Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Stoneman Miriquidi - het mountainbike- en racefietsavontuur in het Ertsgebergte

Zuid-Tiroolse Dolomieten, Belgische Ardennen - de Stoneman heeft allang internationale faam verworven. Met de Stoneman Miriquidi ontdek je de beste MTB-paden in het landschap van het Ertsgebergte. En met de Stoneman Miriquidi Road is er zelfs een racefietsparcours voor degenen die op zoek zijn naar een speciaal soort wedstrijd. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie - van de routes en vereisten tot de juiste uitrusting voor jouw #YouRockStoneman-ervaring op de trails en wegen van het Ertsgebergte.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Stoneman in het Ertsgebergte - alles over de Stoneman Miriquidi

#YouRockStoneman - sinds eind april is dit motto opnieuw in het Ertsgebergte te horen. Na de Belgische Stoneman Arduenna, die medio april al geopend werd, is de Stoneman Miriquidi daarmee de tweede Stoneman-bestemming die dit jaar wielerfans uit heel Midden-Europa aantrekt. Geen wonder: wielrennen en het Ertsgebergte - ze horen al vele decennia bij elkaar. Niet voor niets is de regio een van de populairste gebieden in Duitsland als het gaat om mountainbiketochten en racefietstochten.

De Stoneman Miriquidi in het Ertsgebergte bestaat pas sinds 2014, maar is al lang een vaste waarde in de Duitse mountainbikescene. Zoals alle Stoneman routes is de Miriquidi Bike Challenge bedacht door de Zuid-Tiroolse ex-professional Roland Stauder. Nadat hij zijn Stoneman-idee in 2009 met succes in de Dolomieten had geïntroduceerd, was de voormalige wereldbekerwinnaar op zoek naar een tweede regio om zijn concept internationaal uit te breiden. Hij vond al snel wat hij zocht in het Ertsgebergte, omdat de ongerepte landschappen de perfecte omstandigheden boden voor het beleven van trail mountainbike avonturen. In mei 2014 werd de Stoneman Miriquidi MTB eindelijk geopend. Maar dat is niet alles: door het succes is er sinds 2018 ook een racefietsroute. Het is geen verrassing dat de Stoneman Miriquidi Road ook voor racefietsers al lang een vaste datum op de kalender is geworden.

De naam Miriquidi is niet voor niets gekozen. Het woord Miriquidi komt van de oude naam voor de regio. De Latijnse woorden "miriquidi silva" betekenen in het Nederlands "donker bos". Niet voor niets werd de Miriquidi al in oude Germaanse sagen beschreven als een ondoordringbaar woud. Een gevoel dat ook nu nog naar boven komt als je onder je spijkerbanden de Stoneman Trail in het Ertsgebergte berijdt: Langs de kam van het Ertsgebergte ervaar je donkere bossen en ongerepte landschappen die je in Duitsland niet meer zou verwachten. De perfecte omstandigheden voor een fietsavontuur. Ook racefietsers kunnen zich verheugen op routes met weinig verkeer, want de route Stoneman-Miriquidi is door de organisatoren zo gepland dat je maximaal rijplezier beleeft.

Mountainbiken in het donkere woud van het Ertsgebergte

De Stoneman Miriquidi-route - ontdek de beste MTB-routes en racefietstochten in Duitsland!

De route van de Stoneman Miriquidi slingert zich namelijk door het traditierijke Ertsgebergte en zijn diepe bossen langs de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Over 162 kilometer en 4.400 meter hoogteverschil rijd je over de mooiste MTB-trails, beleef je zweetdrijvende beklimmingen, adembenemende uitzichten en pittige afdalingen.

