Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Brooks England - je fietszadel voor het leven

Als mensen het hebben over een klassiek leren zadel, bedoelen ze vaak een zadel van Brooks England. Brooks is de belichaming van traditioneel vervaardigde zadels. Ze voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en staan voor duurzaamheid en comfort. Een fietszadel van Brooks England is een aankoop voor het leven. Of je nu kiest voor het klassieke leren zadel of de moderne vegane versie: met de Cambium-serie heeft Brooks zadels in het assortiment, die gemaakt zijn van gevulkaniseerd natuurrubber.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

Het Brooks England zadel – hoe toeval een legende schiep

De zadels van Brooks England kent iedereen. Ze zijn de belichaming van klassieke lederen zadels. Geen wonder: Brooks-zadels verlaten de Engelse fabriek sinds 1866. In die tijd vertrok de jonge John Boultbee Brooks naar de grote stad. Daar zocht hij een baan in de leerbewerking, om hoofdstellen te maken voor paarden. Hij schraapte al zijn spaargeld bij elkaar en vertrok naar Birmingham.

Daar aangekomen sloeg het noodlot toe: Brooks paard stierf kort na aankomst. Omdat hij geen geld had voor een nieuw paard, nam hij het aanbod van een vriend aan en leende diens fiets. Hij had geen idee dat dit bruikleen zijn hele leven zou veranderen.

Tijdens de eerste ritjes op "zijn" nieuwe fiets merkte Brooks al snel dat deze allesbehalve comfortabel was. Geen wonder: zijn zadel was - zoals gebruikelijk in die tijd - een soort houten blok en beslist hard. Dat wilde Brooks niet accepteren. Het zadel van zijn paard sprak hem meer aan. Hij begon te sleutelen aan een soortgelijk zadelgevoel voor de fiets. We kennen allemaal het resultaat: het was de geboorte van het Brooks-zadel.

Brooks-zadels vandaag: traditie ontmoet moderniteit

Inderdaad zijn er maar weinig bedrijven die zo traditioneel werken als Brooks. Dezelfde modellen zadels worden al tientallen jaren met dezelfde machines gemaakt. Een goed voorbeeld is de Brooks B17. Het werd geïntroduceerd in de jaren 1890 en is tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd.

Naast het klassieke lederen Brooks-zadel heeft Brooks ook ultramoderne zadels in het assortiment. Deze gaan onder de naam Brooks Cambium. Cambium-zadels zijn net zo robuust en onderhoudsvriendelijk als de leren zadels. Ze zijn gemaakt van gevulkaniseerd natuurrubber. Perfect voor wie een vegaan zadel verkiest.

Gebouwd voor een leven lang: lederen Brooks-zadels

Als je een Brook- zadel koopt, is dat een aankoop voor het leven. Het is geen mythe dat je een Brooks-zadel moet inrijden. Het duurt even voordat het zadel en de berijder aan elkaar zijn aangepast. Als dat eenmaal gebeurd is, wil je nooit meer op een ander zadel rijden!
Dat hoeft ook niet: Brooks-zadels zijn ontworpen om er een leven lang op te fietsen. Ze zijn robuust en comfortabel en ontwikkelen in de loop der jaren een ongelooflijk mooi patina. Hoe ouder een leren Brooks-zadel wordt, hoe meer charme het heeft. Niet voor niets geeft Brooks England maar liefst tien jaar garantie op zijn leren zadels. Overigens hebben de moderne Cambium-zadels vergelijkbare kenmerken. Net als hun leren tegenhangers zijn ze vrijwel onderhoudsvrij en beschermd tegen regen en vuil. Je Cambium-zadel veroudert ook met patina en vergezelt je langer, dan de fiets waarop het gemonteerd is.

Zijn er Brooks-zadels voor vrouwen?

Brooks England biedt geen speciale zadels voor vrouwen. In plaats daarvan zijn er zadels in veel verschillende maten, met en zonder uitsparingen om de druk in de schaamstreek te verlichten. De moderne Cambium-zadels zijn er in verschillende lengtes en breedtes. Dit betekent dat de juiste maten beschikbaar zijn voor zowel mannen als vrouwen.

 

Brooks England tassen & co. – welke andere producten bieden de Engelsen aan?

Hoewel Brooks England de tradities in ere houdt, heeft de tijd niet stilgestaan. Vandaag de dag is Brooks onderdeel van het Italiaanse Selle Royal en breed gepositioneerd met veel nieuwe producten. Er is tegenwoordig een breed scala aan producten van Brooks:

  • de Brooks-England-fietstas (bijvoorbeeld lifestyle- en bikepacking-tassen of de Brooks-England-rugzak)
  • handvatten en griptape
  • allerlei accessoires, van leren riemen via minitools en fietsmanden tot verzorgingsproducten voor de fiets