Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Stoneman Arduenna - jouw fietsavontuur in de Belgische Ardennen #YouRock

Oude bossen en wijde landschappen. Steile MTB-paden die afwisselen met wilde afdalingen. En de adembenemende natuur met de Franse savoir-vivre van Oost-België. De Stoneman Arduenna is dit alles. Op deze pagina vind je alles over de Belgische versie van de Stoneman - van de route en de conditievereisten tot de juiste uitrusting voor jouw #YouRockStoneman-ervaring op de Ardense trails.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Stoneman België - alle informatie over de Stoneman Arduenna

De meest veelzijdige Stoneman MTB route

Let's Rock, het Stoneman seizoen is geopend! Op 14 april werd het officiële startschot gegeven voor de Stoneman Arduenna. Sindsdien is de Belgische versie van de Stoneman aan de gang en biedt je een mountainbike-avontuur van een heel bijzondere soort: op de door ex-prof Roland Stauder persoonlijk samengestelde route ontdek je op je mountainbike de pure schoonheid van België. Inderdaad: fietsen en België worden meestal voornamelijk geassocieerd met wielrennen, de beroemde voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen of Tour de France-helden als Eddy Merckx. Maar de Stoneman Arduenna bewijst dat België ook op brede noppenbanden een paradijs kan zijn.

Stoneman in de Ardennen - de MTB-route

Over 176 kilometer, doorspekt met 3.900 hoogtemeters, snelle afdalingen en inspannende klimpassages, leidt de Stoneman Arduenna je door het idyllische landschap van Oost-België. Een voorbeeld: de Hoge Venen. Op het noordelijkste punt van de MTB-route rijd je door het hoogveengebied waar de route zijn naam aan te danken heeft en bereik je zelfs 700 hoogtemeters met de stijging naar Signal de Botrange - en daarmee het hoogste punt van België. Op het zuidelijkste punt in Ouren staat het Europees Monument, een ander gedenkwaardig cultuurmonument. Ook de ruïne van kasteel Reuland is een bezoek waard: hier beleef je niet alleen een prachtig panorama, maar kun je ook een symbool van het vroegere belang van de regio bewonderen. De MTB-route van de Stoneman Arduenna wordt met de klok mee bereden. Naar typische Stoneman-wijze is de tocht goed bewegwijzerd. Een fietsnavigator met een kaart van de Ardennen is echter aan te raden om je te helpen navigeren.

Hoe werkt de Stoneman Arduenna?

Het principe van de Stoneman Arduenna is hetzelfde als dat van de andere Stoneman varianten. Er zijn in totaal acht checkpoints die gepasseerd moeten worden. Waar je de MTB-route begint is aan jou. Ook qua rijtijd ben je flexibel: het belangrijkste is de beleving, want wedstrijdstress hoort niet thuis in de Stoneman. Je kunt de route dus opdelen in één, twee of drie dagen en dus in verschillende MTB-tochten - afhankelijk van je niveau. Als je de afstand in één dag aflegt, kun je de gouden Stoneman-trofee winnen. Voor twee of drie dagen kun je de zilveren of bronzen trofee krijgen. Voor beginners raden wij echter de bronzen route aan; ervaren mountainbikers zouden de zilveren tocht ook moeten kunnen afleggen. Wie zeer ambitieus is en over een extreem goede conditie beschikt, kan de gouden variant proberen.

Let op: Wanneer je beoordeelt welke variant het meest geschikt is, moet je niet alleen kijken naar de kilometers en de hoogtemeters, maar ook naar de moeilijkheidsgraad. De eisen qua rijtechniek variëren voornamelijk van S0 tot S1 met enkele S2-passages. Bijna 30 procent van de route gaat over onverharde bos- en weidepaden, 14 procent zijn pure singletrails.

Stoneman-MTB: welke fiets en welke uitrusting heb ik nodig?

Bedwing de Stoneman Arduenna - met de juiste MTB uitrusting!

Mountainbiketochten moeten goed gepland zijn. Dat geldt ook voor de Stoneman Arduenna. Naast je conditie speelt de juiste uitrusting hierbij een doorslaggevende rol. De juiste Stoneman MTB kan bepalen of je op de trails in de Stoneman Ardennen plezier hebt of worstelt. Hetzelfde geldt voor de kleding: aangezien het weer in de Ardennen snel kan omslaa, raden we je aan om weerbestendige kleding mee te nemen: Arm- en beenwarmers en een regenjack moeten altijd bij de hand zijn. Als je al vanaf het begin geconfronteerd wordt met natte omstandigheden, kunnen overschoenen ook een groot verschil maken.

Om je kleding te transporteren, raden we bikepacking-tassen of een geschikte trailrugzak aan - je vindt een ruime keuze aan beide in het BIKE24-assortiment.
Praktisch: Als je besluit de route in twee of drie dagen af te leggen, kan een bagagetransfer individueel worden georganiseerd. Je bagage wordt dan rechtstreeks naar je volgende accommodatie gebracht en staat 's avonds voor je klaar.

Dat brengt ons bij de uitrusting: naast een transportmiddel voor je kleding is gereedschap een must voor een succesvolle Stoneman-tocht. Hoewel België dichtbevolkt is en de bewoonde wereld nooit ver weg is, moet je jezelf onaangename wandelingen met een kapotte fiets besparen en zo zelfstandig mogelijk zijn. Naast de uitrusting om lekke banden te repareren, moet je ook gereedschap - zoals een minitool - bij de hand hebben. Tot de basisuitrusting behoren bovendien ook een GPS-apparaat, minstens twee bidons op de fiets en voldoende sportvoeding. Ook hier vind je een grote keuze aan gels, repen en drinkpoeders in het BIKE24-assortiment, zodat je nooit last hebt van onaangename hongergevoelens. De uitrusting wordt gecompleteerd door noodapparatuur, bijvoorbeeld in de vorm van een smartphone of een fluitje als je hulp nodig hebt.

Zoals hierboven beschreven gaat het grootste deel van het mountainbikeparcours over S0- en S1-terrein. Het zijn dus vooral verharde paden met kleinere obstakels zoals wortels, waterkanalen en kleine stenen. Er zijn echter ook enkele passages in de S2-categorie met steilere stukken en grotere obstakels. Technisch ervaren rijders kunnen de route zeker aan met een hardtail, maar wie zich onzeker voelt kan beter kiezen voor een all-mountain fully. Overigens: of je nu op zoek bent naar een complete mountainbike, mountainbike accessoires of mountainbike kleding - www.bike24.nl en www.bike24.be bieden je een uitgebreide selectie van geschikte artikelen zodat het je zeker aan niets zal ontbreken tijdens je Stoneman avontuur in de Ardennen.

Stoneman Arduenna: aankomst en overnachting

Naast de uitrusting moet ook de reis goed georganiseerd zijn. Ter plaatse vind je een perfect georganiseerde Stoneman-infrastructuur: je kunt overnachten bij geselecteerde accommodatiepartners die perfect voorbereid zijn op Stoneman finishers en diensten aanbieden zoals het eerder genoemde bagagetransport voor deelnemers die de Stoneman in meerdere MTB tochten bedwingen. Daarnaast zijn er officiële ophaalpunten voor de startpakketten waar je meer informatie kunt krijgen. Of je dus een beginner of een prof bent - de voorwaarden zijn perfect om binnenkort een Stoneman te worden. Trouw aan het motto #YouRockStoneman.

Gevarieerde MTB-routes door de Belgische Ardennen