Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Leatt - body armor en MTB-kleding voor de best mogelijke bescherming van top tot teen

Leatt maakte naam met zijn eerste uitvinding, de nekbrace. De Leatt Brace staat synoniem voor dit nieuwe type nekbeschermer voor motorcross en MTB gebruik. Sinds de lancering in 2004 heeft Leatt zich toegelegd op beschermende kleding en zijn assortiment geleidelijk uitgebreid. Tegenwoordig heeft het Zuid-Afrikaanse bedrijf naast de Leatt Nekbrace ook MTB-beschermers, helmen, handschoenen, brillen, kleding en nog veel meer in zijn assortiment.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

Leatt: een tragische gebeurtenis zorgt voor een revolutie in de motorcross- en MTB-sport

Het Leatt-verhaal begon met een gebeurtenis die Dr. Chris Leatt, een neurochirurg uit Zuid-Afrika, moest doorstaan tijdens een motorcrosswedstrijd in 2001. Zijn zoon, die toen vier jaar oud was, was net begonnen met motorcross toen Dr. Leatt getuige was van de dood van een bevriende motorcrosser. Hij liep tijdens een val een rugblessure op en overleed op de baan. Op dat moment was het voor Dr. Leatt duidelijk: hij moest het tot zijn missie maken om een bescherming uit te vinden die kon helpen tegen dergelijke verwondingen bij het sporten op twee wielen.

De arts gaf zijn baan op en wijdde zich aan zijn uitvinding, die een revolutie zou betekenen voor het motorcrossen en downhill mountainbiken: hij ontwikkelde de zogenaamde Leatt Brace, waarvan het principe nu door veel andere fabrikanten als nekbrace wordt aangeboden. In 2004 was zijn Leatt Brace een sensatie en de grondslag voor het bedrijf van Dr. Leatt. Vandaag de dag biedt Leatt een compleet assortiment beschermende kleding voor motorcross en MTB-sporten. Of het nu gaat om nekbraces, helmen, schoenen, shirts of broeken: je kunt je van top tot teen aankleden met Leatt en goed beschermd zijn op de racebaan.

Leatt: eerst een test!

Voordat een nieuwe Leatt innovatie op de markt komt, wordt deze intensief getest. Leatt vertrouwt niet uitsluitend op externe testlaboratoria. Een belangrijk onderdeel van Leatts eigen kwaliteitsgarantie zijn de eigen testprocedures volgens de hoogste normen. De ontwikkeling van deze tests is gebaseerd op scenario's uit de praktijk. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt als je valt tijdens een mountainbikewedstrijd? En wat moet de beschermende kleding kunnen doen om erger te voorkomen?

Toen Dr. Leatt zijn eerste nekbrace ontwikkelde, had hij geen ervaring om hem te testen. Er waren geen gestandaardiseerde testprocedures. In de loop van de jaren heeft Leatt talloze ervaringen opgedaan, bestaande testnormen aangepast of direct nieuwe testmethoden uitgevonden. Zo ontwikkelde Leatt in 2006 samen met BMW een nieuwe testmethode om de belasting op de rug tijdens een val te meten. Destijds bestonden dergelijke methoden wel, maar ze werden uitgevoerd op torso's die op autostoelen waren vastgebonden.

Vandaag de dag gebruikt Leatt een verscheidenheid aan geavanceerde testmethoden. Ze werken samen met bekende testlaboratoria en universiteiten zoals de Universiteit van Straatsburg en de Universiteit van Stellenbosch. De speciaal ontwikkelde testpop heet Martin en is een van de belangrijkste medewerkers van de testafdeling van Leatt.

Leatt-beschermers en MTB-kleding: bescherming van top tot teen

Leatt-beschermers en MTB-kleding: bescherming van top tot teen

Het eerste product van Leatt is de Leatt Brace, die nu synoniem is met de inmiddels gevestigde en geheel eigen categorie nekbraces. Er is veel gebeurd sinds Leatt de Nekbrace presenteerde in 2004. Leatt heeft zich ontwikkeld tot een complete leverancier van beschermende sportkleding. Leatt verdeelt zijn collecties in twee groepen: motorcross en mountainbiken. Het enorme Leatt assortiment voor beide sporten in één oogopslag:

  • Beschermers zoals Leatt nekbraces, knie- en scheenbeschermers, borst- en rugbeschermers, Leatt protectorjacks
  • Leatt MTB kleding, inclusief jacks, shirts, broeken, handschoenen en sokken
  • Leatt fietshelmen
  • Leatt MTB-goggles
  • Leatt schoenen
  • Leatt hydration packs

