Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Tune naven, wielen & meer - lichtgewicht constructies gemaakt in het Zwarte Woud

Ben je op zoek naar lichtgewicht onderdelen voor je racefiets, je gravelfiets of je mountainbike? Dan is Tune de juiste keuze voor jou! Tune wielen en fietsonderdelen worden vervaardigd in onze eigen productiefaciliteit midden in het Zwarte Woud in Duitsland. Elk product van Tune is handgemaakt, met veel ervaring en evenveel passie. Naast Tune wielen zijn er ook individuele Tune naven, sturen, zadels en nog veel meer. Hoewel Tune onderdelen gericht zijn op een licht gewicht, zijn ze ook uiterst robuust en duurzaam.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De geschiedenis van Tune

Tune staat voor superlichte fietsonderdelen. Minimaal gewicht bij maximale functie: dat was vanaf het begin de duidelijke focus van het bedrijf, dat al meer dan 30 jaar gevestigd is in het Zwarte Woud in Duitsland. Maar het begon met een probleem: Tune-oprichter Uli Fahl had toen nog een normale baan. In het weekend ging hij met zijn vrouw klimmen in de Alpen - met de fiets. Onderweg besefte hij dat hij meer energie verbruikte dan hij zou willen - onder andere vanwege zijn veel te zware aluminium fiets. Dat was aan het eind van de jaren tachtig, toen de mountainbike hausse net oversloeg naar Europa. In die tijd hadden mountainbikes niet veel te maken met lichtgewicht constructies.

Uli Fahl begon echter te knutselen om dit te veranderen. Hij verving alle zware bouten van zijn fiets door lichtgewicht aluminium tegenhangers. Hij ontwikkelde gewichtsgeoptimaliseerde achterderailleurkits en een superlichte snelspanner. Dit was zijn doorbraak. Plotseling was Uli Fahl bekend in de hele fietswereld. Hij greep de kans, zegde zijn baan op en richtte Tune op.

De filosofie van Tune

Sinds de oprichting van Tune ligt de nadruk bij alle producten op het gewicht. Toch worden er geen compromissen gesloten op het gebied van stabiliteit. Integendeel: elk Tune-product moet zware tests doorstaan voordat het op de markt komt. Dit resulteert in producten die extreem licht zijn en tegen een stootje kunnen. Niet voor niets droegen Tune mountainbike wielen jarenlang bij aan de legendarische successen van meervoudig Duits downhill kampioen Marcus Klausmann.

De wielen zijn zonder twijfel het stokpaardje van de onderdelensmederij uit het Zwarte Woud. Één ding was duidelijk voor Tune-oprichter Uli Fahl: het is heel zinvol om gewicht te besparen op de wielen. Elke gram minder is merkbaar wat betreft de draaiende massa. Geen wonder dat Tune tegenwoordig talrijke wielmodellen aanbiedt voor elk gebruiksgebied en voor elk budget.

Duurzaamheid staat voorop

Tune is gevestigd in het midden van het Zwarte Woud. Bedrijfsoprichter Uli Fahl heeft dus altijd dicht bij de natuur gestaan. Daarom is het voor hem belangrijk om te produceren op een manier die zuinig omgaat met grondstoffen en zo milieuvriendelijk mogelijk is. Om dit te bereiken wordt er een groot deel van de elektriciteitsbehoefte gedekt door het eigen zonnesysteem. Productieafval, vooral dat van de bewerking, wordt volledig gerecycled. Productverpakkingen zijn plasticvrij en verzenddozen worden meerdere malen hergebruikt. De productie zelf is uiterst duurzaam: Hij speelt zich volledig af in Duitsland. De producten van Tune zijn van hoge kwaliteit en begeleiden je veel langer dan vele andere. Bij een defect kun je voor de meeste Tune-onderdelen reserveonderdelen krijgen.

Tune en zijn benamingen

Minimalisme is diep verankerd in het bedrijfs-DNA van Tune: zoveel mogelijk profiteren van zo weinig mogelijk materiaal is het credo van het sympathieke bedrijf uit het Zwarte Woud. Dit beginsel wordt ook toegepast op de keuze van de benamingen. De productnamen zijn kort en helder. Ze zijn minimalistisch, to the point en vaak voorzien van een dubbele betekenis. De Link Carrier bijvoorbeeld is een bidonhouder voor uitzonderlijk compacte frames. Het Geweih (gewei) is de carbon dropbar van Tune, terwijl het rechte MTB-model Turnstange (rekstang) is gedoopt. Minder is soms meer. Dit geldt ook voor de benamingen van Tune-producten.

