Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Schwalbe gravel-banden – maximale grip op elk avontuur

In 2015, toen “gravel” nog in de kinderschoenen stond, presenteerde Schwalbe de eerste gravel-band. Tien jaar later is dat ene model uitgegroeid tot een complete productfamilie en is de Duitse fabrikant een van de pioniers in de gravel-wereld. Maar wat maakt Schwalbe gravel-banden zo speciaal? Wat zijn de verschillen tussen de modelseries “G-One” en “X-One”? En waar moet je nog meer op letten als je een Schwalbe-gravel-fietsband koopt?

Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Schwalbe – pionier op het gebied van gravel-banden

Als een band de belangrijkste gravel-wedstrijd ter wereld wint, moet hij wel goed zijn. Dat gebeurde bij de Unbound Gravel 2023, toen de Duitse Carolin Schiff het officieuze gravel-wereldkampioenschap won - en Schwalbe-gravelbanden wereldwijd in de schijnwerpers zette.

Maar dat de banden uit Reichshof in Noordrijn-Westfalen tot de beste op de markt behoren, was al voor de overwinning op de Unbound Gravel bekend. Schwalbe geldt als een van de pioniers op het gebied van gravel-banden. De eerste gravel-band - de “G-One Allround” - werd al in 2015 gelanceerd. Sindsdien is het assortiment aanzienlijk uitgebreid. Vandaag de dag biedt het bedrijf speciale banden voor alle soorten gravel-biking en e-gravel-biking aan - en bedient daarmee alle doelgroepen.

De Schwalbe gravel-banden op een rij

Het Schwalbe gravel-assortiment is onderverdeeld in de productfamilies “G-One” en “X-One”. Hier stellen we je de belangrijkste modellen voor en laten je zien, welk model voor welk doel het meest geschikt is:

  • De G-One-serie is het vlaggenschip en biedt voor elk toepassingsgebied de juiste banden. De nadruk ligt hier duidelijk op veelzijdigheid en grip op gravel.
  • De X-One-serie is meer ontworpen voor cyclocross-fietsen, maar wordt ook gebruikt op gravelbikes. Cyclocross-wedstrijden vinden vaak plaats op technisch, modderig en gemengd terrein. X-One-banden zijn daarom met name ontworpen voor snelle veranderingen van spoor, grip op losse ondergronden en nauwkeurige handling.

De bijnamen “Speed”, “Allround”, “Bite”, “Ultrabite”, “Comp”, “R”, “RS”, “Overland” en “Overland 365” geven de kenmerken van het betreffende model aan. De termen staan voor:

  • Speed: De naam verraadt het al: de “Speed”-modellen zijn ontworpen voor maximale snelheid. Ze hebben een minimalistisch profiel dat het beste werkt op asfalt of wegen met vast grind.
  • Allround: De veelzijdigste banden uit de Schwalbe gravel-serie. Ze bieden een goede balans tussen grip op gravel en goede prestaties op de weg.
  • Bite: De “Bite”-banden zijn speciaal ontwikkeld voor veeleisend off-road-terrein. Ze hebben een grof profiel dat ook op los, nat of oneffen terrein maximale grip biedt.
  • Ultrabite: Nog wat agressiever dan de “Bite”. Deze banden zijn ontworpen voor extreem off-road-terrein. Bijvoorbeeld voor steile, rotsachtige of modderige trails.
  • Comp: Banden met het achtervoegsel “Comp” zijn de goedkopere modellen in een serie. Ze bieden solide prestaties voor een aantrekkelijke prijs en zijn meer geschikt voor beginners of gelegenheidsrijders.
  • R: De “R” staat voor Racing en identificeert de raceversies van Schwalbe-gravel-banden. Deze modellen zijn bijzonder licht en ontworpen voor maximale snelheid in wedstrijden.
  • RS: Het achtervoegsel “RS” is de verdere ontwikkeling van het “R”-model en staat voor Racing Super. Deze banden bieden nog minder rolweerstand en zijn speciaal ontworpen voor wedstrijden.
  • Overland: De “Overland” is een andere allround-band. Hij is gespecialiseerd in lange tochten en bikepacking-avonturen met extra bagage.

Er zijn talloze modellen verkrijgbaar in verschillende versies. Behalve voor wat betreft de hier genoemde factoren verschillen de banden ook qua bandconstructie, bandbreedte en kleur. Hierover kun je meer te weten komen in de volgende sectie.

Waarop moet ik nog meer letten bij aankoop?

Bij de aanschaf van Schwalbe-gravel-banden moet je letten op de volgende factoren:

  • doel: Op welk terrein rijd je het meest? Het antwoord op deze vraag bepaalt welke modelfamilie (“G-One” versus “X-One”) en welke versie (“Speed”, “Allround”, “Bite”, enzovoort) het meest voor jou geschikt is.
  • bandbreedte: Hangt af van het gebruiksgebied en je gravelbike. Bredere banden bieden meer comfort en grip, terwijl smallere banden geschikt zijn voor snelle ritten op een stevige ondergrond.
  • bandenconstructie: Schwalbe biedt verschillende constructies die de stabiliteit, rubbersamenstelling en lekbestendigheid beïnvloeden (bijvoorbeeld RaceGuard = race, Super Ground = allround, V-Guard = lichtheid plus lekbescherming, Double Defense = hoge lekbescherming, enzovoort).
  • gewicht: Vooral bij wedstrijden kan het gewicht van de banden een rol spelen. Lichtere banden betekenen minder roterende massa, wat kan resulteren in een hogere snelheid.
  • e-bike-compatibiliteit: Sommige banden zijn speciaal ontworpen voor gebruik op e-bikes, wat vooral interessant is voor e-gravelbikers.
  • tubeless-compatibiliteit: Veel Schwalbe-gravel-banden zijn tubeless-compatibel. Tubeless-banden bieden voordelen zoals een betere lekbescherming, minder rolweerstand en meer comfort op ruw terrein.
  • kleur: Schwalbe biedt veel banden in verschillende kleuren aan, zoals Black of Bronze Sidewall.

Schwalbe gravel-banden – klaar voor elk avontuur

Het overzicht op deze site laat het zien: met Schwalbe-gravel-banden ben je perfect voorbereid op alle avonturen - of het nu op snel gravel is of op ruig terrein. Bij BIKE24 bieden we je een grote selectie Schwalbe-gravel-banden - tegen bijzonder lage prijzen. Kijk ook eens naar ons assortiment accessoires - zoals velglint, ventielen, afdichtmiddel of Schwalbe-binnenbanden - om je gravel-set-up te perfectioneren. En als het er nog ruiger aan toe gaat, vind je in onze shop natuurlijk ook een groot assortiment Schwalbe-MTB-banden.