Voor de motorcrosssport zijn motorcrosslaarzen karakteristiek. Voor mountainbikers heeft Leatt al enige tijd MTB-schoenen in het assortiment. En dit MTB-assortiment is even veelzijdig als de mountainbike disciplines zelf. Er is robuuste beschermende kleding voor downhill races. Dit omvat Leatt protectiejacks en Leatt protectors evenals lichtgewicht, comfortabele kniebeschermers voor all-mountain of enduro gebruik, waarvan vele ook speciaal voor vrouwen beschikbaar zijn. Ze verschillen van de modellen voor mannen wat betreft kleur, snit en pasvorm.

Leatt beschermers: bescherming van downhill tot all mountain

De geschiedenis van Leatt begon met een speciale beschermer: De Neck Brace is sinds 2004 een revolutie op het gebied van beschermende kleding voor mountainbikes. Maar Leatt heeft niet stilgezeten: geleidelijk aan kwamen er nieuwe innovaties bij. In 2011 presenteerde Leatt zijn protectiejacks - een MTB jack met geïntegreerde beschermers en Leatt kniebeschermers. Sinds 2015 biedt Leatt ook fietshelmen aan, gevolgd door Leatt MTB kleding, goggles en MTB schoenen.

Leatt beschermers: bescherming van downhill tot all mountain

Leatt helmen: bescherming voor hoofd en hersenen

Nog maar kort geleden presenteerde Leatt zijn nieuwe editie van de bekende motorcross- en mountainbikehelmen. De nieuwe Leatt integraalhelmen gebruiken een technologie die 360 Turbine heet. Deze technologie voorkomt ernstig hoofd- en hersenletsel. Kleine, ronde gel-schijven die eruitzien als turbines verminderen onder meer de rotatieversnelling en voorkomen het risico van ernstig hoofd- en hersenletsel.

Naast de Leatt integraalhelmen voor MTB downhill en enduro gebruik, heeft de Zuid-Afrikaanse fabrikant ook lichtgewicht open helmen in zijn assortiment. Ze zijn perfect voor trail riding en cross country gebruik. Natuurlijk biedt Leatt ook speciale helmen voor kinderen en vrouwen. De Leatt Enduro helm MTB Enduro 4.0 is een hybride helm. Hij heeft een afneembare kinbeugel en kan worden gebruikt als integraalhelm of als halfschaal.

Leatt MTB kleding: stijl ontmoet functie

Leatt MTB kleding bestrijkt alle gravity-disciplines van het mountainbiken. Je krijgt Leatt MTB shirts in een casual freeride stijl of in een coole downhill race look. Er zijn bijpassende broeken, shorts, handschoenen – en zelfs Leatt sokken. Functionele kledingstukken zoals het Leatt RaceVest of het warme MTB 3.0 Trail Jacket zorgen voor een goed gevoel in bijzondere omstandigheden. De Leatt regenjas garandeert dat je droog blijft bij slecht weer. De Mono Suit MTB HydraDri is bijzonder opvallend in het assortiment van Leatt: Het eendelige pak is ontworpen voor de natste en modderigste dagen, wanneer alle anderen thuisblijven.

Leatt schoenen: bescherming, grip en comfort

Leatt MTB schoenen voor flat pedals bieden je de perfecte combinatie van comfort en veiligheid. Ze worden geleverd zonder kliksysteem, dus ze zijn ontworpen voor gebruik met platformpedalen. Er zijn in principe drie modellen: de 1.0 Flat, de 2.0 Flat en de 3.0 Flat Pro. Wat ze allemaal gemeen hebben is de losse sneaker look, waardoor Leatt schoenen ook in het dagelijks leven gedragen kunnen worden. De 1.0 Flat is ontworpen als allround-schoen voor dagelijks gebruik met goede rijeigenschappen. De 2.0 Flat biedt verschillende prestatiekenmerken. Hij beschikt over een gripvaste zool met wafelpatroon en uitstekende ventilatie. Het topmodel 3.0 Flat Pro is voorzien van een moderne draaisluiting. Het is extra versterkt bij de enkels. Deze combinatie zorgt voor een zeer goede, stevige pasvorm en meer veiligheid in moeilijke omstandigheden. De Leatt MTB schoen 3.0 Flat Pro is trouwens het topmodel voor wedstrijden.

Leatt MTB kleding: stijl ontmoet functie