Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsderailleurwieltjes - minder wrijving, betere prestaties

Derailleurwieltjes zijn onderdelen die op het eerste gezicht niet veel met je fiets te maken hebben, maar gezien hun prestaties zijn ze onmisbaar. Als onderdeel van de achterderailleur vind je ze vervaardigd van PVC, aluminium en wrijvingsbestendig keramiek, wat leidt tot betere prestaties van de achterderailleur en dus tot een verbetering van je trapprestaties en de resultaten die je behaalt met je racefiets of MTB. Fietsderailleurwieltjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, die je fiets nog opvallender maken. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De functie van fietsderailleurwieltjes

Derailleur wieltjes zijn onderdelen die aan het derailleurpad van je fiets worden bevestigd. Hun vorm doet denken aan fietstandwielen, omdat ze rond en getand zijn en, net als de tandwielen, het makkelijker maken voor de ketting om zich langs de tandwielen te bewegen. Ze zijn ook betrokken bij het schakelen van de ketting tussen de tandwielen en daarom worden ze meer gewaardeerd bij mountainbiken dan bij andere disciplines, die gebaseerd zijn op constantere snelheden. Let bij het kopen op het aantal versnellingen op je fiets en koop alleen derailleurwieltjes die compatibel zijn met het aantal versnellingen.

Onthoud dat je op fietsen twee derailleurwieltjes vindt: één aan de bovenkant van de voorderailleur, de zogenaamde geleiderpoelie, en één in het onderste gedeelte, de zogenaamde spanpoelie. Beide worden gebruikt om de ketting uit te lijnen met het tandwiel en kunnen een verschillend aantal tanden hebben.

Vanwege hun functie worden de fietsderailleurwieltjes blootgesteld aan enorme belastingen. Onder extreme omstandigheden zijn ze gevoeliger voor slijtage of schade. In elk geval is het belangrijk dat het derailleurwieltje sterk is en de wrijving met de ketting zoveel mogelijk vermindert, zodat het trappen onder alle omstandigheden soepeler verloopt.

Een andere belangrijke factor is de compatibiliteit met andere derailleurwieltjes en accessoires, vooral als je je fiets individueel aanpast. Je vindt meestal een grote selectie derailleurwieltjes in de catalogus van de grote merken of, als alternatief, adapters die het mogelijk maken met verschillende onderdelen te spelen.

Materialen van de fietsderailleurwieltjes

Derailleurwieltjes voor fietsen zijn gemaakt van materialen die onder de zwaarste omstandigheden zijn getest. Net als andere fietsonderdelen en -accessoires moeten ze licht van gewicht zijn. Daarom hebben de beste merken bepaalde eisen gesteld aan de productie van hun derailleurwieltjes.

Derailleurwieltjes van PVC en andere kunststoffen

PVC derailleurwieltjes zijn de eenvoudigste van de beschikbare soorten derailleurwieltjes. Omdat ze van kunststof zijn, slijten ze sneller dan andere modellen. Ze zijn echter bijzonder licht, wat interessant is als je seconden op de klok wilt winnen. De meeste PVC derailleurwieltjes hebben speciale behandelingen gekrgen, die hun eigenschappen aanzienlijk verbeteren en waardoor ze bijzonder stil zijn.

Derailleurwieltjes van staal

Stalen derailleurwieltjes hebben een meesterlijk uithoudingsvermogen, maar zijn zwaarder dan gemiddeld, wat in bepaalde disciplines contraproductief kan zijn. Maar als je off-road gaat en alles wilt trotseren wat je fiets je kan bieden, kunnen stalen derailleurwieltjes de veiligheid bieden die sommige mountainbike-disciplines, zoals downhill, vereisen. Stalen derailleurwieltjes zijn relatief goedkoop, maar hebben de neiging heter te worden dan andere derailleurwieltjes.

Derailleurwieltjes van aluminium

Aluminium derailleurwieltjes zijn sterker dan kunststof derailleurwieltjes, maar minder robuust als stalen derailleurwieltjes. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze met vlag en wimpel bestand zijn tegen de wrijving en temperaturen die aan het derailleurpad kunnen worden bereikt. Aluminium is een kampioen als het gaat om de verhouding sterkte/gewicht. Daarom wordt het materiaal zo vaak gebruikt op racefietsen, waar elke gewichtsvermindering van onderdelen, al is het maar een paar gram, je sneller bij de finish brengt.

Derailleurwieltjes van keramiek

Keramiek is een iets duurder product dan aluminium en PVC, maar het is ideaal voor derailleurwieltjes. De keramische elementen zijn goed bestand tegen de wrijving en de hitte die ermee gepaard gaat en, in tegenstelling tot klassieke metalen derailleurwieltjes, keren sneller terug naar hun oorspronkelijke temperatuur. Net als andere soorten derailleurwieltjes ondergaan deze een geavanceerde behandeling, die hun prestaties verbetert. Keramische verbindingen vergen minder onderhoud, ook omdat ze, in tegenstelling tot metalen wieltjes, niet worden aangetast door oxidatie.

De lagers - klein, maar met veel verantwoordelijkheid

Derailleurwieltjes zijn voorzien van binnenlagers, om hun beweging te verbeteren. Ze zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar hun kwaliteit bepaalt de kwaliteit van het gehele derailleurwieltje. Afhankelijk van het model zijn er meer of minder lagers aanwezig. Wat ze allemaal gemeen hebben, is, dat de derailleurwieltjes afgedicht moeten zijn, zodat er geen water of stof in kan komen en het werk van de lagers kan belemmeren. Sommige modellen derailleurwieltjes bevatten zelfsmerende kunststoffen, die de beweging van het onderdeel verbeteren.

MTB-derailleurwieltjes - uiteenlopende vereisten

Hoewel de eisen hetzelfde zijn, worden MTB-derailleurwieltjes gekenmerkt door hun compatibiliteit met andere racefietsonderdelen. In die zin zijn keramische derailleurwieltjes of wieltjes met een hoog aandeel glasvezels in hun samenstelling, die bekend staan om hun isolerende eigenschappen, het populairst. Bij deze derailleurwieltjes ligt de nadruk op het isoleren van de lagers, vooral wanneer ze op modderige paden of met een hoge luchtvochtigheid moeten presteren.