- Home
- Fietsen
- Fietsaccessoires
- Fietsvervoer
- Fietsendragers
- Fietsendragers Dak
Fietsendrager voor op dak - fietstransport op het autodak naar het voorbeeld van de professionele teams
Bijna geen enkel beeld is zo onmiskenbaar in tv-uitzendingen van wielerwedstrijden als de eeuwige colonne van ploegvoertuigen, met talloze fietsen op de daken, die zich achter het peloton over smalle Alpenpassen een weg banen. Maar fietsendragers voor op het dak zijn niet alleen iets voor de materiaalwagens in de professionele sport. Een fietsendrager op het dak kan ook een goede optie zijn voor incidentele weekendritten - vooral als de auto geen achterdrager of vervoer binnenin toelaat. Deze pagina vertelt je wat je moet weten als je fietsendragers voor op het dak koopt en gebruikt. Verder lezen
Fietsendragers dak - een praktische optie voor het vervoeren van fietsen
Een korte vakantie in de gezinsstationcar staat op het programma en je hebt de ruimte in het interieur van je auto nodig voor het gezin en de bagage? Dan is een fietsendrager voor op het dak een praktische manier om je fiets of e-bike toch mee op reis te nemen. De voordelen van deze fietsendragers op het dak zijn er legio: dakdragers kunnen met een paar eenvoudige stappen en weinig moeite door één persoon aan de auto worden bevestigd. Robuuste houders voor het fietsframe en voor het voor- en achterwiel zorgen voor een veilig transport van je fiets. En dankzij het modulaire ontwerp van de draagsystemen kun je zelf bepalen hoeveel fietsen je op je autodak wilt vervoeren.
Fietsendrager dak in één oogopslag
- Door het lage gewicht kun je een dakdrager ook heel goed zelf monteren.
- Dakdragers zijn een goede optie voor een voertuig zonder trekhaak of een geschikte achterklep.
- Dakdragers zijn vooral geschikt voor auto's met een lage hoogte, bijvoorbeeld stationwagens en sedans. De reden: bij een dakdrager moeten de fietsen op het dak van het voertuig worden getild.
Dakfietsdrager - hoe dakfietsdragers werken
Er zijn verschillende systemen voor fietsendragers op dak - afhankelijk van of je voertuig al dakrails heeft. In dit geval kunnen de twee basisbalken kruislings aan de twee langsliggers worden geklemd. Als er geen railing beschikbaar is, zijn er ook eenvoudige dakdragers die met een klemmechanisme rechtstreeks op het dak van de auto kunnen worden bevestigd.
In een tweede stap kan de eigenlijke dakdrager aan de gemonteerde basisdrager worden bevestigd: door middel van een ratelsysteem of bouten worden bij de meeste modellen een voor- en een achterwielsteun aan de twee gemonteerde dwarsliggers bevestigd. Afhankelijk van het model worden deze afzonderlijk geplaatst of aan een lange rail bevestigd.
Ander rijgedrag en hoger brandstofverbruik - fietsendrager op dak: klopt dit of niet?
Door de blootgestelde positie op het dak van de auto heeft een fietsendrager een niet te verwaarlozen invloed op het brandstofverbruik en het rijgedrag van de auto. Bijzondere aandacht gaat uit naar het brandstofverbruik. Hieronder laten we aan de hand van een voorbeeld zien hoe dit merkbaar wordt:
Door de grotere windweerstand heeft een voertuig met een beladen dakdrager een hoger brandstofverbruik: een dakdrager met twee fietsen bijvoorbeeld verhoogt het brandstofverbruik met ongeveer een liter per 100 kilometer bij snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur en zelfs tot tweeënhalve liter bij een snelheid van 130. Omdat de invloed van de windweerstand exponentieel toeneemt met toenemende snelheid, neemt het effect van de dakdrager dus ook toe. Een merkbaar grotere gevoeligheid voor wind en luidere rijgeluiden bij snelheden boven de 100 kilometer per uur komen ook voor bij het gebruik van fietsendragers op het dak.
Maar ter vergelijking: ook fietsendragers aan de achterzijde veranderen de aerodynamica van een auto niet veel. Namelijk doordat de fietsen dwars op het voertuig worden vervoerd. Voor auto's met een lage doorsnede en een laag zwaartepunt en voor vrij korte ritten zijn dakdragers geen slechte keuze. Een bespaartip: het loont de moeite de fietsendrager te verwijderen als hij niet wordt gebruikt, want zelfs een op het dak gemonteerde fietsendrager die niet beladen is, veroorzaakt een merkbare toename van het brandstofverbruik.
Koopadvies - belangrijke factoren bij het kiezen van je fietsendrager op het dak
Als een dakdrager geschikt is voor je beoogde gebruik, moet je nog een paar punten overwegen:
- Fietsgewicht: welke fietsen wil je vervoeren? Voor het gemakkelijk laden van de drager speelt het gewicht van de fietsen een belangrijke rol. Als je vaak met e-bikes of zware mountainbikes reist, moet je van tevoren zeker weten dat je ze na een inspannende dag nog op je autodak kunt tillen en vastzetten. Bovendien moet de dakdrager ook goedgekeurd zijn voor het bijbehorende fietsgewicht.
- Dakbelasting: niet alleen het draagvermogen van het rek, maar ook de maximale dakbelasting van je voertuig is cruciaal - vooral als je van plan bent meerdere fietsen te vervoeren. Dakdragers zelf zijn relatief licht en wegen slechts enkele kilo's, maar het gewicht van fietsen is sterk afhankelijk van het type fiets: het kan variëren van zeven kilogram voor een sierlijke racefiets tot bijna 30 kilogram voor een grote e-bike.
- Voertuigmodel: voor bijna elk automodel zijn geschikte basisdragers voor een fietsendrager op het dak verkrijgbaar. Voor veel voertuigen is dit de beste vervoersoptie als ze noch een trekhaak noch een geschikte achterklep hebben, zoals bijvoorbeeld het geval is bij stationwagens met hoog dak. Er zijn zelfs draagsystemen voor dure sportwagens als Porsche en dergelijke.
De doorrijhoogte - waarschijnlijk de belangrijkste regel bij het gebruik van dakfietsdragers
Als je je fietsendrager op het dak hebt gemonteerd en geladen, is het belangrijk rekening te houden met de gewijzigde doorrijhoogte van je voertuig. Naast het veranderde rijgedrag is nu ook voorzichtigheid geboden bij het inrijden van de parkeergarage of zelfs de eigen garage: want met de onwennige voertuighoogte kan het snel gebeuren dat je de fietsen op het dak even vergeet en onhandig tegen een hoogtebeperking of de garagedeur gaat rijden - dat verdienen je fietsen niet!
Fietsendragers dak - samenvatting
- Naast fietsendragers achterop zijn dakdragers de populairste optie als het gaat om het vervoeren van fietsen met de auto.
- Dakdragers zijn een goede optie voor een voertuig zonder trekhaak of een geschikte achterklep.
- Deze draagmodellen zijn ook zeer geschikt voor lichte fietsen die je eenvoudig op het autodak kunt tillen.
- Fietsendragers op dak worden ofwel gemonteerd op een basisdrager op de dakrails of door middel van een klemmechanisme op het autodak.
- Door de grotere windweerstand heeft een voertuig met een beladen dakdrager een hoger brandstofverbruik.
De doorrijhoogte van je auto verandert ook als de fietsen op het autodak zijn gemonteerd.