Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Stoneman Dolomiti – jouw bike-avontuur in de Dolomieten

Ontdek de Drei Zinnen en hun adembenemende bergpanorama - en dat op noppenbanden. Met zijn mix van trails, afdalingen en indrukwekkende natuur biedt het meest traditionele van alle Stoneman evenementen de beste voorwaarden voor een uniek MTB avontuur. Op deze pagina kun je alles te weten komen over de Italiaanse versie van de Stoneman - van de route en de conditievereisten tot de juiste uitrusting voor jouw #YouRockStoneman-ervaring op de trails van de Dolomieten.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Stoneman Dolomiti – de geschiedenis van de Italiaanse Stoneman

Mountainbiken en de Dolomieten - dat hoort gewoon bij elkaar. Sinds mountainbiken in de jaren negentig in heel Europa populair werd, hebben de Alpen in het noorden van Italië zich snel ontwikkeld tot een MTB-hotspot. Het is dan ook geen toeval dat een van de succesvolste mountainbikers uit de geschiedenis uit Zuid-Tirol komt: Roland Stauder. De nu 49-jarige was meer dan 20 jaar prof, won wedstrijden over de hele wereld en wist in 2003 zelfs de wereldbeker mountainbike te winnen. Zijn grootste werk in het mountainbiken creëerde hij echter pas na zijn carrière: de Stoneman. Het was namelijk Stauder die de route voor de Stoneman Dolomiti bedacht, deze markeerde met de typische stenen figuren - in het Zuid-Tirools "Stoanerne Mandln" genoemd - en zo het idee van de Stoneman tot leven bracht.

De eerste editie van de Stoneman Dolomiti werd officieel aangekondigd in 2009. Sindsdien is de Stoneman Trail in de Dolomieten uitgegroeid tot een van de populairste mountainbikeroutes in Italië en ver daarbuiten. Meer dan 11.000 enthousiaste mountainbikers hebben de Stoneman Italië al afgelegd - en het aantal stijgt snel. Geen wonder: met zijn onvergelijkbare bergpanorama, de achtergrond van de Drei Zinnen en zijn prachtig ontwikkelde fietspaden en downhill-routes biedt de regio perfecte voorwaarden voor een MTB-avontuur van bijzondere aard. Ook de modus van de Stoneman draagt hiertoe bij: Het evenement is geen race, maar een uitdagende tocht. Je rijdt alleen tegen jezelf en de gegeven tijd. Vanaf elke startdatum van juni tot september heb je maximaal drie dagen de tijd om alle checkpoints te bereiken en een van de door Roland Stauder zelf ontworpen trofeeën te winnen.

Daarmee is het allemaal begonnen: adembenemende MTB toerervaring

Stoneman Dolomiti – deze route wacht op jou

Tijdens de Stoneman Dolomiti moet je in totaal 120 kilometer en 4.400 hoogtemeters afleggen. Er zijn vier mogelijke startpunten of checkpoints die je moet passeren op weg naar de Stoneman trofee: Sesto, San Candido, Silliano en Padola. Waar je de Stoneman-route begint is aan jou. Zoals bij elke Stoneman-variant heb je één dag (Stoneman Dolomiti Gold), twee dagen (Stoneman Dolomiti Silver) of drie dagen (Stoneman Dolomiti Bronze) om de route te voltooien. Wij raden de Gold-versie echter alleen aan voor extreem ambitieuze sporters. Zelfs de Silver Tour is nog buitengewoon veeleisend. En zelfs als je de bronzen Stoneman trofee wilt bemachtigen, moet je dagelijkse etappes met minstens 1.500 hoogtemeters aankunnen.

Maar let op: Laat je niet misleiden door het zogenaamd gemakkelijke hoogtemeterscijfer. De beklimmingen zijn soms extreem steil. En dan zijn er ook nog de technische eisen: de tien kilometer lange Stoneman Trail Demut passage, bijvoorbeeld, is een zeer onbeschutte trail, waar een vaste tred absoluut noodzakelijk is en je vrij moet zijn van hoogtevrees. Op een traject van één kilometer bestaat zelfs valgevaar. Niet voor niets wijzen de organisatoren er op de website van de Stoneman op dat je de Dolomieten Stoneman op eigen risico rijdt.

 

Met de juiste MTB en uitrusting kun je gemakkelijk alle controlepunten bereiken

Stoneman Dolomiti paklijst: deze uitrusting raden we aan

Met zijn unieke MTB-route door de Dolomieten vraagt de Stoneman Dolomiti veel van je. Dat geldt niet alleen in sportief opzicht, maar ook qua uitrusting en materiaal. Wat de fiets betreft, adviseren wij een typische Transalp MTB, dus een mountainbike fully, waarmee je met gemak veeleisende Alpenpaden kunt bedwingen. De meest geschikte fiets voor de meeste rijders is een all-mountainbike, die je op BIKE24 in talrijke varianten kunt vinden - inclusief een dropperpost voor de downhill-trajecten. Ook wat kleding betreft, moet je vooruit plannen en goed nadenken over wat je in je fietsrugzak stopt. Tijdens je Stoneman-avontuur zul je meermaals de 2.500 meter overschrijden. Met de vaak snelle weersveranderingen in het hooggebergte is weersbestendige kleding, zoals een regenjack, een absolute must.

Vanwege de bijzondere vereisten van de Stoneman Dolomiti moet je nog meer aan uitrusting inplannen: wij raden een EHBO-kit aan, zodat je jezelf na een valpartij kunt verzorgen. Vanwege de bijzondere moeilijkheden en de vaak zeer lange beklimmingen moet je daarnaast ook voldoende sportvoeding meenemen. De vuistregel is: pak twee repen en één gel meer dan je eigenlijk gepland hebt - zo blijven de gevreesde hongerbuien je zeker bespaard. Ook hier vind je bij BIKE24 een grote keuze. De paklijst voor je fietsrugzak wordt afgerond met een mobiele telefoon, zodat je in geval van nood contact kunt opnemen met de bergreddingsdienst. Een tip: sla het nummer van tevoren op - dat bespaart in geval van nood kostbare tijd.

Stoneman Trail Dolomiti: tips voor reis en verblijf

De beste MTB-routes direct voor de accommodatie

Om van je Stoneman-ervaring een heel bijzondere te maken, raden we je ook aan om tijdig een accommodatie te regelen. Zuid-Tirol is een van de populairste bestemmingen in Europa, miljoenen mensen komen hier jaarlijks om de Dolomieten te bewandelen. Vooral in het hoogseizoen zijn de hotels dan ook snel volgeboekt. Geweldig: rond de Stoneman heeft zich een hele infrastructuur van Dolomieten-fietshotels ontwikkeld, die allemaal gespecialiseerd zijn om jouw Stoneman-ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Alle informatie over accommodatie vindt je op de homepage van Stoneman Dolomiti.

Trouwens: de Stoneman Dolomiti is er niet alleen maar als mountainbike-versie Stoneman MTB. Er wordt onder andere ook een racefietsversie aangeboden onder de naam Stoneman Dolomiti Road. En op de Stoneman Dolomiti Hike kun je zelfs wandelen. Of het nu op noppenbanden, smalle racefietsbanden of met bergschoenen is - het motto is altijd hetzelfde: #YouRockStoneman.