Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Cane Creek zadelpennen en meer – een stukje mountainbike-geschiedenis

Cane Creek beschrijft zijn eigen passie voor fietsen als volgt: "Fietsen is niet zomaar een activiteit voor ons. Het is een deel van wie we zijn en verrijkt ons leven elke keer als we op de fiets stappen." Met andere woorden, Cane Creek leeft en ademt fietsen tot in de kleinste poriën. Dat zie je terug in de fietsonderdelen van Cane Creek. Van legendarische producten zoals de Cane Creek headset of de Double Barrel demper tot de nieuwe Cane Creek zadelpen: in elk Cane Creek product zit pure passie.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

De Cane Creek story

Cane Creek is een fabrikant van bikeparts van het eerste uur. Het bedrijf werd in 1994 als merk gelanceerd, maar opereerde voorheen onder de naam Dia-Compe. In 1974 opende de Japanse onderdelenfabrikant een vestiging in het Amerikaanse Cane Creek Valley. Sindsdien is Cane Creek een van de drijvende krachten achter innovatie in de bike-branche. Veel Cane Creek producten hebben een blijvende invloed gehad op mountainbikes.
In 1989 begon het bedrijf met de productie en distributie van de nieuwe verende vorken voor Rock Shox. Daarmee bewees het bedrijf precies het juiste instinct te hebben voor de toekomst van de sport. Welke mountainbike zou vandaag de dag denkbaar zijn zonder een verende voorvork? Korte tijd later ging het bedrijf samenwerken met John Rader, die het idee had voor een balhoofd zonder schroefdraad (de zogenaamde "threadless headset". Het werd in 1992 geïntroduceerd als de Aheadset balhoofdset. Vandaag de dag is deze technologie standaard. Geen enkele mountainbike of racefiets is nog uitgerust met een ander type balhoofdset. Een andere mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf is de legendarische Double Barrel schokdemper. Het revolutioneerde de mountainbike-fully's in 2005. De Double Barrel demper maakte gebruik van een dubbel oliecircuit en was viervoudig instelbaar. Het opende ongekende mogelijkheden in de afstelling van de achtervering van mountainbikes. Het betekende een echte sprong voorwaarts in prestaties, vooral in de downhill-mountainbike-scene.
Het bedrijf opereert sinds 1996 onder de naam Cane Creek Cycling Components. Sindsdien zijn er vele andere Cane Creek producten geïntroduceerd. De Cane Creek balhoofdset, in talloze versies, is nog steeds een belangrijk product van de US-company. Nog steeds zijn er Cane Creek schokdempers, een eigen serie onderdelen genaamd EE en een eigen verende voorvork, de Cane Creek Helm. Een van de oudste producten is de Cane Creek Thudbuster zadelpen. Deze biedt tot 90 mm veerweg en zorgt voor comfort op ongeveerde bikes zoals toerfietsen of gravelbikes.

Cane Creek productoverzicht

De lijst aan Cane Creek producten is lang. Hier vind je een kort overzicht:

  • Cane Creek dempers zoals de Cane Creek Double Barrel Air
  • Cane Creek Helm verende vorken voor enduro- en dirt-mountainbikes
  • Cane Creek eeWings titanium cranks voor allroad- en mountainbikes
  • Cane Creek Hellbender trapassen
  • Cane Creek balhoofd sets zoals de legendarische Cane Creek 40
  • Cane Creek Thudbuster en eeSilk zadelpennen
  • Cane Creek eeBrakes remmen

Veel kleine onderdelen en natuurlijk allerlei reserveonderdelen ronden het Cane Creek portfolio af.

De geveerde Cane Creek zadelpen

De Cane Creek Thudbuster is een van de legendarische producten van Cane Creek. Het principe blijft hetzelfde: een parallellogram tussen de eigenlijke zadelpen en de zadelklem zorgt in combinatie met een elastomeer voor vering. Dit kan met verschillende harde elastomeren worden aangepast aan de rijder. Het principe is heel eenvoudig en daarom is de Cane Creek zadelpen een geweldige aanvulling op ongeveerde frames. Tegenwoordig is de Thudbuster een opwindende optie voor zowel citybikes als gravelbikes of allroad-bikes. Hij is verkrijgbaar in twee varianten. De Thudbuster ST biedt 50 mm veerweg en weegt 580 gram. De Thudbuster LT is met 750 gram iets zwaarder, maar heeft dan wel 90 mm veerweg.

Een legende: de Cane Creek Double Barrel demper

In 2017 waagde Cane Creek zich aan een nieuwe productgroep: verende vorken. Het bedrijf had eind jaren tachtig ervaring opgedaan met de productie en distributie van Rock Shox vorken. Zo'n dertig jaar later was de ontwikkeling van een eigen verende vork met de naam Helm niet helemaal nieuw terrein. Toch was het een grote stap voor Cane Creek. Cane Creek verende voorvorken bieden topkwaliteit. Er worden hoogwaardige SKF-afdichtingen en Motorex verendevork-oliën gebruikt. Elke Cane Creek Helm verende vork kan nauwkeurig worden afgesteld en voldoet aan de hoogste eisen. Alle Helm-vorken worden gemaakt in Fletcher, North Carolina.

Wat maakt Cane Creek-fietsonderdelen zo speciaal?

Cane Creek zegt over zichzelf: "Wij zijn een bedrijf van fietsers.". Dit betekent dat Cane Creek het perspectief van de rijders neemt. Producten worden niet op de markt gebracht alleen omdat ze op dat moment hip zijn. In plaats daarvan geldt bij Cane Creek de volgende leidraad: "We observeren de rijders (inclusief onszelf) op hun bikes en vragen ons af: Hoe kan een product de bike daadwerkelijk beter maken?"
Cane Creek heeft vanaf het begin volgens dit motto ontwikkeld en geproduceerd. Het is geen toeval dat het bedrijf veel baanbrekende producten heeft bedacht. Een flink aantal daarvan heeft een blijvende invloed gehad op de bike-industrie. Het beste voorbeeld is de Aheadset-balhoofdset. Deze schroefdraadloze headset is tegenwoordig in bijna elke nieuwe fiets te vinden.