Tune producten – een overzicht

Als je je fiets wilt tunen, ben je bij Tune aan het juiste adres. Het bedrijf uit het Zwarte Woud heeft veel onderdelen voor mountainbikes, racefietsen en gravelfietsen in zijn assortiment:

 • Tune naven
 • complete Tune wielenTune wielsets racefiets
 • Tune wielsets mountainbike
 • stuurpennen
 • sturen
 • balhoofden, aheadset-klauwen en afstandhouders
 • zadelpennen
 • Tune zadels
 • zadelpenklemmen
 • Tune freewheel body en reserveonderdelen
 • Tune bidonhouders
 • bidons
 • snelspanners
 • steekassen
 • gereedschap en accessoires zoals de Tune zoutstrooier of de tamper voor filterhouders - beide gemaakt van omgebouwde naafhulzen

Tune wielen

De selectie van Tune wielen is groot. Er zijn Tune wielen met aluminium velgen en Tune wielen met carbon velgen. Beide varianten zijn beschikbaar met schijfremmen en velgremmen. De Tune gravel wielsets en mountainbike wielsets zijn alleen verkrijgbaar met disc naven. Voor wie geld wil besparen op een racefiets raden wij de TSR22 aluminium wielset aan. Hij is ongelooflijk licht en zeer voordelig geprijsd. De carbonversies van de Schwarzbrenner wielen zijn een visuele traktatie voor alle racefietsers.
De gravelwielen van Tune heten Crosser. Jij beslist of je een Tune Crosser Aluminium of een Tune Crosser Carbon wilt. Je hebt ook de keuze uit 605B of 700C.

De aluminium modellen voor mountainbikes dragen de naam Race en zijn verkrijgbaar in allerlei varianten. Er is zelfs een model dat past op de Cannondale Lefty verende voorvork. De Race-modellen zijn robuust en aanbevolen voor enduro-gebruik. De Tune mountainbike wielen met carbon velgen heten Blackburner. Ze zijn alleen verkrijgbaar in 29 inch en zijn vooral bedoeld voor cross-country gebruik. Gebruik onze filterfunctie om het juiste wiel voor jou te vinden.

Tune wielset: handgemaakt in het Zwarte Woud

Alle Tune wielen worden bij Tune in het Zwarte Woud met de hand gemaakt. Er zijn veel stappen nodig voordat de afgewerkte Tune-wielset in de verkoop kan gaan. Eerst worden de spaken in de Tune-naven geregen en met de velg samengebracht. Dan worden de spaaknippels voorgespannen. Om het Tune-wiel voor te spannen wordt de spaakspanning langzaam en gelijkmatig opgevoerd. De uiteindelijke fijne centrering gebeurt uitsluitend met de hand. Tussendoor wordt het wiel ingedrukt zodat de spaken zich kunnen vastzetten. Dit alles kost veel tijd. Het resultaat is een uiterst nauwkeurig en uiterst duurzaam wiel.

Tune naven

Alle Tune-naven worden in Tune's eigen CNC-productie vervaardigd. 3D CAD-modellen "vertalen" hun gegevens voor de CNC-machines, die vervolgens hoogwaardige onderdelen uit een aluminium blok frezen. Wist je dat een naafhuls van ongeveer 70 gram gemaakt is van een aluminium blok dat oorspronkelijk een kilo woog?

Het resultaat zijn edele naven voor racefietsen, crossfietsen, gravelfietsen en mountainbikes. Tune produceert talloze modelvarianten voor alle mogelijke normen. Er zijn Tune naven voor het Shimano Centerlock systeem, naven met een 6-gaats schijfbevestiging, Tune naven voor de Boost standaard en naven voor normale inbouwbreedtes. Tune heeft de juiste naaf voor elke toepassing en voor elke norm. Trouwens, Tune naven zijn makkelijk te repareren. Je kunt ook elke 17 mm Tune naaf ombouwen als je een andere naafstandaard nodig hebt. Op die manier is een Tune naaf een uiterst duurzame investering.