Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

BMX- en dirtbikes voor kinderen - coole fietsen voor jonge wildebrassen

BMX- en dirtbikes zijn ook erg populair bij kinderen - of ze nu plezier willen hebben op de pumptrack, harde street-sheds willen maken of gewoon op een coole fiets willen rijden op weg naar school en in hun vrije tijd. Wat de missie ook is, een BMX- of dirtbike is een goede keuze als het gaat om een stressvrije, betrouwbare fiets voor kinderen, door de stabiele constructie en solide onderdelen. Hieronder leggen we alles uit wat je moet weten over BMX's en dirtbikes voor kinderen. Verder lezen

Kinder BMX- en dirtbikes – dit zijn de belangrijkste verschillen

BMX- en dirtbikes zijn in principe zeer minimalistische en dus stressvrije fietsen. Ze werden in de VS voor kinderen ontwikkeld, om op straat (street) en op het schoolplein (lunch-zone) de creds (erkenning) van anderen te krijgen met coole freestyle-tricks. Toen de hype eenmaal op gang kwam, kwamen daar al snel pumptracks en BMX-parks bij voor adembenemende races en ongelooflijke combo's over het beton. Het frame en de onderdelen zijn daarom zeer stabiel en betrouwbaar ontworpen. De BMX, die oorspronkelijk werd ontworpen als kinderfiets, is vandaag de dag nog steeds razend populair bij kinderen en tieners en heeft ook enkele volwassenen betoverd. De dirtbike daarentegen is een verdere ontwikkeling - het is min of meer een kruising tussen een BMX en een mountainbike.

Er zijn drie fundamentele verschillen tussen BMX'en en dirtbikes:

  • BMX'en hebben geen verende voorvork, dirtbikes altijd.
  • BMX-fietsen hebben kleinere wielen - BMX-kinderfietsen hebben meestal 14-inch-wielen. Dirtbikes voor kinderen zijn verkrijgbaar met 20-inch- of 24-inch-wielen.
  • BMX-fietsen hebben altijd velgremmen, terwijl dirtbikes vaak schijfremmen hebben.

Dit betekent dat BMX'en voor kinderen lichter en gemakkelijker te hanteren zijn met hun kleinere frames, waardoor het gemakkelijker is om trucjes te oefenen. Dirtbikes daarentegen rijden soepeler dankzij hun langere frames en zijn beter geschikt voor gebruik in het bikepark en op ruwere ondergrond.

Koopadvies - waar moet je op letten bij BMX- en dirtbikes voor kinderen?

Om je te helpen de juiste BMX-kinderfiets of dirt-jump-bike voor je kind te vinden, hebben we de belangrijkste details waar je op moet letten bij het kopen op een rijtje gezet.

  • maat: De maat van een BMX-kinderfiets wordt niet bepaald door de grootte van het frame, maar door de wieldiameter. Op dirtbikes met 20-inch-wielen passen kinderen vanaf een lengte van 1 m 15. Op een BMX-fiets van 24 inch passen kinderen vanaf ongeveer 1 m 30. BMX-fietsen voor kinderen beginnen meestal met 14-inch-wielen; 16-inch-wielen hebben zich gevestigd als een tussenmaat. De juiste maat is hier minder belangrijk, omdat de BMX sowieso staand wordt bereden. 
  • vork: Een BMX voor kinderen heeft geen verende voorvork, een dirtbike wel. Dit is een van de grootste verschillen tussen BMX en dirt-jump-bikes. De voorvering zorgt voor comfort en veiligheid, maar betekent ook meer gewicht. Bovendien heeft de fiets daarmee een onderdeel dat meer zorg en onderhoud vereist. 
  • remmen: BMX-fietsen worden altijd geleverd met velgremmen - die zijn licht, hebben zich bewezen en zijn niet duur. Bij dirtbikes voor kinderen zijn er ook modellen met schijfremmen. Deze bieden meer rem-power en blijven krachtig, zelfs in natte omstandigheden. Eenmaal goed afgesteld, is een schijfrem zeer stressvrij en betrouwbaar. Schijfremmen zijn echter iets duurder en zwaarder dan velgremmen.
  • versnellingen: Een BMX-fiets voor kinderen heeft over het algemeen geen versnellingen en de meeste dirtbikes voor kinderen hebben ook geen of weinig versnellingen.
  • banden: Als je kinderen met hun kinder-dirtbike voornamelijk op ruw terrein gaan rijden, zijn banden met een diep profiel die houvast bieden in de bochten het allerbelangrijkste. Bij street of vert daarentegen rollen banden met een laag profiel beter.

amenvatting - zo vind je de passende BMX- of dirtbike voor kinderen

Als je een BMX- of dirtbike voor je kind wilt kopen, moet je eerst nadenken over wáár je kroost wil fietsen. BMX-fietsen zijn klein, handig en relatief licht, waardoor ze ideaal zijn om trucs te oefenen op vlakke ondergrond (flatland) en in street-parks. Dirt-jump-bikes zijn veelzijdiger, dankzij hun verende voorvork en langere frame. Ze kunnen worden bereden in het bikepark, maar ook op vloeiende trails. Je vindt een grote selectie BMX'en en dirtbikes voor kinderen in je favoriete shop. Je vindt er ook geschikte accessoires, zoals BMX-helmen. Neem een kijkje in ons assortiment.