Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Stoneman Taurista - jouw fietsavontuur in het Salzburger Land

Van de Dachstein tot de Großglockner, van de Hochkönig tot de Großvenediger - de Stoneman Taurista lokt met Alpentoppen zover het oog reikt. Op deze pagina vind je alles over de Oostenrijkse versie van de Stoneman - van de route en de conditie-eisen tot de juiste uitrusting voor jouw #YouRockStoneman-ervaring op de Tauern trails.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Stoneman van Oostenrijk – alles over de Stoneman Taurista

In juni begint voor alle mountainbikers in Oostenrijk het hoofdseizoen. Dan wordt het startschot gegeven voor de Stoneman Taurista, de Oostenrijkse versie van de beroemde Stoneman en tegelijkertijd een van de indrukwekkendste mountainbike-evenementen in de Alpenrepubliek. Net als de Stoneman Dolomiti, het origineel in de Dolomieten, is het MTB-parcours in de Hohe Tauern ontworpen door voormalig MTB-wereldbekerwinnaar Roland Stauder en niet minder indrukwekkend: op het totaal van 123 kilometer en 4.500 meter hoogteverschil ontdek je adembenemende panorama's met groene alpenweiden en rustieke berghutten, vlotte afdalingen en zweetdrijvende beklimmingen - en dat alles te midden van het indrukwekkende landschap van het Salzburger Land en het Tauerngebergte. Zoals bij elke Stoneman kun je je eigen startpunt en tijd kiezen - en de route beleven zonder de stress van een wedstrijd.

Prachtige MTB-route

Stoneman Taurista – de MTB-route

De Stoneman Taurista-route is een van de beste MTB-tochten in Oostenrijk, onder meer omdat hij door de dorpen Flachau, Wagrain-Kleinarl, Altenmarkt-Zauchensee, Radstadt, Forstau en Obertauern leidt - niet voor niets behoren ze allemaal tot de bekendste mountainbike-bestemmingen van Oostenrijk.
Een voorbeeld: direct aan het einde van de Altenmarkt lonkt de beklimming van de 1.768 meter hoge Rossbrand. Een vlotte trail leidt je tot aan de boomgrens, en op de top kun je een overweldigend panorama verwachten van meer dan 150 prominente Alpentoppen zoals de Dachstein of de Großglockner. Natuurlijk is dit niet de enige keer dat de Stoneman Taurista je naar grote hoogten brengt: met het Hochgründeck (1.827 meter) en de Oberhütte (1.876 meter) zijn er nog twee lange beklimmingen voor berggeiten.

Stoneman Taurista - daar leidt de MTB-route naartoe!

Hoe moeilijk is de Stoneman Taurista?

De lange beklimmingen geven het al aan: De Stoneman Taurista is allesbehalve een gemakkelijke tocht. En dat komt niet alleen door de vele hoogtemeters die je tijdens je Stoneman MTB tocht opdoet, maar ook door de technische eisen die aan de rijder worden gesteld. Deze varieert overwegend van S0 tot S2, zodat er beslist enige basiskennis qua rijgedrag op de mountainbike nodig is. Dit geldt des te meer omdat de route ook enkele S3 en twee langere draag- en duwpassages omvat. Je mag dit tijdens het plannen niet onderschatten, vooral omdat je je in hoogalpien terrein bevindt. Dit heeft namelijk invloed op de routeplanning omdat je vooraf goed moet nadenken over je doelstelling voor de Stoneman Oostenrijk.

De Stoneman Taurista trofee

Zoals bij elk Stoneman-evenement valt er de felbegeerde Stoneman-trofee te winnen, ontworpen door Roland Stauder zelf. De Stoneman Taurista trofee heeft een bijzonder concept, want de kern is een steen uit het Tauerngebergte. Welke Stoneman trofee je krijgt, hangt af van de snelheid waarmee je het MTB parcours aflegt: Goud voor één dag, zilver voor twee dagen, brons voor drie dagen. Goud raden we echter alleen aan voor extreem fitte en technisch ervaren rijders. Zilver is voor ambitieuze en goed getrainde mountainbikers. De bronzen versie is perfect voor de minder getrainden.

Maar ook hier is vanwege de vele hoogtemeters een zekere basisconditie vereist evenals een zekere rijveiligheid vanwege het onbeschutte karakter van de route. Je wilt namelijk zeker niet dat je de bergreddingsdienst moet inschakelen. Hoewel je het noodnummer van de bergreddingsdienst altijd bij je moet hebben, kun je met de juiste voorbereiding onaangename verrassingen voorkomen.

Mountainbiketochten in Oostenrijk: welke fiets en welke uitrusting heb ik nodig?

Bij de perfecte voorbereiding hoort natuurlijk ook de juiste mountainbike. De perfecte Stoneman MTB is een model waarmee je veeleisende mountainbiketochten in de Alpen goed en veilig aankunt.
Bij BIKE24 vind je een grote selectie mountainbikes voor all-mountain die perfect geschikt zijn voor dergelijke tochten. Hetzelfde geldt voor de overige uitrusting: adequate kleding is een absolute must voor de Stoneman Taurista, het weer kan op dergelijke hoogtes immers snel omslaan. Voor noodgevallen raden we ook aan om lekke banden, reparatiekits en reserve binnenbanden mee te nemen, evenals een EHBO-kit, omdat je nogal ver weg bent van de bewoonde wereld. Denk ook aan sportvoeding: stop twee repen en gels meer in je rugzak dan je oorspronkelijk van plan was. Zo ben je altijd aan de veilige kant als je door honger wordt verrast.

Mountainbiketochten in Oostenrijk - bergmeren en Alpenpanorama's

Stoneman Taurista: aankomst en overnachting

Overigens is een van de voordelen van de Stoneman Taurista ook het gemak om er te geraken en accommodatie te vinden. Flachau ligt centraal in de noordelijke Alpen en is zowel vanuit Duitsland als Oostenrijk zeer gemakkelijk te bereiken. Als toeristische regio biedt het gebied ook tal van accommodaties langs de route, waarvan vele in samenwerking met Flachau Tourismus speciaal voor Stoneman-rijders zijn geprepareerd. Het is niet voor niets dat "MTB Flachau" en "MTB Obertauern" gangbare termen zijn die inmiddels stevig verbonden zijn met de respectievelijke regio's. Alle informatie over de Stoneman-Taurista accommodaties is, net als alle andere Stoneman informatie, te vinden op de Stoneman-Taurista website.
Daarom: #YouRockStoneman!