: de sportieve en technische vereisten

Spannende Zwitserse fietstocht

Dat brengt ons bij de fysieke en technische uitdagingen. Eén ding voorop: de Stoneman Glaciara is de meest veeleisende van alle Stoneman-routes. Typisch voor mountainbikeroutes in Zwitserland variëren hier de moeilijkheden qua rijtechniek van S0 tot S2 met enkele S3 of duwpassages. Sommige paden zijn onbeschut. Als je de uitdagingen van de Stoneman Zwitserland wilt aangaan, moet je dus niet alleen over een zeer goede conditie beschikken, maar ook over de juiste rijtechniek. En je mag ook het klimaat niet onderschatten. In het Alpengebied kan het weer snel omslaan en het toch al veeleisende mountainbike-avontuur nog moeilijker maken.

Het mooie is dat je, zoals bij elke Stoneman, zelf je rijtijd kunt bepalen. Je hebt maximaal drie dagen om de 127 kilometer en 4.700 hoogtemeters onder de knie te krijgen. Als je de MTB-tocht in één dag aflegt, kun je de gouden Stoneman-trofee bemachtigen. Voor twee dagen krijg je zilver, voor drie dagen de trofee in brons. Maar let op: goud wordt alleen aanbevolen voor technisch zeer ervaren en fitte mountainbikers.

Stoneman Zwitserland paklijst: we bevelen deze uitrusting aan

Ga zo goed mogelijk voorbereid aan de start - dit geldt ook voor je uitrusting. Als je al ervaring hebt met soortgelijke fietstochten in Zwitserland, helpt dat zeker bij de keuze van de juiste mountainbike. Vanwege de hoge eisen aan de fiets adviseren wij een klassieke Transalp-MTB-fully voor all-mountain gebruik, waarmee je zowel bergop als bergaf goed overweg kunt op de Zwitserse fietspaden. Een tip van de redactie: Een dropper post maakt het afdalen merkbaar makkelijker. Op BIKE24 vind je een overeenkomstige selectie van in hoogte verstelbare MTB-zadelpennen voor jouw fiets.

Ook de andere uitrusting moet worden aangepast aan gebruik in hoogalpien terrein. Een fietsrugzak met een drinkzak maakt evenzeer deel uit van de paklijst voor de Stoneman Glaciara als het nummer van de plaatselijke bergreddingsdienst en een extra rantsoen repen en gels. Je moet ook voorbereid zijn op slecht weer. Zeker als je de Stoneman in drie dagen wilt volbrengen, is het goed mogelijk dat snel naderende regenbuien en harde wind de tocht behoorlijk onaangenaam maken. Voldoende regenbescherming en een set warme kleren moeten daarom altijd worden meegenomen.

MTB-routes langs indrukwekkend gletsjerlandschap

Stoneman Trail Zwitserland: reis- en verblijfstips

Het laatste onderdeel van je voorbereiding is de concrete toerplanning inclusief logistiek. Of het nu gaat om één, twee of drie dagen - als startpunt voor je Stoneman Glaciara mountainbike ervaring bevelen wij de officiële afgiftepunten voor het startpakket en de 21 overnachtingspartners aan. De organisatoren van Valais Tourism zijn goed voorbereid op de deelnemers van de Stoneman Glaciara en hun hotels zijn perfect afgestemd op de eisen van de bikers. Het praktische aspect: alle accommodatiepartners bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid van de Stoneman Glaciara route. Bovendien beschikken de accommodaties over een bike wash, een fietsgarage en een mini-workshop. De beste voorwaarden dus om bij de Stoneman Glaciara in de Zwitserse Alpen optimaal te kunnen presteren. Daarom: #YouRockStoneman.