Naast de indrukwekkende natuur kom je onderweg ook langs talrijke culturele en regionale hoogtepunten. Zo is het Fichtelgebergte een van de Duitse topgebieden voor de wintersport. De skischans Fichtelberg is een symbool van het sportieve succes van de regio, met 53 wereldtitels en 21 Olympische overwinningen van atleten als Eric Frenzel en Jens Weißflog. In Annaberg-Buchholz bevindt zich ook een voormalig mijncentrum van Europa. Meer dan 500 jaar geleden waren hier rijke zilverafzettingen, die de regio een sterke economische bloei gaven. Rond het TrailCenter Rabenberg ervaar je ook waarom de Stoneman Trail Ertsgebergte zijn naam meer dan verdient. In het Bikepark Ertsgebergte zijn er talrijke trails waarvan je mountainbikehart beslist sneller gaat kloppen. Wij zijn er dan ook van overtuigd: de Stoneman Miriquidi is een droombestemming als het gaat om mountainbiketochten in Duitsland.

Hetzelfde geldt voor de Stoneman Road: tussen Altenberg en Oberwiesenthal slingert de route zich over 290 kilometer en 4.900 meter hoogteverschil door het woud van het Ertsgebergte.

De Stoneman Mirquidi MTB route en zijn checkpoints

Stoneman-Miriquidi-voorbereiding - waar je op moet letten

Om de Stoneman Miriquidi succesvol te bedwingen, moet je goed voorbereid zijn. Zoals bij alle Stoneman-varianten heb je maximaal drie dagen de tijd om de uitdaging aan te pakken. Uitzonderlijk ambitieuze rijders kunnen de onderneming in één dag aangaan en streven naar de gouden Stoneman-trofee. Voor goed getrainde atleten raden wij de tweedaagse variant met de zilveren Stoneman trofee aan. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan ook in drie dagen de bronzen Stoneman trofee bemachtigen. Het is echter niet alleen een kwestie van conditie, maar ook van rijvaardigheid. Op de MTB-tocht gaat in totaal 33 procent van de route over onverharde paden, trails of single trails. Het rijniveau varieert van S0 tot S1 met enkele S2-trajecten. Plan dus voldoende tijd in voor de technisch veeleisende trajecten tijdens je Stoneman avontuur. Op de Stoneman Miriquidi Road moet in ieder geval rekening worden gehouden met de enorme afstand en de vele hoogtemeters.

Bij een perfecte Stoneman-Miriquidi-voorbereiding hoort naast de training ook de keuze van de juiste uitrusting. In overeenstemming met de rijtechnische eisen adviseren wij een hardtail mountainbike voor ambitieuze sporters en een sportieve all-mountain bike voor hobby sporters. Voor racefietsers is elke moderne racefiets geschikt, waarbij lichte onderdelen vanwege de hoogtemeters zeker een voordeel zijn. Zoals bij elk fietsavontuur is de fiets echter maar het halve werk. Ook voor de Stoneman Miriquidi is de juiste kleding belangrijk. Dit geldt vooral als je de route, die tot oktober open is, in een van de overgangsseizoenen aangaat. Een goed wind- en regenjack is net zo belangrijk als arm- en beenwarmers. Vanwege de lengte van de route moet je ook over voldoende waterreserves beschikken. Een drinkrugzak kan hier bijvoorbeeld een goede optie zijn. Ook een reparatieset voor noodgevallen mag je niet vergeten. Dit geldt vooral omdat de afstanden tot de volgende fietsenmaker op de routes in het Ertsgebergte behoorlijk lang kunnen zijn. Om de route te kunnen volgen, raden we ook een GPS-apparaat met een Stoneman-Miriquidi-kaart aan. Of het nu gaat om een Stoneman-fiets of een fietscomputer - op BIKE24 vind je een grote selectie van geschikte MTB-uitrusting.

Mountainbiketochten en roadbiketochten in het Ertsgebergte: plan jouw Stoneman Miriquidi avontuur

Stoneman Mirquidi - Het Ertsgebergte verkennen met MTB en racefiets

Bij een goede voorbereiding op de Stoneman Miriquidi hoort natuurlijk ook de planning. Zoals bij elke Stoneman is de route van de Stoneman Miriquidi de hele zomer lang geopend. Je kunt dus zelf bepalen wanneer en waar je je mountainbiketocht door het Ertsgebergte start. Alle informatie over de startpunten en verdere route-informatie vind je op de website van de Stoneman Miriquidi. Op BIKE24 ondersteunen we je bovendien ook met onze eigen Stoneman paklijst. Met dit in gedachten: Rock de Stoneman in het Ertsgebergte!